Fotografie | Wat te doen als je geen daglicht hebt

Geplaatst op 23 april 2018 door Jessica

Fotografie

Iedere blogger die zelf de foto’s schiet voor diens blog zal er ongetwijfeld mee te maken krijgen. Maar natuurlijk ook allerlei andere (amateur) fotografen. Wat te doen als je geen daglicht hebt? In de zomer hebben we er minder last van dan in de winter, maar ook in de zomer zal je soms pas in de avond tijd hebben om foto’s te maken. Maar soms wil je ook gewoon niet perse vast zitten aan een bepaald tijdstip. Bij ons in huis is het licht altijd het mooist rond een uur of 1 ‘s middags, maar het zou fijn zijn dat ik foto’s ook om 10 uur ‘s ochtends of 4 uur ‘s middags zou kunnen maken. Foto’s met natuurlijk daglicht zijn zoveel mooier. Door de tijd heen ben ik op zoek gegaan naar goede mogelijkheden en ontdekte dat er twee interessante opties zijn. Vandaag geef ik jullie de voor en nadelen van mijn Caruba Portable Fotostudio LED 70x70x70cm en Bresser BR-2310 Octa Daglichtset 850W.

Caruba Portable Fotostudio LED 70x70x70cm

Caruba Portable Fotostudio LED 70x70x70cm

De Caruba in gebruik. L: tijdens de YA-avond in Heerenveen september 2017. R: Tijdens de YA-avond in Sneek oktober 2017.

Productomschrijving: De Caruba Portable Fotostudio is een compacte fotostudio die u kunt opvouwen tot het formaat van een tas. Zeer geschikt voor productfotografie! (bol.com)

Voor duidelijkere foto’s van de fotostudio verwijs ik jullie graag naar bol.com.

Hoe ik erbij kwam

In september 2017 werd ik door Boekhandel Binnert Overdiep gevraagd een workshop boekfotografie te geven. Ik gaf aan dat ik dit graag voor ze wilde doen, maar dat het vrij lastig is een goede workshop te geven zonder daglicht. Immers, de YA-avond zou plaatsvinden in de avonduren. Zij hadden echter een Caruba Portable Fotostudio in gebruik voor productfotografie, en die wilden ze wel beschikbaar stellen. Hoewel ikzelf bijna geen tijd had om een foto te maken in deze lichtbox, beviel hij mij goed genoeg om hem hierna zelf ook te bestellen en te gebruiken voor een workshop tijdens de YA-avond in Sneek in oktober 2017.

Foto gemaakt in de Caruba Portable Fotostudio LED 70x70x70cm

L: onbewerkte foto gemaakt in de Caruba. R: de bewerkte versie
Pluspunten

Het voornaamste voordeel is natuurlijk de hele reden van dit artikel: dat je foto’s kunt maken terwijl het donker is. Je sluit de adapter aan op het stopcontact en je hebt helder licht. De naam zegt het al, deze studio is portable. Alle wanden kun je in elkaar klappen. Daarnaast komt deze portable studio met een handige draagtas en drie achtergronden: wit, oranje en grijs. De zijwanden zijn gemaakt van reflecterend materiaal.

Minpunten

Wat ik jammer vind is dat het LED licht een blauwige gloed afgeeft. Ikzelf gebruik eigenlijk alleen de witte achtergrond en daar valt het toch wel in op. Ook zie je een soort van schaduw in de knik. Jammer is ook dat het licht alleen van boven komt, waardoor zijkanten soms onderbelicht zijn. Ook maak ik vaak brede foto’s en dan kom je al snel een stuk tekort aan de zijkant. Zeker wanneer ik bijvoorbeeld alle producten uit een Celebrate Books box uitgestald wil hebben. Tot slot is het jammer dat de fotostudio makkelijk te vervoeren is als grote tas, maar de achtergronden er niet bij opgeborgen kunnen worden omdat ze zo groot zijn en niet dubbelgevouwen kunnen worden.

Foto gemaakt in de Caruba Portable Fotostudio LED 70x70x70cm

L: onbewerkte foto gemaakt in de Caruba. R: de bewerkte versie
Eindconclusie

De Caruba Portable Fotostudio LED 70x70x70cm is voornamelijk ideaal voor het maken van foto’s van kleinere producten, en verticale en vierkante foto’s. Er zit wel vaak een blauwachtige gloed in de foto’s. Wel zijn de producten zo belicht dat er een goede nabewerking mogelijk is.

