Categorieën: Films, Muziek / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Dansfilmweek | Muziek in dansfilms

Muziek in dansfilms

Als jullie een dansfilm kijken letten jullie dan ook op de muziek? Zetten jullie de leukste liedjes ook op repeat? Ik wel. Wanneer ik een leuke dansfilm heb gezien kan ik enorm genieten van de muziek die in de dansfilm is gebruikt. Van sommige dansfilms kan ik de gehele soundtrack keer op keer luisteren, bij andere dansfilms vind ik slechts een aantal nummers de moeite waard om op repeat te zetten (waarschijnlijk viel de film als geheel dan ook wat tegen). Muziek in dansfilms is belangrijk.

Fame_soundtrackWat muziek bewerkstelligt

De muziek is een belangrijk onderdeel in films, en in dansfilms zelfs nog veel meer. Gebruiken ze de verkeerde muziek of gewoon hele slechte nummers dan kan dit voor mij de gehele film verpesten. Muziek zorgt ervoor dat je je nog meer gaat inleven in een bepaalde (dans)scène. Het kan je laten meeslepen en emoties oproepen. Het kan je dingen vertellen zonder dat het personage die dingen daadwerkelijk uitspreekt. Muziek bepaalt voor een groot deel de sfeer van de film. De combinatie van dans en muziek is een compleet eigen taal, en samen kunnen ze fantastische dingen overbrengen.

Let’s hear it for the music

Eén voorbeeld van een film waarbij de muziek noemenswaardig is, is Footloose. Wanneer ik Footloose (Kenny Loggins) of Holding out for a Hero (Bonnie Tyler) hoor voel ik direct een vrolijkheid opwellen in mijn borst. Het zijn liedjes die ik vroeger herhaaldelijk geluisterd heb, maar ook tegenwoordig nog wel eens opzet. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Let’s hear it for the boy (Deniece Williams), Never (Moving Pictures) en I’m Free (Kenny Loggins). Ik kan mij niet voorstellen dat die krachtige scène in Footloose net zo krachtig zou zijn zonder dat je ondertussen Never hoort.

Voetjes van de vloer

Door alleen de muziek te horen kan het je weer terugbrengen naar bepaalde scènes, zonder dat je de film ziet. Het kan dezelfde emoties bij een scène en vaak ook datzelfde gelukkige gevoel dat ik krijg bij het kijken van de film terugbrengen, zonder de film te kijken. Ik krijg direct zin om met de voetjes van de vloer te gaan.

Step Up Miami HeatMooie herinnering

Mijn beste herinnering aan muziek in dansfilms is van Fame. Mijn ouders hadden hier namelijk een LP (langspeelplaat) van. Ze hadden op zolder ook nog een LP-speler en af en toe sloop ik dan naar zolder en ging ik de leukste liedjes afspelen. Zo luisterde ik eindeloos naar Fame (Irene Cara) en Out Here on My Own (Irene Cara). Een fijne herinnering!

De Step Up films

Ook herinner ik mij nog heel specifiek dat ik naar Step Up 2 was geweest in de bioscoop en dat ik na thuiskomt nog de hele avond lang samen met mijn broertje en een vriendin dansend door het huis ging op de muziek uit de film, bijvoorbeeld Shake Your Pom Pom en Church. Maar dat geldt eigenlijk voor elke Step Up film, want daar zit heerlijke dansbare muziek in die bijvoorbeeld ook gewoon tijdens het uitgaan gedraaid werd. Good times!

Gewoon lachen

Maar soms kan een liedje in combinatie met een bepaalde scène ook gewoon ontzettend grappig (en oké, tegelijk sexy) zijn. Zoals deze Backstreet Boys scène in Magic Mike XXL. Als je op mannen valt en deze scène nog niet kent, dan moet je hem zéker even kijken. En oké, eigenlijk moet je de hele film even kijken om de context te snappen, maar de scène alleen is ook gewoon geweldig, haha.

Luisterplezier

Mocht je nou net zoveel van de muziek uit dansfilms houden als ik doe dan heb ik goed nieuws voor je; ik heb speciaal voor jullie een afspeellijst gemaakt met de leukste muziek uit dansfilms. Ruim 9 uur luister- en dansplezier met muziek in alle soorten en maten uit diverse dansfilms!

Wat is jouw favoriete liedje uit een dansfilm?

Deze post is al 2856 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Dansfilmweek | Muziek in dansfilms