Categorieën: Films / Tags: , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Dansfilmweek | Vervolgen en Remakes

Dansfilms remakes en vervolgen

Ook dansfilms hebben ze: vervolgen en remakes. Soms vraag je je af of een remake of vervolg nodig is. Niet alleen bij dansfilms, maar bij elke film waar je van hebt genoten. Wil je wel dat de kracht van het eerste deel teniet wordt gedaan? Maar misschien wordt het juist ook wel versterkt door een knaller van een vervolg/remake… Vandaag ga ik kort in op vijf dansfilms waarvan één of meerdere vervolgen of remakes van zijn gemaakt. Zijn ze het waard om te bekijken? Of kun je ze beter overslaan? Natuurlijk zijn er nog meer dansfilms met remakes, maar ik heb mij beperkt tot vijf zodat het artikel niet te lang wordt.

Footloose posterFootloose

Dansfilm: Footloose (1984)
Remake: Footloose (2011)

In het kort: Dansfilm met Kevin Bacon die van de grote stad verhuist naar een klein dorp waar moderne muziek en dans verboden is.

Footloose kwam uit in 1984. Kevin Bacon wist te imponeren en de film werd een hit. Ook zien we Sarah Jessica Parker in een kleine bijrol, jaren voordat ze doorbrak in Sex and the City.

27 jaar later kwam een remake uit met dezelfde naam met de nog niet zo bekende Kenny Wormald in de hoofdrol. Wel zitten er diverse bekende namen in waaronder Julianne Hough (Safe Haven), Dennis Quaid (What to Expect When You’re Expecting) en Miles Teller (Whiplash) – hij danst! De remake wist het niet beter te doen dan het origineel, maar er is wel een grote kans dat de jongere kijkers eerder bekend zullen zijn met de remake dan met het origineel.

Welke is beter: Het origineel! De remake is ook leuk en ik heb er enorm van genoten (ze hebben veel elementen van het origineel behouden en dat is fijn), maar ik denk dat de charme van het origineel en bijbehorende cast, zeker Kevin Bacon, de remake met gemak overstijgt. Daarnaast voelt het origineel tijdlozer aan. In de remake voelen sommige stukjes te geforceerd, alsof ze teveel willen uitleggen. In het origineel ging dat veel subtieler en dat werkte beter. In de remake begint het verhaal met het beruchte ongeluk (waarschijnlijk om meer indruk te maken, maar ik vind het niet nodig), in plaats van met het moment dat Ren McCormack in het dorp komt wonen. Mocht het origineel je toch wat ouderwets lijken, en wil je een moderner sausje, dan is er een grote kans dat jij de remake leuker gaat vinden. Ík zal het origineel echter eerder opnieuw aanzetten.

Stripes

Dirty DancingDirty Dancing

Dansfilm: Dirty Dancing (1987)
Opgevolgd door: Dirty Dancing: Havana Nights (2004)

In het kort: Terwijl Frances “Baby” Houseman de zomer doorbrengt in Catskills resort wordt ze verliefd op de dansinstructeur: Johnny Castle. Dirty Dancing kwam uit in 1987 en de liftscène is één van de meest iconische dansscènes die bestaat. Ook zullen de meesten van jullie de quote “Nobody puts baby in a corner” wel kennen.

Zeventien jaar later komt er een vervolg uit: Dirty Dancing Havana Nights. Het werd instant mijn nieuwe favoriet door de heerlijke swingende muziek. Nergens is het overigens daadwerkelijk een vervolg op het verhaal uit 1987, maar Patrick Swayze heeft wel een bijrol als dansleraar in het prestigieuze hotel.

Welke is beter: Jarenlang zou ik hebben gezegd Havana Nights, maar ik heb hem laatst weer eens opnieuw gekeken en het acteerwerk is eigenlijk helemaal niet zo fantastisch. De muziek zal ik wel vaker luisteren, maar qua kwaliteit in acteurs en verhaal ga ik toch voor het origineel! p.s. er komt waarschijnlijk nóg een vervolg. Er zijn nog geen acteurs gecast, maar er is al wel een synopsis bekend op IMDB.

Stripes

Center StageCenter Stage

Dansfilm: Center Stage (2000)
Opgevolgd door: Center Stage: Turn it Up (2008) én Center Stage: On Pointe (2016)

In het kort: Drama waarin twaalf dansers gevolgd worden tijdens hun eerste jaar op een prestigieuze balletacademie, maar vooral ingezoomd op het lelijke eendje onder de balletdansers: Jody. Center Stage kwam uit in 2000 en was kenmerkend door het gebruik van professionele balletdansers als acteurs. Ik kan niet naar Higher Ground (Red Hot Chili Peppers) en Canned Heat (Jamiroquai) luisteren zonder automatisch aan Center Stage te denken.

