Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

The Theory of Everything | Filmrecensie

The Theory of Everything still

The Theory of EverythingTitel: The Theory of Everything
Releasedatum
: 15 januari 2015 (NL)
Regisseur: James Marsh
Hoofdrollen: Eddie RedmayneFelicity Jones
Tagline: His mind changed our world. Her love changed his.
Genre: Drama | Biografie | Romantiek
Kijkwijzer: 9+ (Angst)

SterrenSterrenSterrenSterrenHalve sterren

The Theory of Everything vertelt het buitengewone en inspirerende levensverhaal van de briljante en gerenommeerde astrofysicus Stephen Hawking (Eddie Redmayne), zijn liefdesrelatie met Jane Hawking (Felicity Jones) en zijn gevecht tegen de ziekte ALS. De film is gebaseerd op de memoires ‘Travelling to Infinity: My Life with Stephen’ geschreven door Jane Hawking en is geregisseerd door Academy Award winnaar James Marsh (Man on Wire).

Een indrukwekkende film

Sommige films zorgen ervoor dat je stil bent zodra de aftiteling begint. The Theory of Everything is zo’n film. Ik had al zoveel positieve recensies gelezen over The Theory of Everything dat ik er zelf ook enorm nieuwsgierig naar werd. Afgelopen weekend keek ik de film eindelijk en de film was inderdaad erg goed. Nooit had ik gedacht dat een film over Stephen Hawking zo interessant kon zijn. Eerlijk is eerlijk, ik wist eigenlijk ook niet zoveel van die man behalve dan dat hij een robotstem had, in een rolstoel zat en heel beroemd was geworden door iets wetenschappelijks waar ik niet zoveel van snap.

Van de films die ik dit jaar heb gezien hoort The Theory of Everything ook zeker thuis in het rijtje van betere serieuze films gebaseerd op een biografie. Die andere film waar ik het over heb? The Imitation Game. Bij beide films was ik zo onder de indruk dat ik zodra de aftiteling begon gewoon even stil was liet inzinken hoe goed de film eigenlijk was.

The Theory of Everything still

Sublieme vertolking

Ook in The Theory of Everything is de hoofdrolspeler subliem. Eddie Redmayne brengt de ziekte ALS goed in beeld. Het kan niet makkelijk zijn geweest om de fysieke aftakeling zo in beeld te brengen. Echt mijn complimenten hiervoor! Die Oscar is dan ook zeker verdiend. Maar ook de ondersteunende acteurs en actrices zoals Felicity Jones doen het verhaal goed.

Interessant levensverhaal

Het is interessant om te zien dat vlak nadat Stephen en Jane elkaar ontmoeten, de eerste verschijnselen van de ziekte zichtbaar worden en hem snel overmannen. Toch trouwen ze en maken ze een leven samen. Ook zet hij zijn theorieën voort, terwijl het steeds slechter met hem gaat. Deze man heeft echt doorzettingsvermogen! Maar ook zijn humor blijft ondanks zijn beperkingen. En natuurlijk heb ik ook bewondering voor Jane die koste wat het kost hem wil ondersteunen.

The Theory of Everything still

De film gaat niet heel specifiek in op de theorieën van Hawking en daar ben ik persoonlijk blij om. Ik zie liever het menselijke aspect daarachter. Hoe zij en de mensen om hen heen dingen hebben ervaren. Het is namelijk niet alleen zwaar voor hem, maar ook zwaar voor de vrouw waar hij stapelverliefd op was geworden. Stephen Hawking kreeg bij zijn diagnose te horen dat hij nog maar twee jaar te leven zou hebben. Een diagnose die meestal gesteld wordt bij de ziekte ALS, zo leerde ik uit de film You’re Not You. Maar zoals velen vast weten leeft Stephen Hawking nog steeds en is hij inmiddels zelfs al in de 70!

Stephen Hawking is drie jaar na deze recensie overleden op 14 maart 2018.

Weinig minpunten, echt een aanrader

Wel miste ik dat duidelijk in beeld werd gebracht dat hij zo beroemd werd. Zo nu en dan merkte je wel dat hij als briljant werd bestempeld, maar niet perse dat de rest van de wereld dat ook vond. Grappig was overigens dat ik zo nu en dan aan Harry Potter moest denken gezien een leraar in gewaad ook in Harry Potter speelt en eenzelfde soort gewaad draagt.

Als je een goede film wilt kijken dan is The Theory of Everything zeker een aanrader. De film heeft mij mee laten leven, laten verbazen en stil achter gelaten. Als je mij perse zou laten kiezen tussen The Imitation Game en The Theory of Everything dan vond ik The Imitation Game toch net een tikkeltje beter, maar The Theory of Everything moet je ook gezien hebben.

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 2453 keer gelezen


Geef een reactie

9 responses to “The Theory of Everything | Filmrecensie

  1. Eddie is zó goed in deze film! Een vriendin wilde deze film graag zien, maar mij trok het eigenlijk niet zo. Uiteindelijk heeft het me echt enorm verrast, de film is heel mooi!

    • Bij ons niet meer, maar zie dat Pathé de film in sommige steden nog wel heeft (even voor je opgezocht). Hij draait daar nog in Amsterdam, Den Haag, Groningen en Haarlem.

  2. En ondanks alle positieve recensies (en ik heb er al heel veel voorbij zien komen) spreekt de film me toch op de een of andere manier niet aan. Dus sla deze over…