Ik schrok wel een beetje afgelopen weekend. Nietsvermoedend zette ik een foto met tekst door van mijn Instagram account naar mijn Facebookaccount. Hierop volgde een grote discussie onder de foto over het wel of niet nut hebben van Bookaroo. Volgens mij heb ik nog nooit zoveel engagement gehad op mijn pagina haha. Gezien de vele discussie voelde ik de behoefte om er even een artikel aan te wijden.
Wat is Bookaroo?
Laat ik eerst even uitleggen wat Bookaroo is. Bookaroo is gestart met het idee de lokale boekhandels te steunen. Steeds meer boekhandels worden gedwongen hun deuren te sluiten doordat boeken meer en meer online worden gekocht bij bijvoorbeeld bol.com.
Wanneer je bij Bookaroo een boek bestelt, gaan zij jouw bestelling uitzetten bij de dichtstbijzijnde boekhandel die jouw order in huis heeft. Heeft niemand in de buurt jouw boeken in huis dan wordt de zoekopdracht uitgebreid. Lukt het niet om een boekhandel te matchen met jouw bestelling, dan wordt jouw bestelling doorgezet naar het Centraal Boekhuis.
Op 3 juli ging Bookaroo live. Binnen twee weken willen ze 10.000 boeken hebben verkocht. Halen ze dit, dan kunnen ze Bookaroo verder ontwikkelen en de bèta-fase afronden.
Waar gaat de discussie over?
Wat ik veel in de opmerkingen las is dat ze het geldklopperij vinden van degenen achter Bookaroo. Sommigen geven aan dat ze klanten van de boekhandel afpakken. Ook lees ik veel opmerkingen over dat het beter is om te bestellen via de boekhandel zelf. Velen hebben immers zelf een website waar je de boeken ook kunt bestellen. Anderen geven aan dat het geen nut heeft, want als boeken uit het Centraal Boekhuis besteld worden, dan verdienen boekhandels hier niks aan (deze bewering klopt echter niet helemaal).
Ook is er een discussie over boekhandels die zich niet hebben aangesloten bij Bookaroo. Zij zouden tegen Bookaroo zijn, zoals ook in dit artikel beschreven staat. Het zou winst inleveren door eventuele kosten die voor bezorging gemaakt worden. Maar er zijn daarentegen ook weer heel veel boekhandels die zich wél bij Bookaroo hebben aangesloten. Dus blijkbaar is het wel interessant genoeg voor deze boekhandels.
Anderen zien het positiever. Bookaroo genereert aandacht voor de boekhandel. Ze willen geen klanten afpakken van de boekhandel, maar degenen die bij organisaties als bol.com bestellen omleiden, terug naar de boekhandel. Ook schijnen enkelen nog het licht op selfpubbers en hoeveel zij overhouden van bestellen bij bol, maar dat is eigenlijk een uitstapje naar een andere discussie.
Hoe ik erover denk
#steundeboekhandel
De reden dat ik bij Bookaroo boeken heb besteld is omdat ik het een goed initiatief vind. Het idee erachter is namelijk het behoud van boekhandels. En ook ik #steundeboekhandel. Ik moet er niet aan denken dat de boekhandels uit het straatbeeld zouden verdwijnen, want het is te lekker om even in de boekenkasten van een boekwinkel te sneupen.
De webreus
Echter ook ik maak mij schuldig aan het af en toe bestellen van boeken op bol.com. Het is gewoon zo makkelijk, omdat ik daar sowieso al zoveel bestel. In feite is het een heel groot warenhuis dat álles in huis heeft. Het is bijna automatisme, dat wanneer ik iets nodig heb, ik daar even snel kijk.
