Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Yesterday (2019)

Yesterday still

YesterdayTitel: Yesterday
Releasedatum: 27 juni 2019 (NL)
Cast: Himesh Patel, Lily James, Alexander Arnold
Tagline: Everyone in the World Has Forgotten the Beatles. Everyone Except Jack…
Genre: Komedie | Fantasy | Muziek | Romantiek
Kijkwijzer: 9+ (Angst, Grof taalgebruik)

SterrenSterrenSterrenSterren

‘Yesterday’ volgt het leven van een worstelende muzikant. Hij komt erachter dat hij van de ene op de andere dag de enige persoon op aarde is die zich de ‘Beatles’ kan herinneren. Met de kennis van al hun muziek is hij vervolgens relevanter dan ooit.

Ladiesnight

Afgelopen juni ging ik samen met mijn moeder – voor het eerst – naar de Ladiesnight van Pathé. Dit was allereerst een supertoffe ervaring. Wij zijn de ladiesnight bij de bioscoop in Drachten gewend, maar ik vond deze bij Pathé veel leuker. De stands waren leuker, er was een wedstrijdje en je kon een hele leuke foto laten maken die bij de sfeer van de film paste. Ook zat popcorn en een drankje inbegrepen bij het kaartje. Tot slot was er nog een superleuke quiz over The Beatles en de acteurs in de film, en bleek dat ik toch meer kennis van The Beatles heb, dan ik had verwacht!

Yesterday still

Yesterday

Yesterday draait om Jack Malik (Himesh Patel). Een man die worstelt om door te breken als artiest. Maar dan, op een avond is er een soort stroomstoring en vallen alle lichten uit. Jack wordt aangereden en komt in het ziekenhuis terecht. Gek genoeg lijkt het, wanneer hij ontwaakt, alsof niemand meer The Beatles kent! Zijn vrienden zijn ontroert wanneer hij een cover van The Beatles speelt en hij wordt steeds beroemder met hun nummers. Het zou natuurlijk geen romantische komedie zijn zonder romantiek. Insert: Ellie (Lily James), zijn zelf toegewezen manager, die al jaren heimelijk verliefd op Jack is. Kate McKinnon vond ik als Amerikaanse manager trouwens een vreselijke keuze voor deze film. Ze paste er met haar overdreven acteerwerk zó niet bij! Erg jammer.

Origineel

Het idee voor Yesterday vind ik ontzettend origineel, en het is ook wat mij aantrok deze film te gaan zien. Dit benoemde ik toevallig ook in Bioscoopfilms waar ik naar uitkijk #5. Waar ik echt nieuwsgierig naar was, is naar hoe er in hemelsnaam een einde aan deze film gebreid zou kunnen worden. Zouden ze in één klap opeens wél weer weten wie The Beatles zijn? Of gaat het een hele andere kant op? Een echt antwoord op het “waarom” zal je bij deze film niet krijgen. Het draait bij Yesterday vooral om andere zaken, dan om het uitzoeken waarom het is gebeurd.

Yesterday still

Verrassend hilarisch

Yesterday is verrassend hilarisch. Want, zo blijkt, The Beatles is niet het enige dat van de wereld is verdwenen. Vooral de reactie van Jack – op de reacties van anderen én op de zoekresultaten in Google – is geweldig en zó herkenbaar, haha. Ik heb zo ontzettend hard moeten lachen door deze toevoegingen. Ook de toevoeging van Ed Sheeran zorgt voor humor in de film. Meestal houd ik er niet zo van wanneer mensen zichzelf spelen in een film – speel dan gewoon een personage, denk ik dan. Maar dit keer paste het wel heel goed. Dit komt denk ik ook doordat bekende merken en namen een groot onderdeel vormen van deze film, en zijn rol hierin hierdoor heel goed past. Vooral de reactie van Ed Sheeran wanneer Jack en Ed een wedstrijd songwriting doen, is fantastisch!

Conclusie

Yesterday is alles behalve een geloofwaardige film, daarvoor moet je deze film absoluut niet gaan zien. Je moet realiteit loslaten en gewoon genieten. Er zal niet ingegaan worden op het “waarom” achter de verdwijning van The Beatles, en andere populaire merken en popcultuur. Het is een kwestie van gewoon lekker genieten van alle gekke situaties waarin Jack terecht komt, en van de mooie muziek. Onbewust blijk ik ook veel meer nummers van The Beatles te kennen, dan ik op voorhand dacht. Het is geen film die je perse in de bioscoop moet hebben gezien. Maar het is zeker een leuke film om eens thuis op te zetten. En voor de echte The Beatles fans: ja, er is een soort van cameo (maar ook weer niet echt, want het hij is wel gespeeld door acteur Robert Carlyle)! Neemt niet weg dat het een hele bijzondere scène is.

Ben jij fan van The Beatles?

Deze post is al 2049 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Filmrecensie | Yesterday (2019)

  1. Monica Verschoor

    De film ook gezien samen met mijn vader (een groot The Beatles fan). Hij kon de film waarderen en vond het einde zeer bijzonder……