Categorieën: Activiteiten, Boeken / Tags: , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Event Verslag | Dit was Yalfest 2018

Yalfest 2018

Wauw… Zo was het laatst nog maar 1 november 2017 en gingen de kaartjes in de verkoop, en afgelopen zondag was het al zover: Yalfest 2018. Samen met Katja maakte ik er een heus meidenweekend van, door op vrijdag af te reizen naar een Bed & Breakfast in Zevenhoven – hierover binnenkort meer – waardoor we op de dag van Yalfest maar een kwartiertje hoefden te reizen, in plaats van dat we uit Friesland en Groningen moesten komen. Heerlijk!

Binnenkomst

Om een uur of tien kwamen we aan op de parkeerplaats waar nog meer dan genoeg plek was. Er waren al behoorlijk wat bezoekers aanwezig en we sloten netjes achteraan in de rij. Het duurde niet lang of diverse vriendinnen van ons kwamen ook binnen en hebben gezellig met z’n allen gewacht tot om ongeveer kwart voor 11 de ticketcontrole openging.

Vorig jaar kwamen we toen onverwacht voor verrassingen te staan omdat we onze tassen en rugzakken moesten afgeven. Dit jaar waren we erop voorbereid. Mijn rugzak, jas, te signeren boeken, etc. had ik allemaal in de kofferbak van de auto laten liggen. Alleen mijn camera en portemonnee had ik in een totebag meegenomen voor de Q&A, en aansluitend de lunch. Er was dit jaar echter ook rekening mee gehouden door de organisatie. Er was een aparte balie om je jas af te geven, en waar de markt vorig jaar was, vond je dit jaar de rolkofferstalling. Hier is volgens mij goed gebruik van gemaakt en het heeft voor minder opstopping gezorgd.

Er was dit jaar echter geen ontvangst met koffie en een koekje.

Markthal

Markthal Yalfest 2018

Bij binnenkomst kwamen we allereerst langs een gratis goodies stand, waarachter Eline enthousiast stond te zijn. Iedereen mocht twee items meenemen zodat elke bezoeker iets kon krijgen. Ikzelf ben voor twee leuke kaarten gegaan.

Samen met Madelon liep ik daarna verder naar de markthal. Dit jaar was er namelijk een complete hal gereserveerd en waren er meer kraampjes dan ooit te voren bij Yalfest. Zo vond je hier onder andere kraampjes van My Moviestuff (zo leuk om weer even bij te kletsen met Bram en Wendy!), Celebrate Books, Letters & Lights, Hebban, Light the Pages, Oriandle, BOOX, A Bookish Flickering, Godijn Publishing, Booklove Specialty Shop en Romemade Candles. Ook kon je hier boeken kopen.

Ikzelf was ook benaderd om met een kraam op Yalfest te komen staan met mijn shop, maar wilde dit jaar echt als bezoeker meemaken, en had ook niemand die eventueel voor mij achter de kraam had kunnen staan. Maar wie weet volgend jaar! (Mits er natuurlijk een vierde editie komt)

Doe het Selfie box

Doe het Selfie box

Madelon en ik gingen eerst even langs de Doe het Selfie box die Cecile Korevaar en Oli Veijn hadden meegebracht en maakten geweldige selfies. Daarna maakten we een rondje door de markthal en was het alweer tijd om ons te begeven naar het theater voor de Q&A met de auteurs.

Q&A met de auteurs

Yalfest 2018 - Q and A

De Q&A met de auteurs is wat mij betreft altijd één van de leukste onderdelen van Yalfest. Het is leuk om de auteurs antwoord te zien geven op de vele vragen die zowel door presentator Bart Boonstra als door mensen in het publiek gesteld werden. Superfijn trouwens dat Bart Boonstra de Q&A weer op zich mocht nemen.

De auteurs vertelden vele leuke dingen, al heb ik helaas geen fotografisch geheugen, dus zal ik dit niet woord voor woord hier neer kunnen typen. Taran Matharu vertelde onder andere een geniaal verhaal over een fan die hem toestemming had gevraagd om fanfictie te schrijven. Deze fanfictie bestond uit het hoofdpersonage uit De Nieuweling die homoseksueel bleek te zijn, later zwanger zou worden, en het kind bleek dan uiteindelijk Taran Matharu te zijn. Really weird, maar echt heel grappig. Veel van de auteurs vertelden overigens dat het hen geweldig lijkt als er fanfictie over hun boeken geschreven zouden worden.