In 2008 werd het opgevolgd door Center Stage: Turn it Up. Het verhaal speelt zich af op dezelfde dansschool als het eerste deel en we zien Peter Gallagher (The O.C.) weer terug als eigenaar van de school, maar ook Ethan Stiefel zien we terug als Cooper Nielsen. Sasha Radetski komt niet terug, maar is wel te zien in de balletserie Flesh and Bone, welke ook bekend staat om het gebruik van echte balletdansers als acteurs. Fun fact: in één van de hoofdrollen zien we Kenny Wormald die een paar jaar later de hoofdrol zou gaan spelen in de remake van Footloose.

Toevallig kwam ik er afgelopen week achter dat er inmiddels ook nóg een vervolg is gemaakt. Center Stage: On Pointe is uitgekomen in 2016. Peter Gallagher, Ethan Stiefel, Sacha Radetski en Kenny Wormald zijn weer van de partij.

Welke is beter: Ik heb nog geen mogelijkheid gehad om On Pointe te kijken dus daar kan ik niet over oordelen, maar als ik kijk naar het origineel en het eerste vervolg is er geen twijfel mogelijk. Het origineel steekt er met kop en schouders bovenuit. Center Stage staat in mijn top van beste dansfilms en diens vervolg Turn it Up staat in mijn lijstje met slechtste dansfilms. Turn it Up kun je gerust overslaan.

Stripes

HoneyHoney

Dansfilm: Honey
Opgevolgd door: Honey 2

In het kort: Het ambitieuze meisje Honey droomt ervan een beroemd danseres te worden, maar merkt dat werkelijkheid harder is dan ze had gedacht. Honey kwam uit in 2003 en staat op vele favorietenlijstjes. Wat mogelijk nog niet iedereen weet is dat er acht jaar later een vervolg uit is gebracht: Honey 2. De personages uit het eerste deel komen niet terug in het vervolg, maar juist het danscentrum van Honey Daniels is de verbindende factor. Fun fact: Kat Graham uit The Vampire Diaries speelt de hoofdrol in Honey 2.

Welke is beter: Ten opzichte van andere dansfilms zijn ze eigenlijk beide niet zo heel speciaal. De dansen, de acteurs, ze weten niet op te leven naar de maatstaven van bijvoorbeeld de Step Up films, maar ten opzichte van elkaar denk ik dat ik toch voor Honey 2 ga omdat ik de dansroutines leuker en hipper vind.

Stripes

Step Up posterStep Up

Dansfilm: Step Up (2006)
Opgevolgd door: Step Up 2: The Streets  (2008) én Step Up 3D (2010) én Step Up 4: Miami Heat/Revolution (2012) én Step Up 5: All in (2014) én Step Up 6 (onbekend)

In het kort: De Step Up franchise is één van de grootste dansfilm franchises die bestaat. Het begon allemaal met Step Up in 2006, direct een hele populaire film. Tyler moet voor straf werken bij een school voor de kunsten nadat hij met vrienden de school gevandaliseerd heeft. Daar ontmoet hij Nora en raakt in de balletwereld. De hierop volgende Step Up films spelen op chronologische volgorde in dezelfde wereld af. Er worden nieuwe hoofdpersonen geïntroduceerd, maar vaak met connecties met personages uit de andere films en soms komen ze zelfs samen in een nieuwe film. Het is één grote familie. Van de twee hoofdpersonen uit de originele film is alleen Channing Tatum (22 Jump Street) nog te zien in een vervolg: The Streets. Ze worden echter nog wel vaak benoemd. Ik denk dat de Step Up films ook wel de meest bekende dansfilms zijn op dit moment.

Step Up 6 is trouwens ook in de maak, maar er is nog geen releasedatum bekend.

Welke is beter: Deze volgorde vind ik niet zo moeilijk, want ik heb een hele specifieke voorkeur voor deze films. Bovenaan staat Step Up 2, mede dankzij de einddans die gewoon echt amazeballs is, en de introductie van Moose. Gevolgd door Step Up 4 omdat ik de dansen en de uniekheid van de setting zo geweldig vind. Misschien hierna toch wel een beetje twijfel tussen het origineel en Step Up 5, maar ik ga voor het origineel gevolgd door Step Up 5. Helemaal onderaan staat Step Up 3, die vond ik gewoon niet zo goed.

Wat vind jij van vervolgen en remakes?

Deze post is al 1285 keer gelezen


Geef een reactie