Categorieën: Persoonlijk / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Wanneer je per ongeluk 5.000 foto’s wist

Foto's terughalen

Mijn grootste nachtmerrie overkwam mij een tijdje geleden. Ik was mijn externe harde schijf aan het opruimen, en terwijl ik even één seconde op mijn telefoon keek was de gehele map met foto’s verdwenen toen ik weer opkeek. Mijn hart stond stil. Hoeveel foto’s stonden er ook alweer in deze map? Veel! Heel veel! 5.594 foto’s om precies te zijn. The horror! Kon ik mijn foto’s terughalen?

Het probleem

Wat het probleem is? Ik gebruik een muis op een muismat en van het touchpad op mijn laptop maak ik geen gebruik. Sinds ik heb geüpgraded naar Windows 10 kan ik plotseling het touchpad niet meer uitzetten. Hij staat dus áltijd aan. Vaak zit ik met de laptop op de bank en leg de muismat met muis recht voor mij neer op de laptop, deels dus over het touchpad, zeker als ik ondertussen typ. Terwijl ik de muismat soms heen en weer beweeg tussen het typen en het gebruiken van de muis door, wil er nog wel eens zomaar iets gebeuren. Vaak tot mijn frustratie.

Wat er gebeurde

Dit keer deed ik eigenlijk niks. Ik had een map openstaan op de externe harde schijf. Mijn mobiel ging af, ik pakte hem en keek er even op. Toen ik weer naar boven keek was de map leeg. Ik moet op de één of andere manier de muismat ofzo bewogen hebben en ook nog eens per ongeluk daardoor op wissen hebben geklikt (what are the odds?!). Bij de harde schijf krijg ik helaas geen melding of ik het geselecteerde wel wil wissen, nee het wordt direct verwijderd.

Mayday! Mayday!

Paniek heerste meteen. Ik bedoel, 5.500 foto’s..! Google was op dat moment mijn grootste vriend en ik zocht direct op “bestanden verwijderd van”, en automatisch vulde Google het aan met “usb stick terughalen”. Dat leek me ongeveer wel wat ik nodig had, een externe harde schijf is immers vergelijkbaar. En inderdaad, ik vond direct diverse programmaatjes. Ze waren echter niet allemaal geschikt voor externe harde schijven, dus koos ik voor Recuva, waarbij stond dat hij geschikt is voor het terughalen van bestanden op een datadrager.

De oplossing: Recuva

Recuva blijkt enorm makkelijk in gebruik te zijn. Je installeert het en je kunt zelfs kiezen voor de Nederlandse taal tijdens het installeren. Dit maakt het proces al een stuk eenvoudiger. Je kiest of hij een speciale map moet scannen, meerdere mappen of de hele computer en waar hij naar moet zoeken (foto’s, video’s, Word-bestandjes, etc). Vervolgens begint de scan en kreeg ik al vrij snel resultaat. Hij had 5.594 foto’s gevonden die recent gewist waren in die specifieke map. Ze bestonden dus nog!

Ik kon ze echter niet terugzetten op de externe harde schijf, en mijn laptop had niet genoeg schijfruimte, maar gelukkig kwam mijn vriend met het idee dat ik het ook op de NAS kon zetten (waar nog genoeg ruimte op vrij was). Na 3 uur, 18 minuten en 24 seconden wachten kreeg ik het bericht dat het terugzetten van de bestanden succesvol was verlopen. Wat een opluchting! Hierbij nog even een kort stappenplan voor iedereen die dit ooit een keer overkomt, om hartaanvallen te voorkomen.

Stappenplan voor als je per ongeluk dingen verwijderd van je externe harde schijf

 • Geen paniek, alles komt goed!
 • Doe direct niks meer met je harde schijf. Als je nieuwe bestanden erop zet, heb je kans dat je de per ongeluk gewiste bestanden nooit meer terugkrijgt omdat deze door de nieuwe data overschreven worden.
 • Download Recuva.
 • Kies als locatie voor het neerzetten van de herstelde bestanden niet voor een map op de externe harde schijf waarvan de bestanden per ongeluk gewist zijn. Dit maakt de succesratio een stuk kleiner. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor je laptop of een andere externe harde schijf.
 • Wacht tot je bestanden teruggehaald zijn.
 • Haal opgelucht adem.

Heb jij wel eens per ongeluk iets gewist?

Deze post is al 1953 keer gelezen


Geef een reactie

11 responses to “Wanneer je per ongeluk 5.000 foto’s wist

 1. Oh wat een nachtmerrie :(.
  Het enige wat ik dan af en toe heb meegemaakt is dat je een foto op je telefoon gemaakt hebt en die dan per ongeluk verwijderd en dan baal je wel als dat een speciale foto was :(.

 2. Poeh, dan schrik je je inderdaad rot! Ik heb om dit te voorkomen een extra usb stick en ook nog cd’s van onze bruiloftsfoto’s gemaakt en ze ook nog online opgeslagen. Want zo’n onverwachte wisactie is 1 van de typische dingen die mij zou kunnen gebeuren. Dankjewel voor de tips, ik zal ze vast nog wel nodig hebben.

 3. Wow… gelukkig is het allemaal goed afgelopen en bedankt voor de tip. Zelf is het me gelukkig nog nooit overkomen, maar ik weet nu tenminste wel wat ik er tegen kan doen 🙂

 4. Ik kreeg een plaatsvervangende hartverzakking toen ik je kop las. Ik moet hier dus inderdaad niet aan denken. Gelukkig heb ik mijn foto’s altijd op twee plekken staan, zodat ik ze altijd wel ergens heb, mocht er met een van de twee plekken iets gebeuren.

 5. En je zou nog een stap kunnen toevoegen: maak nog een extra kopie van je bestanden op een andere plek. Harddisks kunnen ook crashen en dat is niet te herstellen.