Ook vertelde Taran in grote lijnen wat over het verdienmodel van auteurs. En het blijkt dat als je een buitenlands boek in je eigen land koopt, zij daar zéér weinig aan verdienen. Dus je kunt beter het boek in het land van origine kopen, of de vertaling van het boek in je eigen land. Dan verdienen ze er pas echt wat aan. Sowieso raad Laura Steven aan om je boeken in je eigen taal te kopen om zo de uitgeverijen in jouw land te steunen.

Goodiebag

Goodiebag Goodiebag

Na de Q&A stroomden we allen weer uit naar de hal, waar de Yalfest Crew klaarstond met goodiebags. Natuurlijk was iedereen mega benieuwd naar het boek dat zij zouden ontvangen, zo ook ik. Ikzelf kreeg het boek De Overlevenden (door Alexandra Bracken) van Karakter Uitgevers. Ikzelf heb dit boek echter al, dus ik baalde een klein beetje. Ik zag heel veel mensen lopen met I See London, I See France, dus ik geef eerlijk toe dat ik een ietpietbeetje jaloers was. Dat boek is echt pas nét uit, dus natuurlijk was er niemand die wilde ruilen tegen een boek dat al een half jaar uit is. Beetje jammer.

Uiteindelijk bleek trouwens dat er meer soorten boeken te vinden waren in de goodiebags. In tegenstelling tot wat ik dus dacht, haha. Ik zag werkelijk iedereen met of De Overlevenden rondlopen óf met I See London, I See France, dat ik dacht dat er twee boeken te krijgen waren in de goodiebag.

Maar het blijkt dat elke aanwezige uitgeverij een boek had aangeleverd voor de goodiebag. De volgende opties waren te krijgen:

Uiteindelijk heb ik mijn versie van De Overlevenden nog weten te ruilen voor een boek dat ik nog niet in bezit had, namelijk Monster door Michael Grant.

P.s. op de foto ben ik alleen nog de bookplates met handtekeningen vergeten. Die had ik in een boek gestopt zodat ze niet zouden kreukelen haha.

Lunch

lunch

Hierna was het tijd voor lunch. Samen met Madelon ging ik in de rij staan die op zich best wel snel ging. We hadden nog even rondgelopen om te zien waar de andere foodstands waren, maar er bleek dit jaar maar één te zijn. Ik miste hierin toch wel wat keuze. Ik kocht één broodje, gezien ik namelijk niet houd van broodjes met vis, of broodjes met pitjes/nootjes. Maar gezien ik best wel trek had ging het broodje alsnog goed naar binnen.

Toevallig zaten we ook nog voor de ruimte waar de auteurs bleken te zitten!

Signeerronde 1

Signeersessie 1 - Yalfest 2018

En toen was het tijd voor de eerste signeersessie. Ik haalde de boeken uit de auto en ging naar de signeerruimte achter de markthal. Dit jaar was ik 100% bezoeker, en had ik de auteurs nog niet ontmoet bij bijvoorbeeld een persconferentie, dus kon ik dit ook eens ervaren.

Rijen

De rijen waren wat mij betreft vrij duidelijk, maar je stond wel erg dicht op elkaar, en de rijen stonden tot het einde van de ruimte toe. Gezien het al vrij warm was buiten, en we vervolgens ook nog eens hutje mutje stonden in een kleine ruimte was het er om te stikken. Ik ben blij dat ik een shirt aan had waarin je zweet niet zo goed kunt zien, want echt… ik had het warm. En dit werd ook door andere bezoekers veel genoemd. Goede airco was geen overbodige luxe geweest. Wel was het ontzettend gezellig, want je bent allemaal boekengek, dus je hebt met iedereen wel iets om over te praten.

Snelle en lange rijen

De rij voor Sarah Crossan was vrij kort dus hier was je het snelst aan de beurt. Dit heeft mogelijk te maken gehad met dat zij als laatst werd aangekondigd ter vervanging van Sarah Pinborough. Ook ik heb niet bij haar in de rij gestaan, gezien ik geen boek van haar had en de boeken mij ook niet genoeg trokken om te kopen.

Hiernaast ging de rij van Taran Matharu enorm snel. Niet omdat hij niet populair was, maar hij deed het gewoon goed en snel. De rij voor Tomi Adeyemi was duidelijk het langst, maar zij nam dan ook echt zeer uitgebreid de tijd voor iedereen.

Gesigneerde boeken

Tijdens de eerste signeerronde heb ik uiteindelijk vier boeken laten signeren (in deze volgorde): Allesbehalve oké, Everless, De Nieuweling en Bloed en Beenderen. Ook hebben Katja en Ajita (die erg graag met Taran op de foto wilde) mijn versie van De Edele laten signeren (thanks!).

