Categorieën: Activiteiten / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Activiteit | The Escape Hunt Experience

The Escape Hunt Experience

Afgelopen Valentijnsdag hebben mijn vriend en ik iets geweldigs gedaan, namelijk The Escape Hunt Experience in Groningen! Wat dat is? Echt de leukste activiteit ever! Het artikel is iets groter geworden dan de bedoeling was, maar ik ben dan ook echt extreem enthousiast hierover!

Wat is The Escape Hunt Experience?

The Escape Hunt Experience kan ikzelf het beste omschrijven als één van die zoek & vind spelletjes die mijn moeder wel eens op de computer doet, maar dan live! Althans, dat vind ik.

Het is een activiteit waarbij je met minimaal twee tot maximaal vijf personen wordt opgesloten in een kamer. Je krijgt 60 minuten om een viercijferige code te vinden en uit die kamer te geraken. Door middel van opdrachten, puzzels en het kraken van sloten ga je op zoek naar de cijfercode. De ene hint leidt weer naar een andere hint en samenwerken is belangrijk.

Haal je het binnen die 60 minuten? Dan ga je met een euforisch gevoel naar huis. Haal je het niet? Dan laten ze je een dag in die kamer zitten. Nee grapje! Als je het niet haalt dan halen hen je gewoon uit de kamer na 60 minuten in plaats van dat je zelf de deur open doet.

The Escape Hunt Experience - Buiten aanzicht

Geschiedenis

“The Escape Hunt Experience is gebaseerd op de klassieke ‘escape the rooms’ spellen uit Japan die op veel plekken ter wereld populair zijn.” (bron: Escape Hunt) The Escape Hunt Experience is te vinden in vele steden waaronder Bankok, Barcelona, Londen, Perth en natuurlijk Amsterdam. Sinds oktober is het spel ook ondergebracht in Groningen.

The Escape Hunt Experience Groningen

Mijn vriend en ik wonen in Friesland, dus vaak moeten we voor dit soort activiteiten helemaal afreizen naar Amsterdam. Toen ik het artikel over Escape Hunt op My Simply Special las ging ik er ook van uit dat het ergens in het midden van het land zou zitten, maar toen zag ik onderaan haar artikel opeens staan: Groningen. Ik dacht: “YES!”

The Escape Hunt Experience - Buiten aanzicht 2

Sinds oktober zit Escape Hunt ook in Groningen, dus we zijn er al na een half uurtje in de auto. Naderhand gezellig dineren? Escape Hunt Groningen zit vlakbij een sushi restaurant, of, waar ik liever heen ga, de KFC, Subway of McDonalds! Haha. Ook kun je het combineren met lekker shoppen bij de Ikea, want daar zit het vlakbij.

Escape Hunt Groningen heeft zes kamers waarin je drie verschillende spellen kunt spelen. De omschrijving komt van de website van Escape Hunt Groningen.

Murder in the Studio: Ga 100 jaar terug in de tijd en kruip in de huid van een bekende detective. Er is een Duitse artiest vermoord in Groningen, kunnen jullie de verdachte identificeren en dit mysterie oplossen?

Kidnapping at the Canal House: Ga 100 jaar terug in de tijd en kruip in de huid van een bekende detective. De vrouw van een rijke zakenman uit Groningen is ontvoerd, kunnen jullie de verdachte identificeren en dit mysterie oplossen?

Theft from the Secret Research Facility: Ga 100 jaar terug in de tijd en kruip in de huid van een bekende detective. Er heeft een diefstal plaatsgevonden uit de geheime onderzoeksfaciliteiten, kunnen jullie de verdachte identificeren en dit mysterie oplossen?

The Escape Hunt Experience - Ontvangstruimte

Je kunt met minimaal twee en maximaal vijf spelers in een kamer. Van elke spel zijn twee identieke kamers. Ben je bijvoorbeeld met tien personen? Boek twee dezelfde kamers en kijk welk team als eerst buiten weet te geraken! Ook is het ideaal voor teamuitjes, vrijgezellenfeesten, of eigenlijk alles wat in een groep kan. Maar je kunt het ook zeker doen met twee personen, zoals wij. Onze Game Master vertelde dat groepen over het algemeen vaker en sneller binnen 60 minuten uit de kamer geraken, maar ikzelf ben van mening dat een team van twee tot drie personen idealer is dan bijvoorbeeld vijf. Prijzen variëren van €20,- tot €29,50 per persoon, afhankelijk van het aantal mensen dat je in een kamer wilt hebben.

