Categorieën: Persoonlijk / Tags:

Geschreven door Jessica

Geld in je leven Tag

Geld

Inmiddels alweer een tijdje geleden werd ik door Emmy getagd voor de Geld in je leven tag, dus het werd tijd dat ik hem eens ging invullen. De vragen zijn erg interessant dus ik keek er al naar uit om de vragen te gaan beantwoorden. Het origineel komt van de blog Liever Voordelig.

1. Wat kocht je van je allereerste geld?

Eerlijk? Ik denk dat ik dat echt niet meer kan herinneren. Wie weet was het een knuffel. Maar één van de eerste dingen was denk ik Backstreet Boys gerelateerd, bijvoorbeeld een CD of single. Ja, ik was een grote fan! Ik had werkelijk van alles van hun, haha.

2. Kreeg je als kind zakgeld?

Ja, maar ik zou zo niet meer weten vanaf welke leeftijd en met hoeveel we begonnen. Ik weet nog wel dat we ons zakgeld altijd per maand kregen en dan moesten we zelf leren doseren door de maand heen. Toen we ouder werden ging het kledinggeld heten en moesten we ook onze eigen kleding ervan kopen (behalve jassen en schoenen). Maar vanaf welke leeftijd dat was weet ik niet meer.

Backstreet Boys

3. Leerde je als kind sparen?

Daarop is mijn antwoord ook ja. Ik heb geen idee meer vanaf welke leeftijd het was, maar op een gegeven moment kreeg ik zo’n Pennymaat van de ING. Volgens mij heette het toen nog De Postbank. Ik vond dat ding zo geweldig dat ik het geld er ook telkens uithaalde om het er opnieuw in te stoppen, haha. Ook gingen we wel eens naar de bank om geld op de rekening te storten.

Maar vanaf een bepaalde leeftijd haalde ik ook wel eens wat uit mijn spaarpot. Om dat te voorkomen heb ik wel eens zo’n blik gekocht zonder opening zodat ik het er niet uit kon halen, maar die heeft het niet overleeft (lees: aanval met een blikopener). Tegenwoordig gaat het beter en gebruik ik gewoon een spaarrekening waar ik absoluut niet aan wil zitten. Ik spaar voor een Mini Cooper en wil daarnaast altijd een bepaald bedrag erop hebben staan voor grote noodgevallen.

4. Wat kocht je van je eerste verdiende salaris?

Oeh dat is alweer elf jaar geleden, dat weet ik echt niet meer. Ik kreeg als vijftienjarige een baan op de bakkerij van de supermarkt. Daar verdiende ik €2,72 per uur en ik werkte vier uur per week in het begin. Elke maandag en dinsdag twee uurtjes na schooltijd, later kwam de zaterdag er ook nog bij. Gezien het een bakkerij was is de kans groot dat mijn eerste verdiende salaris naar een lekker broodje gegaan is, haha.

Maar misschien was het ook wel een cadeautje voor mijn ouders. Ik vind het altijd leuk om cadeautjes te kopen, juist om ze te verrassen buiten verjaardagen om. Toen ik meer ging verdienen heb ik ook veel gespaard. Bij mijn tweede baan (vanaf mijn zeventiende bij de Blokker) ging ik nog meer sparen. Voor rijlessen, en een deel gebruikte ik ook om alvast mijn uitzet te kopen (met korting bij de Blokker natuurlijk).

5. Wat zou je doen als je de loterij won?

O, man, zoveel! Ik zou een mooi vrijstaand huis kopen met ruimte voor een inloopkledingkast, een hele grote wand vol met boekenkasten (én boeken!) en een mooi groot grasveld. Daarnaast zou ik mijn ouders op een uitgebreide en fantastische vakantie sturen en ik koop ook een Mini Cooper! Ook zou ik mijn broertje het geld geven dat hij nodig heeft om zijn masterstudie te doen. Hij krijgt daar namelijk geen stufi meer voor. En ik zou een OV abonnement voor hem kopen zodat hij vaker langs kan komen. Daarnaast zou ik ook een tijd onbetaald verlof nemen en een paar maanden met mijn vriend door Amerika gaan reizen. Daarna zou ik de rest op de spaarrekening zetten voor als we ooit gaan trouwen en kinderen krijgen.