Koop bij bol.com RR

Bresser BR-2310 Octa Daglichtset 850W

Bresser BR-2310 Octa Daglichtset 850W

De daglichtlampen voor het eerst uitgestald in onze woonkamer in februari 2018. Dit is de foto die ik mijn broertje toestuurde toen ik ze net binnen had.

Productomschrijving: Deze set bestaat uit twee lamphouders met twee octa softboxen van 70cm, twee 85W spiraal daglichtlampen en twee in hoogte verstelbare statieven tot 210cm en 1 studiotas. (bol.com)

Hoe ik erbij kwam

Mijn broertje gebruikt soms professionele lampen op zijn werk en hij had mij beloofd even te kijken wat voor soort lampen dat waren. Uiteindelijk raadde hij mij deze lampen aan.

Foto gemaakt met Bresser BR-2310 Octa Daglichtset 850W

L: onbewerkte foto gemaakt met de daglichtlampen aan het einde van de dag. R: de bewerkte versie
Voordelen

Het voornaamste voordeel is natuurlijk hetzelfde als bij de fotostudio hierboven; je kunt foto’s maken als je geen goed licht hebt. Nog beter is dat dit licht echt daglicht nabootst en prachtig helder. Het is een set dus je hebt twee lampen voor optimale belichting, maar voor kleine producten kun je soms ook gewoon één lamp gebruiken. De lampen werken niet alleen goed voor productfotografie, maar ook voor portretfotografie. Je kunt de set uitschuiven waardoor je de lampen hoger of lager kunt afstellen en de kap kun je óók afstellen. Je kunt alles weer makkelijk inklappen en inschuiven en makkelijk vervoeren in een compacte draagbare tas.

Nadelen

Niet zozeer een minpunt eigenlijk, maar soms moet je wat spelen met hoe je de lampen neerzet zodat je de beste belichting krijgt. De lampen zijn vrij groot dus zijn in een kleine ruimte misschien wat lastig neer te zetten. Als je het statief compleet uitschuift wordt hij ook wat instabieler. Het is immer eigenlijk een staaf op drie korte pootjes en een grote zware kap bovenop. Ook is het koord van de stekker vrij kort waardoor ik eigenlijk altijd een verlengsnoer moet gebruiken.

Foto gemaakt met Bresser BR-2310 Octa Daglichtset 850W

L: onbewerkte foto gemaakt met de daglichtlampen aan het einde van de dag. R: de bewerkte versie
Eindconclusie

De Bresser BR-2310 Octa Daglichtset 850W is ideaal voor zowel productfotografie als portretfotografie en diverse andere soorten fotografie waarbij je daglicht nodig hebt. Het licht dat je krijgt is zelfs nog mooier dan daglicht. Als je de lamp helemaal uitschuift wordt hij wel wat instabieler en het koord van de stekker is wat kort, dus vaak zal je een verlengsnoer moeten gebruiken.

Koop bij bol.com RR

Mijn favoriet: Bresser BR-2310 Octa Daglichtset 850W

Het licht is beter dan die van de fotostudio. Maar niet “gewoon” beter, maar echt ontzettend mooi. Het is bijzonder om te zien hoe ik ‘s avonds of met weinig licht dankzij deze lampen zelfs zo’n mooie foto kan maken. In tegenstelling tot de Caruba, heb je bij de daglichtlampen geen blauw gloed of schaduw in de knik van een eventuele achtergrond/doek. Daarnaast kun je deze set gebruiken voor zowel kleine als grote producten, heb je twee lampen, en kun je ze makkelijk vervoeren in één tas.

Wat vinden jullie van dit artikel?

Deze post is al 2873 keer gelezen

Categorieën: Beter Bloggen / Tags:


Geef een reactie

4 responses to “Fotografie | Wat te doen als je geen daglicht hebt

  1. Tessa

    er staat een onbewerkte en een bewerkte foto van je producten op. mag ik vragen hoe je je foto hierna bewerkt? welke app gebruik je hiervoor?