Onze ervaringen

Sinds het artikel op My Simply Special kon ik niet stoppen met denken aan dit leuke spel; dit MOEST ik gewoon gaan doen! Heel veel moeite om mijn vriend over te halen koste het niet, het leek hem ook wel leuk toe. Zodoende planden we het als ons verjaardagscadeautje aan elkaar (ik was 10 februari en hij 16 februari jarig) op de dag van de liefde (14 februari).

The Escape Hunt Experience - Ontvangstruimte 2

We moesten tien minuten van te voren aanwezig zijn, maar waren ruim op tijd. Ik was direct onder de indruk, want de ontvangstruimte bracht je direct in de sfeer van het spel. We konden onze jas ophangen en er waren kluisjes waar je je tas en mobieltje in kunt stoppen. Deze kluisjes zijn overigens inbegrepen. Goed om op te merken is dat er helemaal geen extra kosten verbonden zijn aan ook maar iets: de kluisjes, garderobe, thee en koffie na en de foto na het spel zijn allemaal bij de prijs inbegrepen. Ik ging nog even naar de wc en daarna kon het spel beginnen.

Onze Game Master leidde ons naar kamer VI, één van de twee kamers waarin je Theft from the Secret Research Facility kon spelen. We kregen een korte uitleg. We gingen een diefstal onderzoeken. Hints kon je krijgen, maar die kosten wel één minuut van je speeltijd. Wordt je claustrofobisch of raak je om een andere reden in grote paniek, druk dan hier. De timer gaat lopen zodra de deur dicht gaat. Veel succes!

The Escape Hunt Experience - Game Room

Mijn eerste indruk was dat het een veel kleinere kamer was dan ik het verwacht. Maar… niet is wat het lijkt. De kamer brengt je meteen in de sfeer, maar als dat nog niet genoeg was beginnen er vervolgens ook nog spannende geluiden af te spelen. Ja, echt net als in die zoek en vind spelletjes waar ook altijd zo’n spannend muziekje onder zit! Het was erg warm in de kamer, dus ik was blij dat ik een t-shirt met een vest aan had en deed het vest uit. Je krijgt het ongetwijfeld erg warm, dus een dikke trui aandoen raad ik af.

We zien 60 minuten op de klok staan, dat is ook meteen de eerste en de laatste keer dat ik op de klok kijk, mijn vriend loopt zo nu en dan wel weer even terug om op de klok te kijken, maar ik ben echt in de Sherlock Holmes modus! Mijn vriend maakte achteraf zelfs de opmerking dat hij mij nog nooit zo fanatiek had gezien. Haha, dat zegt genoeg.

Ik ging door alle hoekjes van de kamer en razendsnel gingen we samen door aanwijzingen, puzzels, raadsels enzovoort heen. Wist ik iets niet? Dan wist hij het wel en andersom. Snapten we het beide niet, dan riepen we maar wat dingen naar elkaar en dat leidde dan alsnog naar het eureka moment waarbij we erachter kwamen hoe dat mysterie opgelost moest worden.

The Escape Hunt Experience - Ontvangstruimte 3

Over de mysteries, puzzels, raadsels, etcetera kan ik je verder niks vertellen, van de kamer ook niet. Niet alleen mocht ik er geen foto’s van maken en niet vertellen wat je precies moet doen, ik vind het zelfs niet meer dan logisch. Het spel is iets dat je zelf moet ontdekken door het te spelen. Niet met voorkennis. Heb je vrienden die je uitgebreid vertellen over een kamer terwijl jij die ook nog wilt doen? Doe je oren dicht. De euforie is achteraf alleen maar groter als je binnen 60 minuten de deur naar de ontvangsthal weer opent.

