Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Brushlettering voor iedereen – Carla Kamphuis

Brushlettering voor iedereen - Carla Kamphuis

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Brushlettering voor iedereen – Carla KamphuisBrushlettering voor iedereen door Carla Kamphuis
Verschenen: 7 september 2017 bij Kosmos Uitgevers
Format: Paperback, aantal pagina's: 96
Genre: Non-fictie
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Brushlettering is superleuk, en iedereen kan het!

In dit boek vind je alles over brushlettering, een moderne vorm van kalligrafie: met brushpennen maak je krullerige letters waar je kleurrijke quotes mee kan maken.

Lees alles over materiaalkeuze en de basistechniek.

Daarna komen verschillende lettersoorten en vormen aan bod: bekijk de voorbeelden en creëer je eigen handschrift met brushpennen!

De mogelijkheden zijn eindeloos: maak letters met kleurverloop of maak een patroon als versiering.

Dit boek eindigt met heel veel ideeën ter inspiratie: maak een brushlettering op geboortekaartjes, cadeaulabels, of op een plantenzakje voor je kruidenplantjes in de keuken.

Met dit boek ontdek je hoe verslavend brushlettering is.

Brushlettering

Afgelopen november kreeg ik een interessant recensie-exemplaar binnen. Namelijk een het handboek en oefenschrift Brushlettering voor iedereen. Balen dus dat ik vreselijk last kreeg van muisarm, waar ik nog altijd lichtelijk last van heb. Gelukkig doet het niet meer zo extreem veel pijn dat ik niks meer kan doen. Eindelijk kon ik dus beginnen met oefenen!

Brushlettering voor iedereen - Carla Kamphuis

Wat is het?

Er zijn veel termen in omloop, dus wat is brushlettering dan precies? Brushlettering is eigenlijk heel simpel uit te leggen, het is namelijk het schrijven met een brushpen of penseel. Handlettering had ik ook al wel geprobeerd, maar in die boeken zie je toch eigenlijk in 95% van de voorbeelden teksten in het zwart. Brushlettering wordt vaker in kleur gedaan. Op de voorkant van het boek lees je dan ook “Kleur!” Ik had al brushpennen, en heb sinds december ook drie kleuren Ecoline vloeibare waterverf in huis.

Het oefenschrift

Grofweg gezegd hoort het oefenschrift bij de eerste vier hoofdstukken van het handboek. In het handboek vind je de uitgebreide uitleg en in het oefenschrift nog een korte uitleg. In eerste instantie verwachte ik niet zoveel van het oefenschrift. Ik bladerde er wat doorheen en zag wat oefenvormen erin staan, en het complete alfabet. Ik dacht echt, is dit het? Het leek mij nogal simpel om gewoon al die letters bij elkaar te gooien en daarvan een oefenschrift te maken. Maar uiteindelijk blijkt dat dit juist goed is. Om de vormen onder de knie te krijgen moet je oefenen, oefenen, oefenen. Eigenlijk is het schriftje achteraf gezien zelfs te klein, haha. Want zodra je door het oefenboek heen bent, wil en moet je eigenlijk nog gewoon doorgaan met oefenen. Waar ik veel moeite mee heb zijn de stukken waarbij ik met mijn brushpen weer een lijn omhoog moet maken. Nog even goed oefenen dus!

Brushlettering voor iedereen - Carla Kamphuis

Het handboek

Maar niet alleen het oefenschrift is handig. Ook het handboek staat boordevol tips. Zodra je de basis onder de knie hebt, kun je verder met het oefenen met compositie, variatie aanbrengen, nieuwe technieken leren, je teksten extra bijzonder maken met bijzondere kleurtechnieken, maar ze vertelt ook over de diverse materialen die je kunt gebruiken tijdens het brushletteren. Ik heb heel veel dingen ontdekt die ik nog niet kende, maar die ik absoluut wil uitproberen. Een voorbeeld is werken met een waterbrush en masking fluid. Het handboek eindigt met allerlei leuke ideeën waarvoor je gebruik kunt maken van brushlettering.

Conclusie

Zoals Carla Kamphuis ook al zegt in Brushlettering voor iedereen, en zoals je ook zal lezen in andere boeken omtrent dit onderwerp en soortgelijke onderwerpen (zoals handlettering), oefening baart kunst. Ik ben pas net begonnen en ben absoluut nog niet tevreden met mijn trillende stroken omhoog. Ook wil ik nog veel meer oefenen met de technieken die Carla Kamphuis bespreekt. Het oefenschrift is erg handig om de basisvormen en basisletters te oefenen, en sluit goed aan op het handboek. Het handboek gaat verder dan de basistechniek en verdiept zich door uitleg te geven over bijvoorbeeld kleurtechnieken. Het beginnen met brushlettering vind ik absoluut leuk, zeker door het gebruik van alle vrolijke kleuren. Ik ben er nog niet zo goed in, maar ik zal zeker blijven oefenen.

P.s. op 6 februari 2018 komt ook het boek Quotes! Brushlettering voor iedereen uit, met inspirerende teksten om na te maken.

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 2038 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Boekrecensie | Brushlettering voor iedereen – Carla Kamphuis

  1. Wat super gaaf is dit zeg. Dit zou ik ook wel willen leren. En dan zelf een mooi logo maken voor mijn blog. Als het goed is, moet je het ook achteraf digitaal kunnen uploaden. Eigen lettertypes ontwerpen lijkt me echt gaaf. Of leuke posters met quotes maken etc.

    • Ja hoor, ook dat kun je digitaal uploaden, en ook wel bewerken als je er handig in bent. Zo heb ik voor mijn webshop ook dingen gehandletterd, ingescand en mijn zwager heeft het met Illustrator verbeterd. 😀