Categorieën: Wie is de Mol? / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Wie is de Mol? | Aflevering 10 – De Mol is…

Wie is de Mol

Het hoge woord is eruit! De Mol is bekend! Ikzelf had een social media/internet stop ingelast omdat ik het gisterenavond niet samen met jullie en de rest van Nederland mee kon kijken. Ik was wel in Amsterdam, maar voor een andere reden waar jullie volgende week meer over lezen. Het is mij gelukt spoilervrij te blijven en dus zat ik net vol spanning voor de televisie deze laatste aflevering van seizoen 15 te kijken.

Let op!: Zoals altijd, hierbij een spoiler waarschuwing. In onderstaande tekst wordt uitgebreid gesproken over wie de Mol van seizoen 2015 is en wat zijn of haar molacties zijn geweest.

De onthulling

Oeh wat een spanning, en wat een spektakel! De finalisten werden nog warmer onthaald dan de koning en koningin. Prachtig, en helemaal verdiend want Wie is de Mol? is dan ook echt geweldig! Er wordt nog even gesproken en gelachen, maar vervolgens worden we al snel uit ons lijden verlost; we gingen terug naar Sri Lanka voor de onthulling. Heel Nederland kijkt mee, en de Mol ook.

Rik staat inmiddels niet meer naast Art, dus wat daar de reden van was is nog steeds onbekend. Art spreekt de magische woorden uit: Wie is de Mol? We spoelen terug naar het begin. En dan toch die teleurstelling; Margriet is de Mol. De helft van Nederland zat verkeerd. Vele bloggers met mij ook, want bijna overal las ik dat ze Rik het meest verdacht vonden. Het verbond van Marlijn en Rik heeft blijkbaar gewerkt, want samen zijn ze naar de finale gekomen. Verbondjes maken is dus blijkbaar wel een slim plan.

Margriet de Mol
Een hele leuke manier van onthullen via deze brief uit de eerste aflevering

Nu ben ik benieuwd naar haar molacties (en of die bloemen inderdaad een hint waren), maar ook naar de reden naar het uitdelen van jokers door Rik. Maar eerst krijgen we nog te zien wie de winnaar is. Gelukkig is dat dan toch nog Rik geworden! Gefeliciteerd met de laagste pot ooit, haha. Toch jammer, want hoe graag had ik vandaag willen praten over hoe we allemaal – oké de helft van Nederland dan – op de juiste persoon hebben gezeten.

De Molacties

Rik omschrijft Margriet als aanvallende Mol, maar ikzelf vond haar juist vrij onopvallend, slechts een paar keer is ze even op mijn radar geweest. Tijdens deze aflevering krijgen we diverse molacties te zien, ik noem ze hieronder.

Lijntjes opdracht: Margriet kreeg de rol van leider toebedeeld en had daarmee een sleutelpositie. Portofoons blijven altijd een goed sabotagemiddel, maar Margriet trok ook lekker aan kabels. Hier verdacht ik Ajouad voornamelijk.

Wie is de Mol Margriet trekt aan kabels
Margriet trekt aan kabels

National Gallery: Margriet nam weer de rol van leider aan. Iedereen kon lekker vaak gaan kijken en dit moedigde ze maar al te graag aan. “Hup, jullie twee gaan kijken.” En ze zorgde er ook eigenhandig voor dat zij penningmeester zou worden, zelfs Art stond ervan te kijken. Ik verdacht haar hier totaal niet, juist doordat ze die brief had gekregen en ik dacht dat ze voor de jokers ging. Margriet heeft een goed psychologisch spel gespeeld, want ze gaf aan dat ze het een volgende penningmeester het makkelijker wilde maken geld uit de pot te halen door het eerst zelf te doen. Gefeliciteerd, dat is gelukt. Rik haalde maar al te graag geld uit de pot, en nog heel wat meer ook.

Bentota: Oké, geen molactie van de Mol zelf. Het was de opdracht die velen van ons op het verkeerde spoor heeft gezet. Chris en Rik zagen de envelop echt niet en het was puur toeval dat dat bootje daar net aankwam. En de Mol? die heeft uiteindelijk he-le-maal niks hoeven doen.

Vakantiekiekjes: New York was haar favoriete stad, maar voor deze opdracht besloot ze even een ommetje te maken. Genieten van de leuke straatjes. Helaas een molactie die je als kijker niet kunt ontdekken.

Wie is de Mol 0 euro
Een historisch laag bedrag in de pot had Margriet voor ogen. Dat is gelukt. Vervolgens zien we een leuke compilatie van hoe vaak Art kan vertellen: “0 euro in de pot.” Margriet zegt halverwege de afleveringen al “retourtje Texel”.

Art houdt ook lekker de gek ondertussen met Chris. Wat een heerlijkheid, en wat kunnen we lekker lachen tijdens deze onthullingen en om de gesprekken aan tafel.

Geldparkeren: Hier was Margriet inmiddels op de radar gekomen, ook bij mij. Een komma en een streepje waren inderdaad veel handiger dan een E. Het bleek inderdaad ook een molactie te zijn en op een kromme manier was het inderdaad ook een M en zo dacht zij er ook over. Al vond ik die M juist wat vergezocht.