Uiteraard vragen jullie je nu misschien af: “Hebben jullie het gehaald?”

Ik die in sneltreinvaart maar bleef gaan en gaan en gaan had niet eens door hoeveel tijd nog op de klok stond. Mijn vriend en ik hadden net een lastige cijfercode gekraakt en dan vind ik opeens een briefje met een viercijferige code met een hekje erachter. “Er staat een hekje achter!” schreeuw ik enthousiast naar mijn vriend. De dame die ons de uitleg had gegeven had verteld dat de deur openging met een code en dat je na die code een hekje moest plaatsen. Ik wist dat ik de hoofdprijs in handen had met deze code en rende naar de deur!

Het feit dat ik de code voor de deur in mijn handen had kreeg amper de tijd om door te dringen bij mijn vriend en hij kon me nog maar net bijhouden. Ik vulde de code in, het hekje, en jaaaaaaaaaa! De deur ging open. Het is dat ik direct de ontvangsthal voor me zag en besefte dat het maar een spel was, maar ik wilde echt schreeuwen: “YES, we made it!” Jeetje, wat een enorm euforisch gevoel had ik achteraf! Pas toen de Game Master naar ons toekwam en vroeg naar de tijd keek ik weer op de klok. We hadden er 45 minuten over gedaan en hadden dus ruim een kwartier over. En ook belangrijk: we hebben géén hints opgevraagd!

The Escape Hunt Experience Foto

Naderhand kregen we thee en koffie en konden we nog even napraten (en met gepaste kledij op de foto!). Er was gelukkig nog een team in de kamer naast ons dat ook net vrij was waar we gezellig onze theorieën en obstakels mee konden uitwisselen, maar vooral ons enthousiasme over het spel dat we net gespeeld hadden. Dat enthousiasme heb ik afgelopen zondag met een huiskamer vol visite en afgelopen maandag in de pauze met mijn collega’s gedeeld, over de inhoud van de kamer liet ik natuurlijk niks los. Dat moeten ze zelf maar ontdekken. Jeetje dit artikel is echt veeeeeel langer geworden dan de bedoeling was… Maarja, waar je hart vol van zit, daar worden uitgebreide blogposts over geschreven, haha. Serieus, als ik je nog niet heb overgehaald, dan wil ik je bij deze echt even op het hart drukken: dit moet je echt een keer gaan doen!

Spellen wisselen ongeveer elk half jaar zodat je nog een keer terug kunt komen! Spellen zijn zowel in het Nederlands, maar ook in het Engels te doen.

Ga jij de Escape Hunt ook doen?

Deze post is al 3351 keer gelezen


Geef een reactie

15 responses to “Activiteit | The Escape Hunt Experience

 1. Waaauw, dit lijkt me zo gaaf! Super tof dat je dit hebt gedaan. staat ook hoog op mijn bucketlist. Eind deze maand ga ik iets soortgelijks doen: Prison escape. Ik ben mega benieuwd! Spannend 😀

 2. Annabel,

  Volgende week maandag komt er iemand uit Eindhoven bij ons kijken,
  hij overweegt een Escape Hunt in Eindhoven te beginnen.
  Dus, even geduld nog …………….Jessica, nogmaals dank voor de prachtige recensie!

 3. Ik was al zo benieuwd naar dit blogje! De laatste foto van jullie samen is lief (en grappig tegelijk). Dit lijkt me heel erg tof om eens te doen en Groningen ligt hier om de spreekwoordelijke hoek. 🙂

  (oh het boek hè, die heb ik al uit. Echt heel erg bedankt nog!)

  • Haha, het eerste dat ik zei over die foto van ons was “Ik lijk wel een lilliputter”, hahahaha :p. Maar o zo geniaal, het hoort er echt bij! 😀

   Ik raad het zeker aan om eens te doen, zeker omdat Groningen inderdaad helemaal niet zo ver weg is. Mocht je nog iemand zoeken om mee te nemen; ik ben altijd in voor nog een ronde, haha.

   Las net je blogje over En dan de liefde! Ik vind het zo leuk je er zo blij mee te hebben gemaakt! 😀