Gesloten lijnen

Hierna ging ik in de rij staan voor Kass Morgan, maar na een paar minuten kreeg ik te horen dat die rij gesloten was. Balen! Dat was namelijk de laatste voor mij en gezien mijn masterclass tijdens de tweede signeersessie plaats zou vinden, was de kans groot dat ik dit boek niet zou kunnen laten signeren. Het bleek dus dat ze de lijnen een half uur voor tijd te sluiten zodat iedereen nog aan de beurt kwam die nog in de rij stond. Begrijpelijk, maar balen.

Moordspel

Moordspel

Ik bracht de al gesigneerde boeken weer even naar de auto, kletste nog even met Wendy van My Moviestuff, en gezien er nog een half uur te gaan was en hierna een half uur pauze volgde, had ik nog alle tijd om andere dingen te doen. Ik zag vrienden van mij staan bij het Moordspel, dus besloot even te gaan kijken. Ze zouden net beginnen en vroegen of ik mee wilde doen. Heel eerlijk vond ik het spel niet héél spannend, maar wel leuk bedacht. Tony was namelijk vermist, en toen we de vermissing hadden opgelost bleek Tony dus tini Tony Chocolonely’s te zijn. Yum! Het werd georganiseerd door schrijfsters Margje Woodrow (Snitch) en Cis Meijer (Knock-Out).

Hier heb ik helaas geen foto’s van verder.

Silent Disney Disco

Silent Disney Disco

Hierna liepen we verder naar de Silent Disney Disco, die eigenlijk totaal niet gebruikt werd. We deden de koptelefoons op, maar ze deden het ook nog niet. Gelukkig kwamen na een tijdje enkele crewmembers om de Silent Disney Disco te activeren.

En mensen… een silent disco is echt hilarisch. Af en toe deed ik de koptelefoon af en dan zie je mensen dansen op muziek die jij niet hoort of keihard meezingen haha. Maar als je dan zelf de koptelefoon opdeed, zat je echt helemaal in the zone. Het was echt megaleuk, en gelukkig kwamen er hierna ook anderen op af.

Check ook dit filmpje.

Masterclasses

Masterclass Ondernemen

Er vonden tijdens de signeersessies ook masterclasses plaats. Namelijk: De Happiness Goeroe door Jette Schröder, Werken met Boeken door Jessy Korshuize, Thrillers Schrijven door Daniëlle Bakhuis en Buddy Tegenbosch, Ondernemen door Marloes de Vries en Bullet Journaling door Joany de Vries.

Ikzelf had mij ingeschreven voor twee masterclasses, maar heb de eerste overgeslagen omdat ik doorkreeg dat het simpelweg onmogelijk haalbaar was om alle boeken te laten signeren én twee masterclasses te volgen. Dus het was best wel jammer dat dit tegelijk plaatsvond.

Gezien ik echter al één masterclass had overgeslagen, wilde ik de tweede, Ondernemen, wel volgen. Achteraf gezien had ik die ook wel over kunnen slaan. Alles wat ze vertelde wist ik al, en ze spitste zich vooral toe op illustratoren.

Van horen zeggen heb ik ook gehoord dat ik niks gemist heb bij de masterclass Werken over Boeken. Wel hoorde ik veel positieve dingen over de masterclasses Thrillers Schrijven en De Happiness Goeroe.

Signeersessie 2

Yalfest 2018 - Kass Morgan

Gelukkig was de masterclass nét op tijd afgelopen en had ik vijf minuten speling voordat de rijen van de tweede signeersessie gesloten zouden worden. Hierdoor kon ik – blij dat ik was – ook nog mijn editie van Rebel laten signeren. Yay!

Markthal deel 2

Yalfest 2018 aankopen

Hierna ben ik nog even bij de stand van Celebrate Books langsgegaan waar ik onder andere extra theelepels heb gekocht, waardoor ik er nu zes heb. Jippie! Hierna kreeg ik van Eline te horen dat het nog tien minuten was voordat de bingo zou beginnen. Ik had echter niet meegekregen waar dit zou zijn, maar gelukkig wist Eline dit wel.

Bingo

Bingo

Ik liep naar het theater en ging naast Marjolein, Madelon en Esmee zitten. De bingo werd gepresenteerd door Tim, die het echt enorm leuk deed. Ik kwam ook nog erg dichtbij het winnen van de hoofdprijs – een twee tickets voor YALC (inclusief treinkaartjes)!

