Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Dansfilmweek | Dansfilms door de jaren heen + drie aanraders

Door de jaren heen zijn er vele dansfilms uitgebracht. Het zou mij niks verbazen dat je hierdoor een aantal leuke dansfilms hebt gemist. Vandaag, op deze vierde dag in de dansfilmweek, geef ik je drie aanraders. Om specifiek te zijn: drie films die je mogelijk nog niet hebt gezien. Ik sluit af met een infographic met daarop héél veel dansfilms. Neem maar eens een kijkje tussen deze titels, wie weet zit er nog iets voor je tussen die je nog niet hebt gezien. Mogelijk missen er nog een paar op deze infographic, maar ik denk dat ik een heel eind ben gekomen!

Make it Happen posterAanrader #1 – Make it Happen

Releasedatum: 5 februari 2008 (NL)
Regisseur: Darren Grant
Hoofdrol: Mary Elizabeth Winstead
Bijrollen: Tessa Thompson, Riley Smith, John Reardon, Julissa Bermudez, Ashley Roberts, Karen LeBlanc
Tagline: Hear the Music. Feel the Beat.
Genre: Drama
Kijkwijzer: Alle leeftijden

Lauryn droomt ervan te worden aangenomen op de Chicago School of Music & Dance. Ze vertrekt naar Chicago, maar de auditie verloopt niet volgens plan. Lauryn durft niet terug naar huis om haar broer te vertellen dat ze is afgewezen. Om geld te verdienen gaat Lauryn in Chicago bij Club Ruby’s werken. Wanneer daar op een avond een van de danseressen uitvalt, grijpt Lauryn haar kans. Ze beseft dat dansen nog steeds haar lust en haar leven is. Aangemoedigd door haar nieuwe vrienden zet Lauryn alles op alles om haar droom alsnog te verwezenlijken.

Waarom een aanrader? Lang geleden heb ik deze film op dvd gekocht en bekeken. Ik kon mij er echter helaas niks meer van herinneren. Recent heb ik deze film herkeken en besefte ik weer hoe leuk Make it Happen eigenlijk is. Het is niet de typische dansfilm waarbij een danseres wordt toegelaten tot een prestigieuze school. Lauryn wordt juist niet toegelaten waardoor ze terecht komt bij Club Ruby’s. De dansroutines zijn leuk, vrouwelijk en sexy, zoals kenmerkend is voor burlesque dansen. Het verhaal is leuk, de acteurs hebben goede chemie en de dansroutines zijn erg leuk. Make it Happen is van dezelfde makers als Save the Last Dance en Step Up.

Stripes

Dance-off posterAanrader #2 – Dance-Off

Releasedatum: 7 oktober 2014 (VS)
Regisseur: Alex Di Marco
Hoofdrol: Shane Harper, Kathryn McCormick
Bijrollen: David Burtka, Finola Hughes, Carolyn Hennesy, Erin Cardillo, Marlowe Peyton,
Tagline: Fall in Love with the Competition
Genre: Komedie | Muziek
Kijkwijzer: Alle leeftijden
Te zien op Netflix

Jasmine is de ster van de chique dansstudio Diamond Dance. Ze wint de ene wedstrijd na de andere, maar wordt wel zwaar op de huid gezeten door haar fanatieke moeder Jo-Ann.

De grote rivaal van Diamond Dance is Shock Studios, een fameuze studio die wordt geleid door Brandon. Hij en Jasmine hebben samen een verleden: ze vormden ooit een dansduo. Toen ze door omstandigheden uit elkaar werden gedreven, vond Jasmine dat vreselijk. Nu, jaren later, komen ze elkaar weer tegen als concurrenten en kunnen ze geen van beiden ontkennen dat de gevoelens uit hun jeugd nog springlevend zijn. De situatie wordt nog lastiger als de organisatoren van de wedstrijd de eerste National Nationals aankondigen: een speciale wedstrijd waarin Brandon en Jasmine als directe tegenstanders tegenover elkaar komen te staan. Kan Brandon genoeg geld winnen om zijn studio te redden? Zal Jasmine winnen en zich eindelijk weten te bevrijden? En kun je verliefd worden op degene die je wilt verslaan?

Waarom een aanrader? Dance-Off is ook bekend onder de naam Platinum the Dance Movie. Ik kende deze film nog helemaal niet, en op zich is dat ook niet zo gek. Er is weinig aandacht besteed aan de promotie en hij is nooit in de bioscoop geweest. Kathryn McCormick (Step Up 4) en Shane Harper (Happyland) spelen de hoofdrollen.

Ik ben blij dat Netflix ervoor zorgde dat ik deze film op mijn radar kreeg want ik heb enorm genoten van Dance-Off. Het bevat leuke en originele dansroutines, leuke acteurs en ik heb regelmatig moeten lachen. Het verhaal is niet supersterk, maar sterk genoeg voor deze film. Je zou het een beetje kunnen zien als een soort Pitch Perfect, Glee of Bring it On voor dansers. Zeker een aanrader, ook als je normaal gesproken niet houdt van dansfilms, maar wel hebt genoten van de in de vorige zin genoemde films.

Stripes

High Strung posterAanrader #3 – High Strung

Releasedatum: 8 april 2016 (VS)
Regisseur: Michael Damian
Hoofdrol: Keenan Kampa, Nicholas Galitzine
Bijrollen: Jane Seymour, Sonoya Mizuno, Richard Southgate
Tagline: See the music. Hear the dance.
Genre: Drama | Muziek | Romantiek
Kijkwijzer: 12+

Wanneer een hip hop violist in de New Yorkse metro een klassieke danseres met een beurs aan het Manhattan Conservatorium van de kunsten ontmoet, vliegen de vonken er vanaf. Met de hulp van een hip hop dance crew moeten zij gemeenschappelijk grond vinden, terwijl ze zich voorbereiden op een wedstrijd die hun leven voorgoed kan veranderen.

Waarom een aanrader? Eén van de meest recente dansfilms die uitgekomen zijn, dus natuurlijk moest ik die bekijken voor deze dansfilmweek. Eigenlijk vond ik deze film helemaal niet zo goed, zeker het acteerwerk niet. Zodra een aantal hun mond opentrekken geloof ik niks van wat ze zeggen omdat het er stroef uitkomt. Eigenlijk trok de film mij pas na twintig minuten, maar het werd daarna gelukkig wel beter. Waarom zet ik de film nu dan toch in the picture? Omdat ik de dansroutines en muziek erg mooi vind. Bijzonder is dat dit verhaal niet om twee dansers draait, maar om een danseres en een violist. Je kunt dus ook mooi violinwerk in deze film vinden. Geen film die je perse nu hoeft te kijken, maar als je een keer tijd over hebt kun je hem er zeker voor zetten. Het einde (vooral de einddans en het violinspel) is prachtig.

Stripes

Dansfilms door de jaren heen

En dan nu tijd voor het overzicht met vele dansfilms! Ik begin in 1953 en eindig in 2016. Welke van deze dansfilms heb jij allemaal gezien?

Dansfilms door de jaren heen

Wat is jouw favoriete dansfilm?

Deze post is al 2212 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Dansfilmweek | Dansfilms door de jaren heen + drie aanraders

  1. Singing in the Rain is toch wel m’n favoriet. Alhoewel, ik zie dat je Black Swan er ook tussen hebt staan, wat natuurlijk nog steeds m’n all time favoriete film is 🙂