Categorieën: Tv-series / Tags: , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Serie in de Spotlight | The Good Doctor

The Good Doctor

The Good Doctor posterTitel: The Good Doctor
Premieredatum: 25 september 2017 (VS) | 29 januari 2018 (NL)
Zender: ABC (VS) | RTL 4 (NL)
Cast: Freddie Highmore, Richard Schiff, Nicholas Gonzalez, Antonia Thomas, Chuku Modu, Beau Garrett, Tamlyn Tomita, Hill Harper
Tagline: Defy expectations
Speelduur per aflevering: 41 minuten
Genre: Drama
Kijkwijzer: 12+ (Angst)

Shaun Murphy, een jonge chirurg met autisme en Savant Syndroom, verruild een rustig landleven voor een chirurgische eenheid in een prestigeus ziekenhuis. Alleen in de wereld, en niet in staat om persoonlijk contact te maken met mensen om hem heen, gebruikt Shaun zijn buitengewone medische gaven om levens te redden en de scepsis van zijn collega’s uit te dagen.

Binnenkort op tv

Heb je inmiddels de reclame al gezien op RTL 4? Vanaf maandag 29 januari 2018 zenden zij elke maandag een aflevering uit van de nieuwe serie The Good Doctor. De serie ging eind september 2017 in première op de Amerikaanse zender ABC, en is gebaseerd op het Koreaanse Good Doctor uit 2013. Op moment van schrijven zijn er dertien afleveringen uitgezonden in Amerika. Het eerste seizoen van The Good Doctor zal bestaan uit achttien afleveringen, en er is een zeer grote kans dat de serie vernieuwd zal worden met een tweede seizoen. Gelukkig heeft RTL 4 de serie aangekocht zodat nu ook heel Nederland kan genieten van The Good Doctor.

The Good Doctor still

Waar het over gaat

Iedereen is lovend over The Good Doctor. Maar waar gaat het nou eigenlijk over? The Good Doctor draait om Dr. Shaun Murphy, vertolkt door Freddie Highmore (Charlie and the Chocolat Factory, August Rush). Shaun heeft autisme en Savant Syndroom. Dit is ook meteen wat de serie zo interessant maakt. Kan een autist met hoge intelligentie, maar met problematische social skills werken als chirurg? Dit is een vraag die in de eerste aflevering wordt gesteld, als rode lijn door de serie gaat, en van meerdere kanten wordt belicht.

Speelt in op je emoties

Ben ik zelf ook zo lovend over de serie? Nou… Eigenlijk is het best gek, maar ik vond de serie aan de ene kant helemaal niet heel erg goed, maar vind het aan de andere kant wel hele sterke momenten bevatten. Ook het verhaal achter het leven van Shaun vind ik heel bijzonder. Een autist die niet wordt begrepen door zijn low-life ouders, maar als volwassene ook niet altijd door zijn omgeving. In de eerste aflevering zie je Shaun zowel als jonge jongen samen met zijn familie en broer, en als jongvolwassene, alleen. Intussen vraag je je af wat er in de jaren daartussen is gebeurd. Al tijdens de eerste aflevering kom je daar meer over te weten. En tegen het einde zit één van de sterke scènes die emoties opriepen. Hetgeen ervoor zorgde dat ik de volgende aflevering wilde kijken. En de volgende. En de volgende. Nja, je snapt wat ik bedoel, haha.

The Good Doctor still

De uitdagingen

Door de afleveringen heen zie je hoe Shaun omgaat met het leren functioneren in een omgeving waar communiceren erg belangrijk is. En zie je hoe anderen leren omgaan met de bijzondere Shaun. De sterke scènes weten in te spelen op je gevoel en zorgen ervoor dat je enorm meeleeft. Shaun is niet een gewone dokter met een chirurgische stage. Door zijn autisme nemen mensen hem vaker niet dan wel serieus, want, een autist kan toch geen chirurg worden? Maar zoals je Dr. Glassman in de trailer hieronder ook hoort zeggen geeft het ook hoop aan de mensen met een beperking. Kijk niet alleen naar de beperking, maar ook naar de uitzonderlijke kwaliteiten van iemand. Het maakt dat de serie een sterk onderwerp heeft, en ik denk ook dat dat de reden is dat de serie zo populair is.

Conclusie

The Good Doctor is een serie die ik in eerste instantie helemaal niet heel sterk vond, maar wel direct leuk genoeg was om de hele aflevering te willen zien, en tegen het einde van de eerste aflevering een heel sterke scène bevatte die inspeelde op mijn vermogen tot medeleven. En dit inspelen op het gevoel van de kijker is iets dat The Good Doctor goed onder de knie heeft. Dit maakt het verhaal rondom Dr. Shaun Murphy extra interessant. Het verhaal rondom Shaun Murphy is namelijk überhaupt al interessant omdat het bijzonder is omdat het personage autistisch is. Het brengt interessante dilemma’s mee die ook de kijker aan het denken zal zetten. Ik heb inmiddels twaalf afleveringen gezien en kijk uit naar de volgende afleveringen.

Vanaf 29 januari 2018 om 21.30 uur te zien op RTL 4 en Videoland.

Deze post is al 5279 keer gelezen


Geef een reactie

8 responses to “Serie in de Spotlight | The Good Doctor

  1. Bas

    Wat een draak. Afschuwelijk slecht acteerwerk, en elke aflevering verloopt via hetzelfde stramien. Het A-Team voor volwassenen. Onbegrijpelijk dat dit aanslaat bij het grote publiek.

  2. Do

    Fijne recensie weer. Deze serie klinkt erg goed, ik houd sowieso wel van ziekenhuisseries. Ik ben erg benieuwd, ik ga zeker een aflevering kijken.