Geld

6. Je krijgt een extraatje van 100 euro, wat doe je ermee?

Vroeger had ik dat heel veel geld gevonden, tegenwoordig vliegt het er zo doorheen met al die kosten voor van alles en nog wat. Als ik een extraatje krijg dan is er een grote kans dat ik het op mijn spaarrekening zou zetten. Tenzij ik bijvoorbeeld echt een nieuwe spijkerbroek nodig heb ofzo. Ik heb maar twee spijkerbroeken en ze gaan altijd kapot op het moment dat ik het niet gebruiken kan haha. Als ik het extraatje tegen kerst zou krijgen dan zou ik het misschien ook wel gebruiken voor een mooie jurk en een leuk boek (want die heb je nooit genoeg ^^).

7. Bespaar je bewust, en zo ja, waarop bespaar je wel en niet?

Nee ik denk niet dat ik het bewust doe. Ik doe het denk ik wel onbewust, maar ik zou er nog veel bewuster mee om kunnen gaan.

8. Vind jij dat geld gelukkig maakt?

Bij deze vraag moest ik direct denken aan een spreuk die ik een keer op een tegel heb gelezen. “Geld maakt niet gelukkig, vooral het geld dat je niet hebt.” Wat ik ervan denk is dat geld niet per definitie gelukkig maakt, maar wel dat het het leven makkelijker maakt. Maar wat mij in elk geval gelukkig maakt zijn leuke momenten en dingen die ik meemaak. In sommige gevallen is het daarvoor handig om geld te hebben. Soms hoeft dat ook niet.

Geld maakt niet gelukkig

9. Sparen of uitgeven?

Ik geef heel graag geld uit, echt heel graag, maar soms is het gewoon verstandiger dat je het op je spaarrekening zet zodat je op een ander moment wat achter de hand hebt. Ik ben altijd heel angstig geweest voor de kreet “Uw saldo is niet toereikend”. Dus ik zorg altijd dat er nog een bepaald bedrag op mijn gewone rekening staat en daarnaast nog minimaal een bepaald bedrag op mijn spaarrekening. Als ik zeg dat ik geen geld heb, dan betekent dat dat ik terecht ben gekomen bij het saldo dat ik minimaal op mijn rekening wil hebben voor noodgevallen. Ook heb ik ingesteld dat elke 1e van de maand een bepaald bedrag van mijn loon naar mijn spaarrekening wordt overgemaakt.

10. Wat zou je doen als je opeens heel erg rijk was?

Ik denk  ongeveer hetzelfde als bij vraag 5, maar als ik heel erg rijk ben ga ik ervan uit dat ik miljoenen euro’s zou hebben. Dus dan denk ik dat ik ook eens heel goed ga shoppen en dan ook eens de wat duurdere winkels in zou stappen. O, en ik krijg nu een geniaal idee. Ik zou een heel mooi groot gemaskerd bal organiseren en voor alle gasten van die mooie maskers uit Venetië bestellen. En dit bal zal ik dan houden in mijn huge landhuis. Waar overigens een prachtige tuin bijzit met hele mooie, kleurrijke bloemen (bijgehouden door een tuinman omdat ik echt geen groene vingers heb) en een heel groot grasveld.

O, en nu ik toch aan het dromen ben, dan ga ik ook fulltime bloggen en neem ik ook een vakantiehuis in een prachtig en zonnig oord waar ik met regelmaat heenga om te relaxen. Het lijkt me trouwens ook fantastisch om Oprah uit te hangen. “Voor jou een stapel boeken die tot de hemel rijkt!”, “Voor jou een Mini Cooper!” Ja, dat lijkt me wel wat. Tot slot zou ik ook weer gaan doneren aan de nierstichting zodat ze beter onderzoek kunnen doen naar andere manieren voor dialyse. Mijn opa gaat inmiddels al een aantal jaar drie keer per week naar het ziekenhuis om te dialyseren, en inmiddels is ook dementie bij hem vastgesteld. Ik had mijn opa en oma echter graag nog een keer samen op vakantie gestuurd zonder tussendoor naar het ziekenhuis te moeten, om ze nog een aantal mooie herinneringen samen te geven.

Gezien het al zo lang geleden is dat ik getagd ben, heb ik besloten niemand te taggen. Maar als je deze tag graag wilt invullen dan tag ik jou bij deze.

Wat zou jij doen als je opeens erg rijk was?

Deze post is al 1674 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Geld in je leven Tag

  1. Als ik opeens erg rijk was dan zou ik mijn laatste stukje studieschuld afbetalen, een mooi huis kopen en een schoonmaakster inhuren haha Ik zou ook m’n zus en vrienden helpen met het afbetalen van hun studieschulden en/of woonlasten. Oh en naar Australië gaan om met een koala te knuffelen. 🙂

  2. Als ik opeens rijk was, zou ik een villa kopen met een mega bibliotheek die ik zou vullen met alle boeken die ik nog wil en al heb. En ik zou wat paarden kopen, uiteraard O:).