Theeplantage: Ook hier heb ik over gesproken, ze zei “pakken wat je pakken kan” en kwam daardoor natuurlijk met lage getallen aan. Ook al hadden we haar actie hier wel door, wat we niet wisten is dat ze alle hoge bedragen er zo snel mogelijk uitviste en zoek maakte. Terwijl ze, zoals we ook doorhadden, juist die hoge bedragen nodig hadden. Well played…

Wie is de Mol Margriet gooit 1000 euro uit de trein
Margriet gooit 1000 euro uit de trein

Trein: Hier werd vooral Chris verdacht doordat hij het wc hokje inging, maar het was dus Margriet die een gewaagde actie deed. Wie had het door? Het lag in het elektriciteitskastje. Tsjah, sorry, daar had ik ook niet aan gedacht. Ik vraag mij af dat als Margriet het geld niet weg had gegooid of iemand anders het alsnog wel had gevonden. Geweldig was wel die gedachte van Margriet nadat ze het 1000 euro briefje weg had gegooid, want wie weet zou iemand het langs de trein zien vliegen, haha. Geweldig, echt!

Het post sturen bleek uiteindelijk ook iets te zijn dat bij Margriet paste en niet het idee van de productie. Dus de Mol heeft nog wel een bepaalde vrijheid in zo’n gestructureerd programma.

Er waren ook nog verborgen aanwijzingen:
– De titels van de afleveringen zoals dat Lezen en Schrijven direct verwees naar haar werk als journaliste.
– In de controlroom was een briefje met het mollogo waarop stond Je bent hier en Margriet was als enige continu in de controlroom.
– Een buddha wees Margriet aan tijdens een test, op eenzelfde manier als het 0 teken dat Art zo vaak maakte omdat er geen geld in de pot kwam. Wie had deze hint door? Het was in elk geval niet in mij opgekomen daar wat uit te halen.
– De titel van een aflevering was Macht. Margriet pakte in die aflevering de zwarte vrijstelling.
– Ah, dus toch de bloem! Alle berichten van de Mol werden vergezeld door een bloem, een duidelijke handtekening van Margriet.

Wie is de Mol Bloemen waren een handtekening van Margriet
Bloemen waren een handtekening van Margriet
  • De getallen die Art opnoemde op het strand staan voor letters. Als je ze vervolgens een beetje husselt maak je het woord Onschuldig. De bloem Margriet staat voor onschuld. Een goede verborgen aanwijzing, maar helaas is het niet in mij opgekomen om daar een puzzel van te maken.
  • Bij de geldparkeeropdracht drong Margriet aan op het maken van een E. Gecombineerd met de titel van de aflevering, Kantelen, maakt dit een M.
  • Bij de opdracht waarin iedereen moest overtuigen dat ze de Mol waren zei Margriet met geen enkel woord dat ze de Mol was, ze zei alleen dat ze niet moesten geloven wat de anderen zeiden, aldus: dat zij de Mol is.
  • Ook de titel Schaalvergroting was een hint. Margriet kreeg in die aflevering namelijk de vraag: “Voor welk schaaltje koos de Mol uiteindelijk bij de Dagoba?” Ze zegt vervolgens 12, maar vulde 11 in. Zichzelf.

Er waren nog veel meer aanwijzingen en die zijn te vinden op de website van de AVRO. Zo lees je daar bijvoorbeeld over de verf die Margriet kocht terwijl dat onbruikbaar zou zijn op het strand. En ook sommige vergezochte hints zoals M Acht, waarbij de acht opgevuld kan worden met het feit dat Margriet invulde dat het koekje waarmee ze zichzelf zou vergelijken een krakeling is en die de vorm heeft van een acht. Zo ver gaan mijn hersenen dan ook weer niet haha.

Een paar vragen blijven voor mij nu nog wel onbeantwoord, want waarom gaf Rik jokers weg alsof het niks was? Natuurlijk hij was zeker van zijn zaak, maar geef je dan continu je jokers weg? En waarom zei Margriet in haar brief “Wat hadden we een fijn verbond samen”? Ze had toch geen verbond met Marlijn? En dan nog iets: waarom stond Rik naast Art vorige week? O, en die foto die we hadden kunnen zien van Margriet? Inmiddels heb ik die voorbij zien komen op Twitter, maar echt duidelijk vond ik hem niet.

Aan alles komt een eind

Helaas is hiermee een einde gekomen aan Wie is de Mol? 2015. Voorlopig dus geen Wie is de Mol? blogjes meer op Reviews & Roses. Volgend jaar doe ik het natuurlijk gewoon weer. Ik vond het ontzettend leuk om te doen en wil jullie echt bedanken voor jullie enthousiaste reacties op mijn Wie is de Mol? blogjes. Het waren de best bekeken blogposts op Reviews & Roses. Ik was eerst onzeker of ik wel interessant kon schrijven over Wie is de Mol?, of dat er überhaupt iemand zou zijn die mijn hersenspinselen hierover leuk zou vinden om te lezen, maar ik ben blij dat dit wel het geval was. Ontzettend bedankt en tot volgend jaar!

P.s. Gefeliciteerd Nadine Allewijn, je was de enige in de Reviews & Roses poule die bij de laatste aflevering alle punten volledig op Margriet in had gezet!

Deze post is al 2100 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Wie is de Mol? | Aflevering 10 – De Mol is…

  1. Wat een eind hea… mijn vriend zei het al een hele tijd maar ik geloofde het echt niet en na gisteren moet ik hem dus gelijk geven haha. Ik vind het wel goed van margriet gespeeld hoor. Ik verdacht haar totaal niet omdat ik gewoon dacht dat ze bazig en sterk was, niet omdat ze de mol was haha.Dit jaar zat ik er dus helemaal naast. Volgend maar hopelijk meer geluk 😉 Ik vond jouw artikeltjes in ieder geval supertof: mijn complimenten daar in ieder geval voor. X