Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Dumbo (2019)

Dumbo still

DumboTitel: Dumbo
Releasedatum: 27 maart 2019 (NL)
Regisseur: Tim Burton
Cast: Colin Farrell, Eva Green, Nico Parker, Finley Hobbins, Michael Keaton, Danny DeVito
Tagline: In 2019, a beloved tale will take you to new heights.
Genre: Familie | Fantasy
Kijkwijzer: 12+ (Angst)

SterrenSterrenSterrenSterren

Holt Farrier was ooit een succesvolle circusartiest tot hij naar het front trok ten tijde van de oorlog en als een veranderd man terugkeerde. Hij wordt ingehuurd door circuseigenaar Max Medici om voor de pasgeboren olifant Dumbo te zorgen, die over enorme oren beschikt en hierdoor het mikpunt van spot is. Wanneer Holts kinderen erachter komen dat Dumbo kan vliegen besluiten de ondernemer V.A. Vandevere en de trapezewerkster Colette Marchant om van Dumbo een ster te maken.

Nostalgie

Als kind keek ik de tekenfilm, en misschien heb ik er ook wel boekjes van gelezen: Dombo, de vliegende olifant. Inmiddels is er een live action film van gemaakt. Dumbo, The Flying Elephant draait sinds 27 maart 2019 in de bioscoop, en ik bezocht de film meteen de eerste vrijdag daarop. Geheel in stijl: gezellig met mijn ouders. De bioscoop was voor een derde draaidag verrassend leeg, maar of de film dat verdiende…

Dumbo

Dumbo gaat over een lief klein olifantje met hele grote oren. De eigenaar van het Medici Family Circus heeft een zwangere olifant gekocht. De tijden zijn zwaar en het circus heeft vele leden verloren. Het baby olifantje moet de showstopper worden. Wanneer dit olifantje geboren wordt – de ooievaar was een leuke toevoeging – met grote oren, blijkt het olifantje uitgejoeld te worden en te worden gescheiden van zijn moeder. Maar dan, blijkt het olifantje te kunnen vliegen! Dumbo is een film die laat zien hoe je van minpunten pluspunten maakt. Die laat zien dat je alles kunt, als je het maar probeert. Dat het goed is om zelf groots te denken en te dromen. En de film laat zien hoe belangrijk familie is, ook zonder bloedband, en dat je samen sterk staat.

Dumbo still

Prachtige film

Dumbo is trouwens zó schattig! Dat hebben de makers echt heel goed gedaan. Die mooie lieve oogjes laten je helemaal smelten. De film deed wel echt wat met mijn hart. Een groot deel van de film is toch wel erg zielig (ik miste toch wat meer hartverwarmende momenten), en ik leefde helemaal mee. Gelukkig verliet ik de bioscoop helemaal blij dankzij het mooie einde, inclusief goede boodschap View Spoiler ». De film duurt ruim twee uur, maar daar merkte ik helemaal niks van. Het ene moment startte de film, en het andere moment was het al pauze. En toen was de film opeens alweer afgelopen. De tijd vloog voorbij.

Sterke visuele vormgeving

De acteurs doen het ook goed. Vooral de kinderen weten in beeld een mooie band op te bouwen met de lieve Dumbo. Persoonlijk had ik niet zoveel met Michael Keaton en zijn personage; Het was af en toe toch echt net iets too much. De andere acteurs leveren allen prima werk af. De visuele vormgeving is absoluut sterk. De manier waarop de olifanten, maar ook andere digitale dieren zijn gemaakt, is behoorlijk gedetailleerd en realistisch (de volwassenere olifanten meer natuurlijk dan Dumbo zelf). Heel af en toe was er een misser, bijvoorbeeld de eerste keer dat er iemand op Dumbo gaat zitten, straalde de nepheid er vanaf, maar dat is één van de weinige minder sterke momenten.

Dumbo still

Versus het origineel

Hoewel ik het er niet perse aan afzag, zijn er vele verwijzingen naar de tijdsperiode waarin deze film zich afspeelt (begin 1900). Zo hebben ze het bijvoorbeeld over de toekomst in de twintigste eeuw. Gezien we nu in de eenentwintigste eeuw zitten, is het in elk geval dus niet hedendaags. Daarnaast is één van de personages ook een veteraan uit de eerste wereldoorlog. En zo zie je wel meer hints naar de periode waarin de film zich afspeelt. Maar het wordt nooit specifiek benoemd, en je ziet het er qua aankleding, en stijl ook niet perse aan af. Er zijn ook veel verwijzingen naar de originele tekenfilm. De originele tekenfilm blijkt overigens al uit 1941 te stammen.  De live action versie volgt het verhaal niet volledig, maar bepaalde elementen komen wel terug. Zoals de roze olifanten, en de muizen komen kort in beeld. In de live action versie praat Dumbo niet.

Conclusie

Dumbo is een visueel prachtige film die in een oogwenk voorbij is, ondanks dat de film twee uur duurt. Het kleine olifantje is ontzettend lief met zijn mooie grote ogen, en je kunt niet anders dan meeleven. Ik vond de momenten in de film voor een groot deel vrij zielig, en miste nog wat meer wonderlijke momenten. Maar ik heb absoluut genoten van deze prachtige film, waarin de CGI ontzettend gedetailleerd en realistisch was. Als je verwacht dat deze live action film een exacte kopie is van de originele tekenfilm, kom je misschien teleurgesteld de bioscoop uit. Er zijn vrij veel dingen veranderd, maar gelukkig komen bepaalde elementen nog wel op een andere manier terug.

Ga jij Dumbo in de bioscoop bekijken?

Deze post is al 2674 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Filmrecensie | Dumbo (2019)