Ook onder mijn recensies vind je linkjes naar bol.com. Dat is omdat zij een mooi partnerprogramma hebben. Kopen jullie daar een boek, dan krijg ik een commissie van bijvoorbeeld €0,50. En daar word ik dan weer blij van, want het onderhouden van een goedlopende blog kost ook best wel wat geld, en gezien ik mijn blog niet vol wil zetten met allerlei reclame, helpen alle kleine beetjes die ik krijg via een partnerprogramma. Ik ga bol.com dan ook zeker niet afschrijven, maar ik vind het wel belangrijk dat er ook aandacht is voor de lokale boekhandels. Blijft er voor bol genoeg andere producten over om te verkopen en aan te verdienen. 🙂
Aandacht voor de lokale boekhandel
Dankzij Bookaroo is hier meer aandacht voor gekomen. Zelfs als ze het doel van 10.000 boeken niet halen, hebben ze toch een groot verschil gemaakt. Mensen gaan bewuster nadenken over waar ze hun boek kopen. Ik zal nu sneller een boek bestellen via Bookaroo, of via de website van een lokale boekhandel om hiermee bewust de boekhandel te steunen.
Toegevoegde waarde
Vind ik dat Bookaroo toegevoegde waarde heeft? Ja, omdat ze ervoor hebben gezorgd dat alle aandacht is gericht op de boekhandels. Ik geloof niet dat ze winst van de boekhandels willen afpakken, maar puur mensen richting de boekhandel willen leiden. Laten we allemaal het positieve inzien van deze website. Je hoeft niet te bestellen via Bookaroo. Bestel je zelf al bij de lokale boekhandel? Blijf dit dan ook vooral doen. Het gaat erom dat je de boekhandel steunt. En koop je hem gewoon in de fysieke winkel? Je bent een topper!
Bekijk hier ook de FAQ voor boekhandels, dit maakt een stuk duidelijker hoe het voor een boekhandel in zijn werk gaat.
Mijn bestelling
Ik bestelde drie boeken die ik nog op mijn wensenlijstje had staan. Momenteel heb ik nog genoeg boeken in huis, maar om dit initiatief te steunen heb ik ze toch alvast besteld. De werkelijk dichtstbijzijnde boekhandel (Van der Velde Drachten) blijkt niet te zijn aangesloten bij Bookaroo. Hierdoor kwam mijn order uit bij Planteyn Gorredijk. Ik kende hen nog niet, maar ik was wel heel blij met hun bezorging. Ze kwamen mijn boeken persoonlijk langs brengen. De boeken waren ingepakt en in een leuk papieren tasje geleverd. Die persoonlijke touch sprak mij als besteller enorm aan. Het was echt een feestje om deze bestelling te ontvangen. Dus dankjewel boekhandel Planteyn. Mocht ik een keer in Gorredijk komen, dan zal ik zeker ook eens een persoonlijk bezoekje aan jullie winkel brengen.
Wat vinden jullie van Bookaroo?
Deze post is al 1615 keer gelezen
- Over de auteur
- Recente blogs
Jessica (1990) is de oprichter en eigenaar van Reviews & Roses. Ze is woonachtig in Friesland, samen met haar vriend en twee langharige katten, Fred & George waar ze in 2022 eindelijk een huis hebben gekocht. In het dagelijks leven werkt zij als HR medewerker in een ziekenhuis, maar in haar vrije tijd blogt ze fanatiek en heeft ze een eigen fotografiebedrijf. En alsof dat nog niet genoeg is, host ze ook nog eens één keer in de zes weken een leesclub (The Awesome Book Club).
Als je kijkt naar de industrieën die door de jaren heen zijn verandert door digitaal, zoals de markt voor muziek en films, dan zie ik hetzelfde ook wel gebeuren als het gaat om boekhandels. Uiteraard zullen er mensen zijn die graag fysieke boeken willen hebben, maar ook daar is er de opkomst van e-readers. Het lijkt me logisch dat boekhandels ook hun deuren zullen moeten gaan sluiten vanwege de ontwikkelingen op de markt. Zie dit initiatief zelf als een tijdelijke oplossing.
Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Toen ik er voor het eerst over las, dacht ik ‘YES, wat goed!’, maar ik kan de tegenstanders ook wel begrijpen. Ik zou zelf graag meer in echte boekhandels kopen, maar de boekhandels in mijn buurt liggen niet echt op de route om even langs te gaan. Ik weet dat afhalen in de winkel overal gratis is, maar bezorgen kost bij de enige boekhandel waar je ook online kan bestellen altijd 1,95, ook als ik voor 27,50 bestel. Dat vind ik dan toch weer een nadeel. Ik bestel zelf vaker bij Bruna of Ako online om die reden.