Wat wel jammer was, is dat de organisatie helaas geen rekening heeft gehouden met dubbele bingo’s bij de hoofdprijs. De kans was natuurlijk groot dat er een dubbele bingo zou zijn. Hierdoor hebben de twee winnaars de prijs uiteindelijk moeten splitten (dus elk één ticket).

Hierna werd de microfoonkubus rond gegooid als een soort stoelendans tot de muziek stopte. Op deze manier werden de grote borden van de covers die gesigneerd waren door de auteurs weggegeven.

Diner

Yalfest 2018 avondeten

Na de bingo was het dagprogramma afgelopen, en ging een groot deel van de bezoekers weer op huis aan. Maar ik niet! Ik had namelijk een dag+avondkaart. Tijdens binnenkomst had ik ook een coupon gekregen voor het avondeten, wat bestond uit Pasta-to-go Bolognese of met kaassaus. Ook hier ging de rij weer supersnel, dus dat was erg fijn. Na even rondgelopen te hebben spotte ik Lisanne en ging ik gezellig bij haar zitten.

De pasta was op zich wel lekker, maar misschien net iets te zout en pittig (ik had de bolognese variant). Ook was niet alle pasta evengoed gekookt. Dit viel ook anderen op. Verder smaakte het prima, maar vulde het voor mij niet genoeg. Dit kwam waarschijnlijk ook omdat ik tussen de middag maar één broodje had gehad.

Wel was ik blij dat ik meerdere flesjes water achterin de auto had gegooid, want ik heb mij die dag wat afgedronken doordat het zo warm was binnen.

Gemist of niet gedaan

Helaas had ik tijdens het dagprogramma niet tijd om deel te nemen aan alle activiteiten. Want naast wat ik hierboven inmiddels heb genoemd kon je namelijk ook nog je portret laten tekenen door Caroline Cracco en Anouk Heitink. In de hal, vlakbij het theater, kon je daarnaast ook nog zeefdrukken, en liepen er diverse cosplayers rond waarmee je op de foto kon gaan (waaronder Joost en zijn vriendin, superleuk!).

Ik heb echter ook wat dingen compleet gemist. Want als het goed is kon je je toekomst laten voorspellen door Kees en Samantha van El Futuro, en zou er een exclusieve preview beschikbaar zijn van Lichtjaren, het nieuwste boek van Kass Morgan. Ik zal er mogelijk voorbij zijn gelopen gezien ik tijd tekort kwam, haha.

Avondprogramma

Avondprogramma

Tot slot was er nog het avondprogramma. Er was aangekondigd dat Fleur Raateland zou komen optreden, maar terwijl we met een groep meiden bezig waren ons om te kleden voor het avondprogramma zagen we opeens Kim de Boer bij ons staan. Zij was degene die vorig jaar had opgetreden tijdens het avondprogramma. Geheel een verrassing dat ze er dit jaar dus ook was, maar ik was er wel ontzettend blij mee. Kim deed het vorig jaar, en ook dit jaar, ontzettend leuk.

Voordat het avondprogramma echt begon hebben we nog even buiten afgekoeld, en zijn we om half 8 naar binnen gegaan. Het was uiteindelijk rond acht uur denk ik dat de auteurs ook kwamen. Maar ik heb het de gehele avond ontzettend gezellig gehad met iedereen die ik ben tegengekomen. Ik ben op de foto geweest met de auteurs, heb even met ze gekletst en heb keihard meegezongen en mee gedanst met mijn (nieuwe) vrienden. In één zin: het was weer top!

Bedankt organisatoren voor het naar Nederland halen van deze ontzettend lieve auteurs en het organiseren van dit leuke evenement. Ook een shout-out naar alle lieve vriend(inn)en waarmee ik Yalfest 2018 onveilig heb gemaakt. <3

Was jij ook bij Yalfest 2018?

Bekijk hier meer foto’s van Yalfest 2018

Deze post is al 2721 keer gelezen


Geef een reactie

11 responses to “Event Verslag | Dit was Yalfest 2018

  1. Ik was er ook bij en de thriller sessie was erg leuk. Ze spraken normaliter op scholen en zeiden dat het heerlijk was dat ze bij ons niet hoefden te vechten om ons enthousiast voor lezen te maken!
    Wel was de voordracht erg elementair, en ze stapten er na 3 slides ook vanaf om vragen uit het publiek te beantwoorden. Dat liep echt als een trein en ik heb ook wat kunnen vragen.
    Ik was er alleen en kwam alsmaar leuke mensen tegen. Iedereen was even aardig en het was zo gezellig.
    Volgend jaar weer!