Categorieën: Films / Tags: , , ,

Geschreven door Jessica

De Tien | Beste actrices “estafette race”

De Filmkijker De tien beste actrices

Herinneren jullie nog mijn deelname aan de beste acteurs estafette race? Er is er nu ook één voor actrices gestart en ik ben genomineerd door Be Cool, Sodapop! Voor diegenen die niet weten wat het inhoudt, leg ik het hieronder nog weer even uit.

Wat is de bedoeling?

Nostra van De Filmkijker heeft een lijst gemaakt met wat hij de tien beste actrices vindt. Aan het einde van je post geef je het stokje, net als in een estafette race, door aan een andere blogger (dat hoeft overigens geen filmblogger te zijn). Deze blogger moet één actrice van de lijst halen (dat is een verplichting), onderbouwen waarom deze van de lijst gehaald moet worden en vervolgens vervangen door zijn of haar eigen keuze (natuurlijk ook onderbouwd). Aan het einde van de post wordt het stokje weer doorgegeven aan een volgende blogger. Nostra zegt: “Dat betekent dat deze estafette nog een tijd door kan gaan waarbij er een lijst ontstaat waarover er min of meer consensus is dat dat de beste actrices zijn. Daarnaast is het ook een leuke manier om in aanraking te komen met nieuwe blogs.”

De regels

SterWanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet een andere blogger worden genomineerd.

SterGebruik het logo van deze estafette race in je post en link naar dit bericht. Nostra blijft deze updaten zodat je alle gerelateerde artikelen kan vinden (een link naar het artikel van degene wie je het stokje kreeg is overigens ook makkelijk voor je lezers).

SterJe kan alleen een artikel plaatsen als je daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race.

Een korte terugblik

Leuk is misschien wel om even kort terug te blikken op de actrices die gevallen zijn (maar ook elk moment weer toegevoegd kunnen worden): Katharine Hepburn, Frances McDormand en Tilda Swinton. Als je de beredenering wilt weten en voorgaande blogposts in deze estafette race wilt lezen, kun je een bezoekje brengen aan: Screendependent | Fresh Bananaz | Be Cool, Sodapop.

Wie blijven in de top 10?

Beste actrices estafette race

Audrey Hepburn

Ik heb nog nooit iets van haar gezien, maar gezien ze zo’n grote naam heeft en zo’n groot stijlicoon is zou ik niet durven haar van dit lijstje te halen. Niet voor niets kent iedereen haar naam.

Cate Blanchett

Op mij maakt ze eerlijk gezegd niet heel veel indruk, want ik moest even opzoeken waar ik haar van ken. Maar ze doet het in dat opzicht beter dan degene die ik eruit heb geschopt, dus ze heeft mazzel.

Julianne Moore

Julianne Moore is een sterke actrice die misschien wat minder botox moet gebruiken. Maar ik vond haar enorm sterk in Still Alice, maar ook in andere films doet ze het goed. Zo speelt ze bijvoorbeeld ook in The Hunger Games: Mockingjay Part 1 en Part 2 en helaas ook in  het barslechte Seventh Son.

Marilyn Monroe

Marilyn ga ik ook niet uit de lijst verwijderen. Ook van haar heb ik nog niks gezien, maar net als met James Dean had ik vroeger ook wat met Marilyn Monroe. Ik heb ook een prachtige spiegel met opdruk van haar. Graag wil ik nog wel eens wat van haar zien.

Meryl Streep

Meryl Streep speelt in heel veel films die ik leuk vind (waaronder bijvoorbeeld The Giver, Mamma Mia!, Julie & Julia, The Devil Wears Prada), en daar heeft zij ongetwijfeld wat mee te maken.

Beste actrices estafette race

Kate Winslet

Alleen al voor haar rol in Titanic zal ik haar niet van deze lijst verwijderen. Mede dankzij haar is het een echte klassieker geworden.

Natalie Portman

In mijn recensie van Black Swan vertelde ik recentelijk nog hoe sterk ik haar als actrice vind, dus zij blijft ook mooi in de lijst.

Alicia Vikander

Hoewel ik Alicia Vikander al in vele films heb gezien, viel ze mij pas op in The Man from U.N.C.L.E. (geweldige film!) Ook recentelijk zet ze weer een sterke rol neer in The Light Between Oceans, al is de film in zijn geheel niet een topper voor mij.

Amy Adams

Een veelzijdige actrice van wie ik al in vele films heb genoten. Ze is niet perse een actrice waar ik aan denk bij een lijst van de beste actrices, maar ook zij mag blijven staan.

Wie ik eruit schop en toevoeg

Beste actrices estafette race

Marion Cotillard moet helaas het stof delven. Ik moest kijken waar ik haar van ken – geen goed teken – en ze heeft blijkbaar niet genoeg indruk op mij weten te maken. Het feit dat ze veel in Franse films speelt helpt natuurlijk ook niet, want ik kijk liever Engelstalige films. Wie weet verandert mijn mening over haar ooit nog, maar voorlopig heb ik met Marion het minst van ieder ander die op de lijst staat.

En voor haar in de plek komt, tum tum tum! – Even spanning opbouwen –  Ik had eerst Elizabeth Banks neergeschreven, maar toen kwam ik Maggie Smith tegen en begon ik te twijfelen. Uiteindelijk ben ik gegaan voor Maggie Smith. Ze kan zovele rollen spelen en wat ze doet, doet ze goed. Je komt haar onder andere tegen in de Harry Potter films, The Lady in the Van, Ladies in Lavender en ik heb zo enorm van haar genoten in de tv-serie Downton Abbey. Een fantastische vrouw die echt een plekje in de top 10 verdient.

Het stokje doorgeven

Natuurlijk moet ik nu ook het stokje doorgeven. De keuze was niet erg moeilijk, want tijdens de beste acteurs estafette race was er iemand die heel graag mee wilde doen, dus ik geef het stokje door aan haar: Simone van Sims Cup of Tea. Je hebt vanaf nu een week de tijd om jouw aandeel online te zetten.

Wie hoort volgens jou absoluut (niet) in dit lijstje thuis?

Deze post is al 3102 keer gelezen


Geef een reactie

16 responses to “De Tien | Beste actrices “estafette race”

  1. Maggie Smith is mij wel bekend, maar niet heel goed. In HP vind ik haar sterk maar verder heb ik de titels die je noemt niet gezien;
    Wat dat betreft vind ik Cotillard dan stukken beter, maar tegelijk is dat ook weer geen persoonlijke favoriet…
    Prijzenswaardig dus wel dat er een oudgediende bij komt die haar sporen ongetwijfeld al lang en breed verdiend heeft;

  2. Yay, zo leuk dat ik dit keer mee mag doen met deze leuke race! Ik heb mijn keuzes al gemaakt, maar die houd ik nog even geheim tot morgen. Dan zal mijn artikel online komen! 😉

  3. Schitterende toevoeging! Nog even dit: als je nog nooit iets zag van Cate Blanchett, dan moet je daar dringend werk van maken want dat is echt een hele grote actrice die alles aankan. Top!

    • Als ik op IMDB kijk blijk ik zelfs al verrassend veel van haar te hebben gezien. Ik denk dat ze mij gewoon niet aanspreekt waardoor ik haar rol in die films niet heb onthouden. Blij dat je het wel eens bent met mijn toevoeging. 😀