Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Footloose (1984)

Footloose still 2

Footloose posterTitel: Footloose
Releasedatum: 19 juli 1984 (NL)
Regisseur: Herbert Ross
Hoofdrol: Kevin Bacon
Bijrollen: Lori Singer, John Lithgow, Dianne Wiest, Chris Penn, Sarah Jessica Parker, John Laughlin
Tagline: All he wanted to do was dance.
Genre: Drama | Muziek | Romantiek
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Grof taalgebruik)

SterSterSterSterSter

Footloose is een uitzinnige film boordevol swingende dansnummers en een spetterende muzikale begeleiding. Het is het portret van de tijdloze strijd tussen onschuldig vermaak en een streng heersend moraal. Stadsjongen Ren McCormack (Kevin Bacon) komt terecht in een bekrompen stadje in het Midwesten van de Verenigde Staten waar dansen, en daarmee al het plezier van de jeugd, is verbannen. Ren komt hiertegen in verzet samen met zijn beste vriend Willard (Chris Penn) en de dochter van de plaatselijke dominee (Lori Singer). De film bevat een schat aan Top 10-hits waaronder “Footloose” van Kenny Loggins, “Dancing in the Sheets” van Shalamar, “Let’s Hear it for the Boy” van Deniece Williams, “Holding out for a Hero” van Bonnie Tyler en het romantische Footloose-thema “Almost Paradise”.

Footloose

Ik eindig de dansfilmweek met een recensie van een klassieker en één van mijn favoriete dansfilms: Footloose. Niet de remake, nee het origineel uit 1984 met een jonge Kevin Bacon in de rol van Ren McCormack die terecht komt in een stad waar alles waar hij van houdt verboden is. Ik wilde deze week ook nog een top tien dansfilms maken, maar er is één onbetwiste winnaar en de rest komt daar achteraan. Vandaar dat ik het alleen houd bij een recensie van de absolute nummer één!

Footloose still 3

Op zoek naar extremen

Ariel is de dochter van de priester die alles in gang heeft gezet. Zij, en ieder ander in de stad, mag niet dansen, de leuke boeken niet lezen, de muziek met de foute teksten niet luisteren. Ik zou dan ook geen plezier meer hebben in het leven. Met een vader als priester en een stad vol belemmeringen en strikte regels zoekt ze naar extremen. Gevaarlijke extremen. Zelfs de wilde Ren McCormack die uit een stad komt waar wel alles mocht houdt zijn hart vast wanneer ze wilde capriolen uithaalt, maar dit stopt hem niet van verliefd worden op de dochter van de priester.

Ontzettende goede choreografie

Footloose is een film waar ik enorm vrolijk van word. Niet omdat de film grappig is of iets dergelijks, maar omdat ik zo gelukkig word van de muziek en het geweldige dansen. Ik HOU van die danscène in de fabriek. Dat is werkelijk één van mijn favoriete scènes in de film. Het is gewoon ontzettend goed gechoreografeerd, de muziek past er perfect bij en de setting is uniek. Daarnaast is het cinematografisch ook fantastisch in beeld gebracht!

Footloose still

Ziel en zaligheid

Ook de scène waarin Willard, de beste vriend van Ren McCormack, dansles krijgt is een iconische scène. Het is fantastisch om te zien hoe hij compleet uit de maat danst, maar er wel zijn hele ziel en zaligheid in legt. Leuk feitje is dat hij ook echt niet kon dansen en dat ze om die reden die scène hebben toegevoegd. Hij heeft het echt moeten leren en uiteindelijk werd Chris Penn een fantastische danser. Hij is helaas ook veel te vroeg gestorven.

Conclusie

Footloose blijft toch wel één van mijn favorieten en het is een echte klassieker. Wie herinnert zich nou niet de iconische openingscredits met de dansende voeten. Natuurlijk, de beeldkwaliteit is niet wat het tegenwoordig is, maar dit is echt een klassieker die je gezien moet hebben. De film kwam 5,5 jaar voordat ik geboren werd uit, maar is toch één van mijn favorieten geworden en één van de eerste dansfilms die ik op DVD in mijn kast had staan. Bij Footloose begin je vanzelf met je voet op de maat mee te tikken. Ik word gewoon zo oprecht vrolijk van deze film!

Koop bij bol.com RR

Leuke feitjes

  • Footloose is losjes gebaseerd op echte gebeurtenissen in een klein en religieus stadje in Elmore City, Oklahoma in 1978. Dansen was al negentig jaar verbannen totdat een groep tieners er tegenin ging.
  • Kevin Bacon heeft niet alle moves zelf uitgevoerd, voor een gedeelte (in de fabriek) had hij een dans-dubbel (Peter Tramm)
  • In de openingscredits zie je een stel gouden schoenen voorbij komen, die danser was Kenny Loggins (die zanger van Footloose)
  • Dianne Wiest en John Lithgow spelen de ouders van Ariel, welke gespeeld werd door Lori Singer. In werkelijkheid schelen ze respectievelijk slechts negen jaar en twaalf jaar met Lori Singer.

Wat is jouw favoriete dansfilm?

Deze post is al 3678 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Filmrecensie | Footloose (1984)