Categorieën: Tv-series / Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Serie in de Spotlight: Manifest – Seizoen 1 en 2

Manifest still
Manifest poster

Titel: Manifest
Releasedatum: Januari 2022 (Netflix Nederland)
Creator: Jeff Rake
Cast: Melissa Roxburgh, Josh Dallas, J.R. Ramirez, Daryl Edwards, Luna Blaise, Parveen Kaur, Athena Karkanis, Jack Messina, Matt Long, Ellen Tamaki
Speelduur per afl.: 43 minuten
Genre: Drama, Mysterie, Sci-fi, Thriller
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Grof taalgebruik)

Waardering: 4.5 uit 5.

Montego Air vlucht 828 is veilig geland na een nogal turbulent verlopen routinevlucht. Zowel de passagiers als de bemanningsleden zijn opgelucht wanneer ze de grond weer raken. Tijdens de paar uur die zij in de lucht hebben doorgebracht, is de rest van de wereld vijf jaar verder gekomen. Vrienden, geliefden en familieleden die de hoop hadden opgegeven en verder gingen met hun leven, worden nu geconfronteerd met het feit dat iedereen van vlucht 828 het vermeende ongeval overleefd heeft. De inzittenden van de vlucht krijgen een tweede kans, maar komen er al snel achter dat dit grote mysterie grote gevolgen heeft. Het lijkt erop dat zij voorbestemd zijn voor grootse dingen.

Bron: Moviemeter

Manifest

In januari 2022 verscheen de in 2018 op NBC gedebuteerde tv-serie Manifest op Netflix. Ik begon zonder voorkennis aan deze serie en had dus geen flauw idee wat voor een verhaal ik kon gaan verwachten. Manifest start met de familie Stone, die na een leuke vakantie wacht op hun vlucht terug naar huis. Door problemen met de de boekingen nemen vader Ben en zoon Cal een latere vlucht dan Bens ouders, zus, vrouw en dochter. Wanneer Ben en Cal met vlucht 828 terugkeren komen ze voor de grootste schok van hun leven te staan: ze zijn vijf jaar lang vermist geweest!

Manifest still

Lekker bingen

O jongens, als je zin hebt in een serie die je lekker kan bingen, dan is Manifest de serie voor jou. Met twee seizoenen van in totaal 29 afleveringen en bijna 21 uur kijkplezier, kan je even vooruit. Het mysterie rondom de verdwijning van het vliegtuig en alle passagiers van deze vlucht maakt dat elke aflevering smaakt naar meer. Waarom verdween deze vlucht? Waarom keerde deze terug? En hoe zit het met die stem die ze opeens in hun hoofd horen?

Interessant plot

Ook is het interessant om te zien hoe voor de ene helft van de personages van Manifest het als de dag van gisteren is dat ze hun familie en vrienden zagen, terwijl bij de andere helft vijf jaar voorbij is gegaan. Een tweeling heeft opeens vijf jaar leeftijdsverschil. Een vrouw heeft gerouwd om de dood van haar man en heeft een nieuw leven opgebouwd. Of een vrouw die op de rand stond het medicijn voor kanker te ontwikkelen komt terug in een wereld waarin het medicijn al wordt toegepast. En een alleenstaande man komt terug en heeft geen huis meer om naar terug te keren. Het is interessant om al dit soort verhalen uitgediept te zien worden. De familie Stone is de leidraad in de serie, maar elke aflevering (in seizoen 1) staat een andere passagier in de spotlight.

Manifest still

Plus- en minpunten

De personages worden sterk neergezet, met hier en daar een licht niveauverschil. Melissa Roxburgh (Michaela) is niet altijd even sterk terwijl Josh Dallas (Ben) dat wel is. En ondanks dat het verhaal zich richt op de passagiers van een specifieke vlucht, weten ze toch nieuwe personages toe te voegen in seizoen twee. Dankzij een interessante twist weet Manifest een nieuw personage te introduceren dat mijn hart heeft gestolen. De special effects variëren ietwat in kwaliteit. Soms zijn ze juist enorm goed, en soms is het te duidelijk nep. De serie had ook meer vaart kunnen behouden door kortere seizoenen te maken. In de huidige tijd zijn we eigenlijk ook niet meer gewend dat seizoenen ruim twintig afleveringen hebben.

Conclusie

Manifest valt snel te vergelijken met andere mysterieuze series zoals Lost en The Event, maar is gelijktijdig vernieuwend en origineel. Wat ik wel altijd spannend vind met dit soort series is hoelang ze de opgebouwde spanning kunnen vasthouden. Maar ook of het verhaal op een gegeven moment niet iets te vergezocht wordt. Je kunt de clue van een verhaal maar een bepaalde hoeveelheid tijd rekken voordat de kijker zijn aandacht begint te verliezen. Hoewel ik beide seizoenen heb gebinged, merk ik dat in seizoen 2 de spanning al wel ietwat afneemt en ik niet alles meer even interessant vond. Ik hoop dan ook dat ze in het komende seizoen niet al te veel zullen afzwakken. Maar al met al heb ik echt genoten van deze spannende en mysterieuze serie. Op naar seizoen drie!

Voeg toe aan Netflix

Heb jij Manifest al gekeken?

Deze post is al 1913 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Serie in de Spotlight: Manifest – Seizoen 1 en 2