Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Madelon

Boekrecensie | Verguld – Marissa Meyer

Boekrecensie | Verguld – Marissa MeyerVerguld door Marissa Meyer
Serie: Gilded #1
Verschenen: 2 november 2021 bij Blossom Books
Format: Hardcover (limited 1st edition), aantal pagina's: 555
Genre: Fantasy, Young Adult
Lees ook: Cinder, Scarlet, Cress
Rating: 3 Stars | Goodreads

Wat begon als een leugentje om bestwil, eindigt in een ware nachtmerrie wanneer Serilda de duistere Erlkönig een van haar betoverende verhalen vertelt. Plotseling bevindt ze zich in een wereld waar geesten en demonen rondsluipen, en waar raven met holle ogen haar nauwlettend in de gaten houden. De koning beveelt Serilda om uit al het stro in de kerker van zijn kasteel goud te spinnen. Lukt dit niet, dan zal ze haar leugens met de dood moeten bekopen. Wanneer Serilda de hoop bijna heeft opgegeven, verschijnt er een mysterieuze jongen, wiens ziel gevangen zit in het kasteel. Hij belooft haar te helpen… tegen een prijs.

Instant buy

Nadat ik de Lunar Chronicles van Marissa Meyer had gelezen, was ik weg van deze auteur. Ze schreef die serie zo makkelijk en vlot, ondanks dat het stuk voor stuk best dikke boeken zijn. Ook voor hervertellingen van sprookjes ben ik als Disney fan altijd wel te porren. Dus toen Verguld uit kwam, heb ik die gelijk aangeschaft.

Repelsteeltje

Ik moest wel wat moed verzamelen om hieraan te beginnen, want het verhaal van Serilda telt ruim 500 pagina’s. Serilda is een jonge vrouw die in het dorp niet al te populair is. Ze wordt uitgemaakt voor heks en leugenaar en vertelt verhalen met de grootste fantasie. Als ze op een nacht die fantasie gebruikt om zich uit de klauwen van de beruchte Erlkönig te redden, ontketent zich een reeks van gebeurtenissen. Kan Serilda het geheim van de Erlkönig ontrafelen? Kan ze het overleven? En vooral: wat moeten we denken van de mysterieuze Gold? Verguld is losjes gebaseerd op het verhaal van Repelsteeltje.

Verguld-Marissa-Meyer-02

Vormgeving

Het idee om een verhaal te baseren op Repelsteeltje, trok mij al direct. Er zijn veel verhalen die zich baseren op sprookjes, maar Repelsteeltje is daarbij niet heel populair. Alleen daarom is Verguld al verfrissend. Daarnaast kunnen we er niet omheen even een moment van appreciatie te nemen voor het prachtige ontwerp van de eerste oplage. Goud op snee, dustjacket, goudfolie op de hardcover en gouden schutbladen. Alleen al daarom wil je dit boek eigenlijk in je kast hebben staan! En laten we eerlijk zijn: het oog wil nou eenmaal ook wat.

Langdradig

Het gevaar van zo’n mooie buitenkant is dat de binnenkant een beetje tegen kan vallen. Je verwacht er wat van, maar het verhaal maakt het niet helemaal waar. Verguld biedt absoluut alle fantasie die je van Meyer gewend bent, maar dit verhaal vind ik te langdradig. Er wordt enorm veel bij getrokken waarvan niet alles even nuttig is voor het verhaal. Daarbij vind ik het ook erg ingewikkeld dat bepaalde personen en plekken wat ‘lastige’ namen hebben. Waarmee ik wil zeggen dat het namen gebaseerd zijn op het Duits, dat blokkeert de snelheid van het lezen enorm. De helft van de tijd gebruikt Meyer ook wel alternatieven voor deze plekken, maar juist daardoor wordt het ook weer chaotisch, want dan moet je weer schakelen: wat bedoeld ze daar ook alweer mee?

Verguld-Marissa-Meyer-03

Conclusie

Hoewel het uiterlijk van dit boek veelbelovend was, viel de inhoud tegen. Het verhaal is langdradig en door gebruik van termen en daarin ook te wisselen, gaat de vaart er enorm hard uit. Daartegenover staat wel dat het gebruik van het verhaal van Repelsteeltje in de basis verfrissend is en daardoor super leuk om te lezen! Het boek heeft me echter niet genoeg getrokken om na Verguld ook nog het vervolg Vervloekt te gaan lezen.

Heb jij al wel eens een boek gelezen dat gebaseerd is op een sprookje?Madelon

Over Madelon: Madelon is 29 jaar en ‘vroeger’ heeft ze zelf ook al veel geblogd en haar eigen boekenblog gehad! Toen ze echter haar droom liet uitkomen en een eigen paard kocht, had zeer eigenlijk niet meer genoeg tijd voor en is ze gestopt. Daarom vind ze het super leuk dat ze nu weer met Jessica mag samenwerken en weer mag bloggen, maar dan een stuk minder intensief! Naast dat ze dus graag leest en vaak bij haar paard te vinden is, heeft ze een eigen bedrijf in paarden- & hondenfotografie.

Deze post is al 342 keer gelezen


Geef een reactie