Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Bohemian Rhapsody (2018)

Bohemian Rhapsody

Bohemian RhapsodyTitel: Bohemian Rhapsody
Releasedatum: 1 november 2018 (NL)
Regisseur: Bryan Singer
Cast: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aidan Gillen, Allen Leech, Tom Hollander, Aaron McCusker
Tagline: The only thing more extraordinary than their music is his story
Genre: Biografie | Drama | Muziek
Kijkwijzer: 12+ (Grof taalgebruik, Discriminatie, Drugs- en/of alcoholgebruik)

SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

‘Bohemian Rhapsody’ volgt het verhaal van de Britse band Queen met leadzanger Freddie Mercury. De band, die in 1970 wordt opgericht, weet al snel door te breken met diverse hits als ‘We Will Rock You’ en ‘Radio Ga Ga’. De band weet door de jaren heen een legendarische status te vergaren met als hoogtepunt het Live Aid benefietconcert in 1985.

Bohemian Rhapsody

Inmiddels alweer máánden geleden kwam de eerste foto van Rami Malek als Freddie Mercury naar buiten. En ik was hysterisch. Wauw, wat leek hij daar al veel op Freddie! Ik ben door mijn ouders ook opgevoed met goede muziek, en zo heb ik ook Queen al op vroege leeftijd leren waarderen. Hun muziek is uniek en bijzonder en tijdloos. Gezien mijn vader fan is van Queen vroeg ik hem de film samen met mij te kijken in de bioscoop. Zodoende zaten we afgelopen zaterdagavond in de bios en konden we eindelijk zien waarom alle critici zo lovend zijn over Bohemian Rhapsody. Bijzonder momentje? Toen mijn vader en ik naderhand in de auto stapten, was precies op het moment dat we de radio aandeden, Queen op de radio.

Goede casting

Bohemian Rhapsody begint meteen goed; de fanfare van 20th Century Fox is niet zoals normaal gesproken, maar met heftige gitaren en drums. De toon is gezet! Waar ik het trouwens net had over Rami Malek die enorm lijkt op Freddie Mercury, is dat niet de enige acteur die enorm goed lijkt op degene die hij speelt. Als je bijvoorbeeld interviews terugkijkt met Brian May, Deacon of Jim Hutton, dan zouden de acteurs familie kunnen zijn, zo goed lijken ze. Niet alleen qua uiterlijk (Rami Malek droeg zelfs een bitje om nog meer op Freddie te lijken), maar een ieder heeft ook de “maniertjes” van diens personage goed onder de knie weten te krijgen. De acteurs weten goed in hun rol te kruipen en overtuigend over te komen. Over de acteurs absoluut geen klachten. Zo goed. De hulp van de echte Brian May en Roger Taylor heeft ongetwijfeld ook geholpen.

Bohemian Rhapsody still

Live Aid

Hoewel Queen natuurlijk een band is, wordt in de film uiteraard vooral ingezoomd om de bijzondere en veel te vroeg overleden Freddie Mercury. Je leert  de andere bandleden en Freddies beste vriendin Mary echter ook goed genoeg kennen om met ze mee te leven. De film heeft als centraal punt het Live Aid concert. Wist je dat dat één van de eerste scènes waren die gefilmd zijn? Het is fantastisch hoe ze de energie hebben weten over te brengen. Ik genoot op en top.

Een lach en een traan

Bohemian Rhapsody heeft mij doen lachen door grappige uitspraken van Freddie Mercury, en diverse andere bandleden. Maar heeft mij ook meermaals weten te ontroeren. Ik herinner mij dat ik toch minstens drie keer subtiel de tranen van mijn wangen probeerde te vegen. De acteurs wisten de scènes prachtig over te brengen dat je er helemaal in opging. Ik leefde helemaal mee met de struggles van Freddie, zijn band met Mary, zijn band met de andere bandleden – Brian May in het bijzonder – en de ontdekking van zijn homosekualiteit en AIDS. Nu ik dit kijkje in zijn leven heb gekregen komen enkele nummers op een nog dieper level binnen. Het moment in de film waarbij het publiek ging meezingen vond ik ook héél bijzonder en krijg er zelfs nu nog kippenvel van (beluister de playlist).

