Categorieën: Beter Bloggen / Tags: , , ,

Geschreven door Jessica

Beter Bloggen | Social Media

Beter Bloggen Challenge

Met het feit dat we nu al bij het thema Social Media zijn aangekomen, zien we het einde van de challenge al in zicht komen. Na de grote schoonmaak, de lay-out, planning, schrijven en redactie en nu ook social media, volgen de komende twee maanden alleen nog PR & Marketing en Netwerken.

Beter Bloggen Challenge PlanningDe omschrijving van het thema van deze week wordt door Craving Pages als volgt gesteld: “Social Media is een van de belangrijkste marketingtools voor bloggers en hoewel ik weet hoe ik Facebook, Twitter en Bloglovin’ moet gebruiken – het is mijn minst geliefde klusje als blogger. Ik vind het wel leuk om contact met mijn bezoekers te hebben via deze platforms, maar ik vind het zo lastig om mezelf en mijn artikelen schaamteloos te promoten. Het lijkt me leuk om me hier wat meer in te verdiepen.” Ik ga jullie dit keer dus vertellen hoe ik social media gebruik en geef jullie uiteraard, net als anders, op het eind een aantal concrete tips.

Platformen

Ook ik maak gebruik van diverse vormen van social media. Heel specifiek gebruik ik Facebook en Twitter (volg je mij al?). Hierop deel ik elk artikel dat verschijnt op Reviews & Roses. Ik maak ook gebruik van Instagram, maar dat gebruik ik het eigenlijk niet specifiek om mijn blog te promoten of artikelen te delen. Soms doe ik het wel, maar ik gebruikte het eerst als mijn privé account en daarom heb ik besloten het gewoon een mengelmoesje te maken. Reviews & Roses is Jessica, en Jessica is Reviews & Roses, dus het lijkt mij geen probleem.

Ik deel voornamelijk mijn artikelen op Facebook en Twitter, maar zo nu en dan deel ik ook gewoon iets persoonlijks, een opmerking of deel ik bijvoorbeeld iets van een andere blog, uitgeverij of ander bedrijf. Ik wil het namelijk niet alleen gebruiken om artikelen te delen, maar ook iets extra’s geven. Ik wil volgers een reden geven om Reviews & Roses ook te volgen via Facebook en Twitter. Hier ben ik overigens nog wel echt zoekende in.

Zelf schaar ik Bloglovin’ niet onder social media, maar ik benoem het toch maar even. Dit gebruik ik namelijk ook. Ikzelf vind het vooral een handig management systeem om blogs te volgen. Ik volg er nogal een aantal en heb op deze manier alle blogjes heerlijk bij elkaar. En als je teveel ongelezen blogjes hebt kun je eventueel ook even op de naam van je favoriete blog klikken om puur alleen de nieuwe artikelen van je favoriete blog te bekijken.

Delen via groepen op Facebook

Dit doe ik eigenlijk zelden, want het voelt toch een beetje raar. Het voelt voor mij alsof ik mijn artikelen dan opdring, terwijl ik dat gevoel helemaal niet heb als anderen dat doen. Het gevoel is dus een beetje dubbel hierbij. Af en toe zet ik mijzelf er even overheen, en ik denk dat je veel lezers naar je blog kunt trekken op die manier, maar je moet je er wel goed bij voelen en het moet bij je passen.

Is social media nuttig voor je blog?

Ik zal eerlijk zeggen dat het verkeer dat Reviews & Roses krijgt niet allemaal via social media komt. Verre van zelfs. Ik krijg dagelijks slechts een paar bezoekjes via Facebook, nog een aantal via Twitter en nog een aantal via Bloglovin’. Verruit de meeste bezoekers vinden Reviews & Roses via zoekmachines zoals Google, of ze komen direct (zonder verwijzing). Maar dit vind ik geen reden om geen social media aan te maken. Want dagelijks komen er wel een paar extra bezoekers via de social media en hé, elke extra bezoeker is welkom. Daarnaast is het een kleine moeite om je blogposts door te linken naar iets als Facebook en Twitter, dus ik kijk er vooral met veel positiviteit tegenaan. Bovendien vind ik het erg leuk om op deze manier contact te hebben met andere blogs en bedrijven, dus het heeft ook op een andere manier nut. Wanneer een uitgeverij overigens bijvoorbeeld een blogpost van mij deelt merk ik wel dat ik in één keer veel meer bezoekers via bijvoorbeeld Facebook of Twitter krijg.

Plugins

Om zelf je artikelen automatisch te delen

Jetpack heeft vele mooie functies en ook voor het delen van mijn blogposts maak ik daar gebruik van. Het onderdeel van Jetpack is getiteld Publicize.

Jetpack Publicize

Als je deze functie aanzet verschijnt bij je artikel, wanneer je dit in concept aan het schrijven bent, nog een extra stukje boven ‘Publiceren’ waar je aan en uit kunt vinken waar je je artikelen wilt delen en welke tekst erbij komt te staan.

Jetpack Publicize voorbeeld

In principe staat het automatisch aangevinkt en staat de titel van je blogpost erbij. Zelf pas ik deze tekst eigenlijk altijd aan. Automatisch wordt ook een link naar je artikel toegevoegd. Een tijdje geleden hebben ze dit lichtelijk aangepast. Waar artikelen eerst nog met een verkorte link gepost werden en je dit zag in het stukje waar je de tekst schreef, is het nu dat de gehele link gedeeld wordt.

