Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Barbie (2023)

Barbie still
Barbie poster

Titel: Barbie
Releasedatum: 19 juli 2023
Regisseur: Greta Gerwig
Cast: Margot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrara, Ariana Greenblatt, Kate McKinnon, Michael Cera, Helen Mirren
Tagline: She’s everything. He’s just Ken.
Genre: Komedie, Fantasy, Avontuur
Kijkwijzer: 9+ (Angst, Geweld, Grof taalgebruik)

Waardering: 4 uit 5.

In Barbieland is alles en iedereen perfect. Behalve als je een existentiële crisis hebt of als je een Ken bent. Stereotype Barbie beleeft elke keer opnieuw de perfecte dag, totdat er op een morgen imperfecties bij haar op lijken te treden. Vastbesloten om haar plek in de wereld te vinden, begint ze een avontuurlijke reis door de echte wereld.

Naar de bioscoop

Tegenwoordig ga ik niet vaak meer naar de bioscoop. Niet omdat ik niet wil, maar omdat we er door corona amper nog kwamen, en het er sindsdien een beetje bij is gebleven. Het was dan ook voor het eerst in lange tijd dat ik probeerde een film in de week van verschijning te kijken. Om vervolgens achter het net te vissen. Serieus, er waren alleen nog maar kaartjes beschikbaar voor rolstoelplekken. Gelukkig is het mijn goede vriendin en mij gelukt om wél kaartjes te bemachtigen voor afgelopen weekend. Welke film, zeg je? Barbie natuurlijk!

Barbie still

Barbie

Barbies bestaan al jaren en in alle type vrouwen. De één is een piloot, de ander een arts, en natuurlijk heb je ook de allereerste: Stereotypical Barbie. Samen met alle andere Barbies, Kens, en ook de van de markt gehaalde Midge, Skipper en Alan woont zij in Barbieland. Maar dan krijgt Barbie ineens een connectie met de echte wereld. Ze krijgt platte voeten, cellulitis en gedachten aan de dood. Nu moet ze naar de echte wereld om het meisje dat met haar speelt te helpen. De dolverliefde Ken besluit stiekem met haar mee te gaan.

Geweldig gecast

Margot Robbie en Ryan Gosling zijn geweldig gecast. Margot kan werkelijk doorgaan voor een Barbie in al haar ‘perfectheid’, en hoewel Ryan Gosling wat mij betreft iets te gespierd is voor een Ken en overduidelijk extreem geblondeerd is (wat er natuurlijk bij hoort), brengt hij enorm veel humor met zich mee. Vooral de musicalscène met alle Kens heb ik met een grote glimlach op mijn gezicht bekeken. Ik denk dat de cast veel plezier gehad heeft tijdens het filmen van veelal absurde scènes.

Barbie still

Prachtige vormgeving

De film ziet er qua vormgeving prachtig uit. Er is veel aandacht geweest voor het scheppen van Barbieland, waarbij echt rekening is gehouden met hoe het speelgoed er uit zag – of ziet? Het is al wat jaren geleden dat ik met Barbies heb gespeeld. Van het feit dat er geen trappen zijn in Barbie’s Dreamhouse tot het feit dat er natuurlijk geen melk uit een speelgoedverpakking melk komt. Maar ook hoe Barbie neergezet wordt, en welke rol Ken in haar leven heeft, is enorm herkenbaar wanneer je ooit eens met Barbies te maken hebt gehad.

Gelijkheid

De film speelt heel erg in op hoe Amerika een Patriarchaat is, terwijl Barbieland juist meer een Matriarchaat is. Dat lijkt in deze film de boventoon te spelen. Is het leven in de Barbiewereld, waarin vrouwen het voor het zeggen hebben, écht zo geweldig? En is het Amerika van nu, waarin mannen het nog steeds voor het zeggen hebben, écht zo fantastisch? Daarbij wordt ook Barbie ontwikkelaar Mattel op de hak genomen. De boodschap op het einde, over gelijkheid, is mooi.

Barbie still

Absurditeit

De film is komisch, maar hoe meer de makers gaan richting het maken van een niet zo subtiel statement, verandert de toon van de film. Heb je geen zin om daar teveel bij stil te staan? Dan blijft vooral een absurde film over. Waarbij ik nog altijd niet weet of ik de absurditeit juist positief of negatief vind. Feit is in elk geval dat we met regelmaat hebben moeten lachen om de absurditeit. Wel had ik verwacht dat Barbie langer in de echte wereld zou zijn, zeker omdat de trailer daar enorm op inspeelt. Maar ik vond het absoluut leuk om de prachtige Barbiewereld te zien.

Eindoordeel

Aan de ene kant is de film hilarisch, en aan de andere kant probeert het een statement te maken. Misschien hadden ze beter voor één van de twee kunnen kiezen, want wat het uiteindelijk heeft opgeleverd is vooral een absurde film. Eén die er prachtig uitziet, leuke muziek heeft, een goede cast en waar je om kunt lachen, maar waarbij je terwijl je de bioscoop uit loopt jezelf afvraagt: wat heb ik nou eigenlijk gezien? Verwacht in elk geval geen cheesy romcom, dan zit je qua verwachtingen namelijk echt verkeerd. En het is ook niet perse een film voor die jonge dochter die echt een gezellige Barbie film verwacht. Desalniettemin is dit zeker een film om in de bioscoop te gaan bekijken.

Heb jij de Barbie film al gezien? Of ga je deze kijken?

Deze post is al 796 keer gelezen


Geef een reactie