Bohemian Rhapsody still

Weerspiegeling

Ik heb trouwens nooit geweten dat Freddie Mercury van Perzische afkomst was. Bij Rami Malek zie je dan ook een donkerdere huidskleur dan ik ooit bij Freddie zelf heb gezien. Dit was voor mij dus interessante nieuwe kennis. Bijzonder vond ik ook het ontstaan van het eerste album en Bohemian Rhapsody. Ook vond ik het erg leuk om te zien dat niet alle ideeën van Freddie Mercury zelf kwamen, maar dat het écht een samenwerking van alle bandleden tezamen was. Net als dat Freddie ook zegt: “Ik ben niet de leider van de band, ik ben gewoon de leadsinger. We zijn allemaal gelijk”. Dit geeft voor mij een hele nieuwe dimensie aan Queen. Persoonlijk ben ik nu ook best wel een beetje fan geworden van Brian May. Niet alles in de film is een exacte weerspiegeling hoe het leven van Freddie en van de band Queen is geweest, en er zijn ook wat wijzigingen in de tijdlijn, maar het komt wel dichtbij. Benieuwd wat er onder andere is veranderd? Check dan deze video op Youtube.

Conclusie

Bohemian Rhapsody is een film van formaat. De film duurt meer dan twee uur, maar daar heb ik niks van gemerkt. Van mij had hij zelfs nog wel langer mogen zijn. Ik heb meer geleerd over Queen en Freddie Mercury. Ik ben nog meer gaan houden van hun muziek. En de film is werkelijk een belevenis. Als er één ding is dat ik zou willen na deze film, is dat ik Queen live zou kunnen zien optreden. Echt, als ik kon tijdreizen, dan zou ik vooraan staan bij het Live Aid concert (ik zou moeten tijdreizen gezien ik in 1985 nog niet op de wereld was gebracht, haha). Bohemian Rhapsody is absoluut een film die ik vaker zal gaan kijken. Als je de kans hebt de film te zien op het grote doek, dan raad ik je aan deze kans te pakken. Bohemian Rhapsody is een film om te bekijken in de bioscoop op het grote scherm met surround sound. Een geweldige ervaring.

P.s. voor diegenen die nieuwsgierig zijn of Rami Malek echt zingt: nee, niet helemaal. De stem die je hoort in de film is een mix van de Canadese zanger Marc Martel en Freddie Mercury, op Rami Maleks eigen stem.

Koop hier

Deze post is al 11889 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Filmrecensie | Bohemian Rhapsody (2018)

  1. Hans Freij

    Vanmiddag heb ik deze film in de bioscoop gezien. Wat een belevenis was dat. Het enige wat ik mij afvraag, is of de acteurs ook alle muziek die voorbijkomt ook zelf zingen.

    • Wat de acteur die Freddie speelt betreft: ik heb begrepen dat dit niet zijn stem is die je hoort. Ze hebben zijn stem over de stem van een ander gelegd, en deze vervolgens gemixt met de stem van de echte Freddie. Klinkt heel ingewikkeld, en dat was het denk ik ook, haha.

  2. Merel Kuitert

    Ik vond hem ook prachtig. Ik ben nu vrijwilligerswerk aan het doen in Indonesië, en hier kun je naar de film voor 2 euro, dus die heb ik ook even meegepakt! Enorm fan van Queen, dus ik was natuurlijk aan het meezingen tijdens de film (in tegenstelling tot alle Indo’s, haha!). De acteurs zijn fenomenaal, hoewel ik de film op een gegeven moment toch wel wat lang vond duren… Fijne review 🙂