Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Love, Simon (2018)

Love, Simon quote

Love, Simon posterTitel: Love, Simon
Releasedatum: 14 juni 2018 (NL)
Regisseur: Greg Berlanti
Cast: Nick Robinson, Katherine Langford, Alexandra Shipp, Jorge Lendeborg Jr., Jennifer Garner, Josh Duhamel, Logan Miller, Keynan Lonsdale, Talitha Eliana Bateman, Miles Heizer, Tony Hale
Tagline: He’s done keeping his story straight.
Genre: Komedie | Drama | Romantiek
Kijkwijzer: 12+ (Drugs- en/of alcoholgebruik, Grof taalgebruik)

SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

Iedereen verdient een geweldig liefdesverhaal. Maar voor de 17-jarige Simon Spier is het een beetje ingewikkelder. Hij staat op het punt om zijn familie en vrienden te vertellen dat hij homoseksueel is. Wanneer een e-mail die hij naar een jongen gestuurd heeft (die hij nooit ontmoet heeft) in de verkeerde handen valt komt hij in een moeilijke situatie terecht als hij gechanteerd wordt door de klasgenoot.

Love, Simon

Ik ben Jessica, en ik ben hetero. Said no one ever. Waarom is hetero zijn de norm? Dit is één van de thema’s die worden aangekaart in de film Love, Simon. Love, Simon is de verfilming van het boek Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue, geschreven door Becky Albertalli.

Het boek heb ik niet gelezen. Niet omdat ik dat niet wilde – ik wilde het namelijk heel graag – maar omdat er simpelweg niet genoeg tijd is om alle boeken te lezen die ik wil lezen. Op dit moment alleen al zou ik 20 boeken tegelijk willen lezen. Ik heb Simons boek wel in de kast staan, en deze is zelfs gesigneerd. Alleen al omdat Becky Albertalli zo geweldig is, zou je het boek willen lezen. Maar ik besloot, in het kader van ‘tijd tekort’, de film te kijken. En mensen, ik ga jullie nu vertellen waarom je deze film écht moet zien.

Love, Simon still

Een voorbeeld

Love, Simon is een voorbeeld. Het boek leverde al veel positieve reacties op in het kader van diversiteit. Maar met de film bereikt het verhaal een nog groter publiek. En dit verhaal verdient dat publiek. Dit verhaal dient door iedereen gelezen en/of gezien te worden. Love, Simon brengt het onderwerp homoseksualiteit op een prachtige en luchtige manier in beeld. Ik heb gelachen om de grappige situaties en gekke mensen. Ik heb gehuild tijdens zielige en tijdens mooie momenten. Love, Simon is een romantische komedie die weet in te spelen op je gevoelens. Een film die je op momenten heel warm van binnen laat voelen. Op andere momenten hult in plaatsvervangende schaamte. Je op nog weer andere momenten de personages een knuffel wil laten geven. En in zijn algeheel een goed gevoel geeft. En ik kan mij zo inbeelden dat het ook voor mensen een eye-opener zou kunnen zijn.

Herkenbaar en nodig

Voor mij was Love, Simon ook herkenbaar. Het verhaal is natuurlijk niet één op één toepasbaar, het is een uniek verhaal. Maar mijn broertje heeft ook het proces doorgemaakt waarin hij ontdekte dat hij op jongens valt. Hij heeft op een gegeven moment vriendinnen in vertrouwen genomen, en het later aan mij en onze ouders verteld. In de film krijg je hier ook een stukje van mee.

Love, Simon is een verhaal dat menigeen zal doen nadenken, maar vooral ook vertelt dat het oké is. Waarom is hetero de norm? Waarom moeten alleen homoseksuelen uit de spreekwoordelijke kast komen? En waarom moeten ze het gevoel hebben dat het iets is om geheim te houden. Love, Simon draagt uit dat je niet anders bent als je homoseksueel bent. Iedereen verdient een meeslepend liefdesverhaal. Dit maakt Love, Simon des te meer een film om van te houden.

Love, Simon still

Op alle fronten fantastisch

Naast dat Love, Simon een goed onderwerp bevat, is het script – die het boek natuurlijk als basis heeft – fantastisch geschreven. De geheime identiteit van Blue, de mysterieuze persoon waar Simon mee mailt die ook homoseksueel is, maakt de film nóg leuker. Want: wie is Blue? De gehele film door bleven mijn moeder en ik speculeren. Ik dacht na dertig minuten in de film, 100% zeker te weten wie Blue was.

Ik dacht dat het niet voor de hand zou liggen, en er mogelijk nog een extra twist aan vast zou zitten. Maar ik had het fout. Klik deze spoiler alleen open als je wilt weten wie ik dacht dat Blue was, en waarom: View Spoiler ». Ook de acteurs zijn perfect gecast. Met name hoofdrolspeler Nick Robinson zet een fantastische Simon neer. En de verwijzingen naar popcultuur en dergelijke leveren ook leuke situaties op.

Conclusie

Ik vind Love, Simon zo’n prachtige film, dat ik amper in woorden kan uitdrukken waarom je deze film moet zien. Ik heb gelachen, ik heb tranen met tuiten gehuild, en nu wil ik iedereen vragen om Love, Simon te gaan kijken – als je dat nog niet hebt gedaan. Homoseksualiteit blijft een onderwerp waar nog steeds verschillend naar gekeken wordt, terwijl het in mijn ogen gewoon normaal is, en zou moeten zijn voor iedereen.

Love, Simon lijkt mij ook een film die echt gekeken moet worden door diegenen die nog niet uit de kast zijn gekomen. Want de film vertelt je op een prachtige en luchtige manier dat het oké is, en dat je er mag zijn. Het boek ga ik zeker alsnog lezen, en de film zal ik ongetwijfeld nog wel eens een keer kijken. Als je een film wilt kijken met een mooi en sterk verhaal, kijk dan absoluut Love, Simon. Ik hou van deze film. Meer dan ik kan uitdrukken in woorden.

Bestel het boek en/of reserveer de dvd/blu-ray alvast.
De film is momenteel ook nog in de meeste bioscopen te zien.

P.s. ik heb expres voor een trailer gekozen die bijna tot niks van het verhaal vertelt, omdat het mooier is om het te ontdekken tijdens de film zelf.

Deze post is al 1838 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Filmrecensie | Love, Simon (2018)

  1. Emerald

    Het is echt de beste film die er bestaat! Deze film heeft me heel erg geholpen om uit de kast te komen voor vrienden en familie. Gelukkig ging alles goed. Dit is ook te eerste film waarin in huilde, omdat ik deze film voor het eerst keek toen ik nog in de kast zat. Ik ben deze film heel erg dankbaar. Goede acteurs, logisch verhaal en geweldige scenes vol emotie en humor. Love is love 🙂

    • Dag Emerald,

      Wat ontzettend fijn om te horen dat deze film jou zo goed heeft geholpen en dat alles goed is gegaan. Eigenlijk zouden we ons daar geen zorgen over moeten hoeven moeten maken, maar helaas heeft niet iedereen zulke geweldige vrienden en familie. Fijn om te weten dat dit bij jou wel het geval is. <3