Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Wie ik ben zonder jou – Susan Muskee

Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Wie ik ben zonder jou – Susan MuskeeWie ik ben zonder jou door Susan Muskee
Verschenen: 24 oktober 2023 bij HarperCollins Holland
Format: Paperback, aantal pagina's: 352
Genre: Roman
Lees ook: Scones & Spotlights
Rating: 3.5 Stars | Spicy: zero-flames
Goodreads

Joy (27) heeft haar leven helemaal uitgestippeld: huisje, boompje, Pinterestbord voor haar droombruiloft. Tot haar vriend verliefd wordt op een ander. Van het ene op het andere moment stort haar toekomstbeeld in elkaar. Voor Frida (72) voelt het alsof iemand drie jaar geleden de pauzeknop van haar leven heeft ingedrukt. Sinds het overlijden van haar man bestaan haar dagen uit een wandeling naar de supermarkt en een gesprekje met Nico en Thea – haar kamerplanten.

Wanneer de twee vrouwen elkaar op een bankje in het park ontmoeten, is dat het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Gewapend met een stapel zelfhulpboeken maken ze een plan om het leven én de liefde weer naar hun hand te zetten. Aangezien de boeken een gegarandeerd succes claimen, zou dat moeten lukken. Toch?

Suus is top

Wat is Susan Muskee toch een heerlijk mens. Alleen al daarom zou je al haar boeken aanschaffen. Gelukkig weet ik inmiddels ook dat ze heel leuk kan schrijven en was ik dan ook erg benieuwd naar haar nieuwste boek Wie ik ben zonder jou. Toevallig is dit boek ook het zesde en laatste boek dat we lezen met de World of Romance Boekenlounge. Dus tot en met half december bespreken we het boek ook nog in de daarbij horende besloten Facebookgroep. Je kan je nu trouwens ook opgeven voor volgend jaar. Maar over tot de orde van de dag: de recensie!

Wie ik ben zonder jou

In Wie ik ben zonder jou lezen we over Frida (72) en Joy (27) – zo leuk bedacht om die getallen om te draaien. Frida is drie jaar geleden haar man verloren. Haar leven stond altijd in het teken van ‘hem’ en ‘ons’. Maar wie is Frida zelf eigenlijk? Joy zit zonder huis en zonder baan. Haar vriend is er vandoor met een collega, en omdat ze bij zijn start-up bedrijf werkte, heeft ze in één klap niks meer. Maar dan ontmoeten Frida en Joy elkaar op een bankje in een park. Joy met een stapel zelfhulpboeken, en Frida met een groot hart. Het is het begin van misschien wel een prachtige vriendschap.

Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

Tone of voice

Laat ik beginnen met enkele punten die voor mij minder goed werkten in Wie ik ben zonder jou. Of eigenlijk is het één punt dat doorwerkt in het geheel, namelijk de tone of voice van Frida. Ik vond haar te jeugdig klinken en daardoor leek ze veel op de tone of voice van Joy. Hierdoor was ik soms ook in de war met over wie ik ook alweer las. Dat maakt vervolgens weer dat ik uit het verhaal getrokken werd, en hierdoor had ik iets minder binding met het boek.

Zelfhulpboek, anyone?

In Wie ik ben zonder jou werken Joy en Frida enkele zelfhulpboeken door. Ik vroeg mij al af of Suus zelf al die boeken ook had gelezen, totdat ik erachter kwam dat ze al die titels zelf heeft bedacht! Geniaal, echt. Ik was er van overtuigd dat er een boek bestond dat ‘Omhels de cactus’ heet, haha. Na het lezen van Wie ik ben zonder jou hoef je überhaupt ook geen zelfhulpboeken meer open te slaan, want het verhaal zit bol van de goede tips. Dus heb je tips nodig én wil je een leuk boek lezen, pak dan deze op.

Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

Een mooie reis

De reis die Frida en Joy doormaken is heel bijzonder. Het is prachtig om te zien hoe zij een mooie vriendschap ontwikkelen en het beste in elkaar naar boven halen. Hoe Joy Frida helpt haar angsten te overwinnen, en hoe Frida Joy op haar beurt helpt om haar eigen moeilijke periode te boven te komen. Stiekem had ik meer met het verhaal van Joy, maar dat komt mogelijk ook omdat ik dichter bij 27 dan 72 zit en ik mij qua karakter ook erg goed in haar kon inleven.

Eindoordeel

Wie heeft er nog een zelfhulpboek nodig wanneer je gewoon Wie ik ben zonder jou kan lezen? Niet alleen krijg je het ene na het andere prachtige inzicht voorgeschoteld, maar lees je ook nog eens een verhaal over een mooie vriendschap tussen een lieve nepbejaarde – niet mijn woorden – die enkele angsten moet overwinnen, en een jonge meid die even de slechte kaarten in het leven gedeeld heeft gekregen. Van mij had de tone of voice van Frida nog iets authentieker mogen zijn zodat ze allebei echt een eigen stem hadden gehad, maar verder is Wie ik ben zonder jou een heel mooi verhaal.

Was jij bij het Feelgood Five Event?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Jessica Dillema

Over Jessica: Jessica (1990) is de oprichter en eigenaar van Reviews & Roses. Ze is woonachtig in Friesland, samen met haar vriend en twee langharige katten, Fred & George waar ze in 2022 eindelijk een huis hebben gekocht. In het dagelijks leven is werkt zij als HR medewerker in een ziekenhuis, maar in haar vrije tijd blogt ze fanatiek en heeft ze een eigen fotografiebedrijf. En alsof dat nog niet genoeg is, host ze ook nog eens één keer in de zes weken een leesclub (The Awesome Book Club).

Jessica’s favoriete boek op dit moment is In the Likely Event door Rebecca Yarros.

Deze post is al 264 keer gelezen


Geef een reactie