Categorieën: Tv-series / Tags: , , , , , , , ,

Geschreven door Madelon

Serie in de Spotlight | Avatar: The Last Airbender

Avatar the last Airbender

Titel: Avatar: The Last Airbender
Releasedatum: 22 februari 2024 (Netflix)
Creator: Albert Kim
Cast: Gordon Cormier, Kiawentiio, Ian Ousley
Speelduur per afl.: 50 minuten
Genre: Actie, Avontuur, Komedie
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Angst)

Waardering: 4 uit 5.

De menselijke beschaving is verdeeld in vier afzonderlijke naties, genoemd naar de elementen: de Luchtnomaden, het Aarderijk, de Vuurnatie en de Waterstam. In elke natie kunnen slechts een paar mensen, de “stuurders”, het element van hun natie gebruiken via regionale gevechtskunsten en telekinetische krachten. De enige gebruiker die alle vier de elementen kan gebruiken is de Avatar. Na honderd jaar te hebben geslapen, wordt Aang, de nieuwste Avatar van de Luchtnomaden, gewekt door Katara en Sokka van de Waterstam. Aang hoort over de wereldverwoestende oorlog die de Vuurnatie is begonnen. Met de hulp van zijn nieuwe vrienden moet Aang de vaardigheden van de elementen beheersen om harmonie te brengen in de naties.

Jeugdsentiment

Ik denk dat iedereen van mijn generatie wel opgegroeid is met dé iconische tekenserie ‘Avatar’. Het verhaal over dat, enigszins naïeve, jongetje dat non-stop energie heeft maar wel de wereld moet redden van de grote gemene vuurnatie. En laten we eerlijk zijn: we kunnen allemaal die leader nog helemaal meepraten. Toen Netflix aankondigde dat ze een live-action gingen maken, was ik gelijk enthousiast; nog meer Avatar! De serie staat nu online én ik heb hem gekeken.

De wereld redden

Het verhaal van Avatar: The Last Airbender gaat over Aang. Een jonge luchtmeester die ontdekt dat hij de Avatar is en enkel hij kan de wereld redden. Een wereld waarin vier naties, elk meester van een ander element, ooit in vrede samenleefden. Maar alles veranderde toen de vuurnatie aanviel. Alleen de avatar, meester van alle vier de elementen, kon ze stoppen. Maar toen de wereld hem het meeste nodig had, verdween hij. Honderd jaar ging voorbij totdat de nieuwe avatar werd gevonden…

Kan vriezen, kan dooien

Met Netflix remakes kan dat twee kanten op. Ze hebben al vaker fandoms blij gemaakt met een dooie mus omdat de live actions slecht waren. Ik noem maar even een Winx en een Shadow & Bone waarbij vooral het tweede seizoen de plank missloeg. Ik had hoop, maar tevergeefs, Avatar: The Last Airbender vriest. En niet zo’n beetje ook. Aang is een compleet ander type en ik erger me groen en geel aan hem. Daarnaast zijn de acteurs zo slecht. Het acteerwerk is nep en komt op het scherm heel slecht over. Enkel Sokka komt er eigenlijk mee weg, maar dat is meer omdat zijn personage de karakteristieke ongemakkelijkheid heeft behouden.

Avatar the last Airbender

Herkenbaarheid

Als ik een remake kijk, ben ik ergens toch op zoek naar herkenbaarheid. Nu wil ik daarmee niet zeggen dat creators van zo’n remake geen creatieve vrijheid mogen hebben, juist wel! Maar er zijn van die typische dingen die zo nostalgisch zijn, dat je er met je vingers vanaf moet blijven. Zo vind ik de karakters van de drie hoofdpersonages daar een voorbeeld van, maar ook de intro. Ik mis het zo ontzettend. Het was het moment waarop je er nog eens lekker voor ging zitten. Needless to say, maar voor Avatar: the last airbender ga ik niet nog eens even lekker zitten om te kijken.

Missie mislukt

Het was misschien ook een lastige missie. Een succesvolle remake maken van een serie die zoveel populariteit kent. Het is de makers dan ook niet gelukt. Heel veel herkenbaarheid die de serie zo leuk en typerend maakte, is niet meer aanwezig. De acteurs zijn niet goed en de personages hebben karaktereigenschappen waar ik me juist aan ga ergeren in plaats van dat ik ze in mijn hart sluit. Het hoogtepunt van Avatar: The Last Airbender is eigenlijk Appa, de vliegende bison. Maar of je daar nou zo trots op moet zijn….

Was jij vroeger fan van Avatar?

Deze post is al 195 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Serie in de Spotlight | Avatar: The Last Airbender

    • Madelon

      Hey Merel! Dankjewel voor jouw kritische en zeer goede vraag. In alle eerlijkheid: ik verbaas me er zelf ook over… Goed dat je het opmerkt. Ik zou ook eigenlijk niet weten waarom ik het 4 sterren zou geven in alle eerlijkheid. Ik denk dat 2 sterren beter op zijn plek is.