Publicize Jetpack Twitter

Nadeel is dat als je iets via Twitter deelt dat je tekst soms afgekapt wordt. Want de link is niet zichtbaar dus kun je tot 140 tekens invullen, maar kappen ze het deels af zodat de link er nog bij kan. Eerst stond de link er al bij en wist je precies tot hoeveel tekens je kon aanvullen. Daarnaast vond ik de verkorte link (wp.me) er mooier uitzien. Waarom ze dit aangepast hebben weet ik eigenlijk niet.

Om anderen je artikelen te laten delen

Je kunt natuurlijk zelf, als blog, social media gebruiken om je eigen artikelen te delen, maar ikzelf vind het ook leuk om anderen de kans te geven mijn artikelen te delen. Althans, als ikzelf een artikel van een andere blog wil delen mis ik soms de functie door met slechts een klik op de knop een artikel te delen op Facebook of Twitter en dus vind ik het belangrijk dat ik lezers van Reviews & Roses wel die kans kan bieden. Dit doe ik dus met de plugin Shareaholic, een veelgebruikte plugin onder bloggers.

Je kunt zelf bepalen waar je ze precies wilt hebben.

Shareaholic Settings Buttons

En je kunt zelf ook lichtelijk bepalen hoe het eruit komt te zien.

Shareaholic Buttons Voorbeeld

Managen

Ik gebruik Tweetdeck om mijn tweets te managen die ik niet via Publicize publiceer. Dit gebruikte ik al omdat ik voordat ik mijn blog had al mijn persoonlijke account had en ook toegang heb tot de Twitter accounts van MijnSerie. En nu is Reviews & Roses daar dus ook bijgekomen. Het is heel handig want ik kan, als ik wil, tweets inplannen en je kunt alle account makkelijk managen en zelf bepalen wat voor kolommen je wilt hebben. En nog een bijkomend voordeel; je hoeft niet telkens in en uit te loggen om via een ander account te antwoorden.

Tweetdeck

Voor Facebook heb ik niet zoiets nodig want daar kun je ook al van alles vooruit plannen!

Facebook Schedule

Concrete tips

Nu heb ik je uitgebreid laten zien hoe ik werk met social media en is het tijd voor de concrete tips.

 • Er zijn diverse platformen die je kunt inzetten. Zo heb je bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram, maar sommige blogs maken ook gebruik van Pinterest. Op die laatste ben ik privé wel te vinden, maar ik doe er niks speciaal mee voor mijn blog. Kijk zelf welke platformen voor jou zouden kunnen werken. Onthoud wel dat als je eraan begint dat je het ook moet onderhouden.
 • Gelukkig is onderhouden niet zo moeilijk dankzij Publicize van Jetpack. Tijdens het schrijven van je blogpost kun je direct aangeven via welk medium je het artikel wilt delen en hoe de tekst erbij eruit moet zien. Makkelijker kan niet!
 • Krijg je nou echt veel bezoekers via social media? Ikzelf niet heel veel, maar elke extra bezoeker is welkom en het is leuk om via social media contact te hebben met andere bloggers en bedrijven.
 • Extra onder de aandacht komen? Deel je artikelen in Facebook groepen waar jouw blogpost bij past.
 • Naast Jetpack is er nog een andere leuke plugin betreffende social media. Namelijk dat je anderen de mogelijkheid geeft jouw artikelen te delen via de plugin Shareaholic. Je kunt zelf nog lichtelijk bepalen hoe het eruit komt te zien en waar het komt te staan en werkt prima.
 • Wil je toch even niet die plugins gebruiken maar wel je tweets managen of inplannen? Dat kan via Tweetdeck! Bij Facebook heb je de handige optie op je pagina zelf om berichten vooruit te plannen.

Welke tip ga jij toepassen? En heb jij nog de gouden tip voor mij?

Deze post is al 2148 keer gelezen


Geef een reactie

7 responses to “Beter Bloggen | Social Media

 1. Heb je een Facebook-pagina met de naam voor je blog of zou je je blogs op je persoonlijke profiel posten? Bij het eerste geval is het helemaal niet raar om te delen. De volgens van je pagina zijn namelijk geïnteresseerd in jouw blog, dus dan is het helemaal niet zo willekeuring of, zoals jij dacht, opdringerig.

 2. Ik denk dat sociale media nog steeds ontzetten belangrijk is voor je bedrijf. Wel denk ik dat de content steeds belangrijker wordt. Het gaat niet meer om hoeveelheid maar dat je een echte boodschap kan leveren aan je klanten.

 3. Tweetdeck is fijn! Hoewel ik het al heel lang niet meer heb gebruikt. Ik publiceer mijn blogs ook automatisch op Twitter, alleen heel omslachtig via IFTTT. Omdat ik mijn URL eens heb gewijzigd, werkt de Jetpack-functie niet meer. Met IFTTT kan ik er wel weer een foto bij laten zetten!

  • IFTTT ken ik dan weer niet :p Ging net naar hun website, maar die ligt er helaas even uit dus zal het een andere keer eens bekijken 🙂
   Jetpack Publicize zet er tegenwoordig trouwens meestal ook een foto bij (de eerste in je artikel na de uitgelichte afbeelding) 🙂