Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Nee heb je – Charlotte De Monchy

Nee heb je - Charlotte De Monchy
Boekrecensie | Nee heb je – Charlotte De MonchyNee heb je door Charlotte de Monchy
Verschenen: 4 februari 2019 bij Boekerij
Format: Paperback, aantal pagina's: 352
Genre: Feelgood, Roman
Lees ook: Eens gegeven, Tegen beter weten in
Rating: 4 Stars | Goodreads

Als Bobbie bij de bedrijfscoach zit en er alleen maar testbeeld op haar netvlies verschijnt, beseft ze dat ze misschien toch wel een beetje overwerkt is. Gelukkig heeft haar baas een klusje voor haar op Bali, het eiland waar haar zus Lauren woont, met wie ze al negen jaar gebrouilleerd is. Ze hoeft alleen de uitkoop van een surfschool te regelen, zodat het bedrijf daar een luxe resort kan bouwen. Daarna heeft ze tijd zat om de ruzie met Lauren bij te leggen en zichzelf op te laden op een wit bountystrand.

Op Bali pakt het allemaal heel anders uit dan verwacht. De eigenaar van de surfschool, ene Samuel, zegt doodleuk niets voor de verkoop te voelen. En haar zus staat ook niet echt te springen als Bobbie onverwachts met een enorme koffer op de veranda van haar restaurant staat. Bobbie is er toch van overtuigd dat ze beiden zal kunnen ompraten en ze boekt om te beginnen een paar surflessen bij Samuel. Maar de relaxte levenshouding, het heerlijke klimaat en de charmes van haar surfleraar missen hun uitwerking niet. Is het misschien zijzelf die het roer radicaal moet omgooien?

Burn-out

Twee jaar terug kwam ik plots thuis te zitten met een burn-out. Hoewel lezen ruim een maand niet lukte, kon ik het uiteindelijk weer een beetje oppakken. Ik besloot een boek uit eigen kast te lezen met een thema dat wel een beetje in de buurt komt van de burn-out: Nee heb je van Charlotte de Monchy. De recensie heeft een tijdje – zeg gerust héél lang – op de planken gelegen, maar inmiddels heb ik eindelijk foto’s gemaakt en kunnen jullie de recensie ook eindelijk lezen.

Nee heb je - Charlotte De Monchy

Nee heb je

In Nee heb je neemt workaholic Bobbie een verplichte sabbatical. Voor haar werk moet ze naar Bali en haar bedrijfsarts adviseert haar om er meteen drie maanden te blijven. Ehm, waar kan ik tekenen? Althans, dat is wat ik zou denken. Bobbie wil dit in eerste instantie niet. Toch besluit ze erop in te gaan en zo staat ze onverwacht bij haar zus op de stoep in Bali. Ze hebben elkaar al jaren niet gezien en het is tijd om weer nader tot elkaar te komen. Maar dan verloopt alles niet zoals plan…

Genieten van het leven

Hoewel de situatie van Bobbie allesbehalve hetzelfde is als mijn situatie zijn er wel degelijk overeenkomsten. Allebei mochen we wel weer wat meer gaan genieten van het leven. Werk is ook niet alles en je hoeft niet non-stop aan te staan. Adopteer gerust wat van de Balinese relaxtheid (ja, vanaf nu is dat een woord), het zal je goed doen. De lessen die Bobbie leert vond ik ook heel leerzaam of deden in elk geval weer even mijn neus de goede kant op wijzen. Leuk om te weten is dat de schrijfster zelf ook op Bali heeft gewoond.

Nee heb je - Charlotte De Monchy

Grappig en vertederend

Ik heb genoten van Nee heb je. De manier waarop Bobbie en haar zus Lauren elkaar opnieuw proberen te vinden is mooi om te zien ontwikkelen. Alsook Bobbies relatie met haar leuke neefje en zijn fascinatie voor beesten, haha. Maar je leest ook over de belevenissen van Lauren en Bobbie op datinggebied en dat levert zowel grappige als vertederende momenten op. Daarbij weet de schrijfster ook nog een diepere laag in het verhaal aan te brengen.

Eindoordeel

Nee heb je is het vierde van inmiddels al acht boeken die Charlotte de Monchy heeft geschreven. Wat ik inmiddels in haar verhalen herken zijn een vlotte schrijfstijl, verhalen die nét wat anders zijn dan andere feelgoods waardoor ze origineler aanvoelen, en bijzondere personages. Het was fijn om even mee te mogen kijken met de reis die Bobbie heeft gemaakt in dit boek. Ik weet niet of ik dit het beste verhaal vind van Charlotte de Monchy (en ik heb ze ook nog niet allemaal gelezen), maar het is zeker weer een fijn verhaal.

Heb je al eens iets gelezen van Charlotte De Monchy?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Deze post is al 111 keer gelezen


Geef een reactie