Categorieën: Tv-series / Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Wat ik vind van de nieuwe Amazon fantasyserie Carnival Row

Carnival Row

Carnival Row posterTitel: Carnival Row
Releasedatum: 30 augustus 2019 op Amazon Prime
Bedenker: Travis Beacham
Cast: Orlando Bloom, Cara Delevigne, Leanne Best, Maeve Dermody, Arty Froushan, Andrew Gower, Jared Harris, Tamzin Merchant, Indira Varma, David Gyasi, Caroline Ford, Karla Crome
Speelduur per afl.: 60 minuten
Genre: Fantasy | Mystery | Thriller
Kijkwijzer: onbekend, maar ik verwacht 16+

SterrenSterrenSterrenSterren

Bloom (Pirates of the Caribbean) and Delevingne (Suicide Squad) star in Carnival Row, a series set in a Victorian fantasy world filled with mythological immigrant creatures whose exotic homelands were invaded by the empires of man. This growing population struggles to coexist with humans — forbidden to live, love, or fly with freedom. But even in darkness, hope lives, as a human detective, Rycroft Philostrate (Bloom), and a refugee faerie named Vignette Stonemoss (Delevingne) rekindle a dangerous affair despite an increasingly intolerant society. Vignette harbors a secret that endangers Philo’s world during his most important case yet: a string of gruesome murders threatening the uneasy peace of the Row.

Vanaf 30 augustus 2019 te zien via Amazon Prime Video

Teaser na teaser na teaser

De laatste weken nam Carnival Row het internet stukje bij beetje over. Het begon allemaal enorm mysterieus en er werd bijna niks verteld over de serie. Maar de kleine teasers en de bekende namen maakten mij enorm nieuwsgierig. Toen ik in een persbericht zag dat het mogelijk was om een screener aan te vragen, heb ik dit gedaan. En zodoende keek ik het eerste seizoen begin augustus al.

Wat een beetje jammer was, is dat ik van Amazon de laatste aflevering toegestuurd kreeg, en een paar dagen later pas de andere zeven. Gezien er geen titel of afleveringnummer bij vermeld was, was ikzelf hierdoor in de veronderstelling dat ik alleen de pilot aflevering ter recensie had ontvangen. Het begint waarschijnlijk al te dagen bij jullie… Ja, ik heb dus achtste aflevering als eerste gezien. Op zich was het prima te volgen, behalve dan dat ik vond dat er vrij weinig achtergrond informatie gegeven werd. Inmiddels snap ik dus waarom. Hierna ben ik alsnog van voren af aan begonnen, en hoewel ik enkele belangrijke plottwists al wist hierdoor, heb ik er toch nog enorm van genoten.

Carnival Row still

Carnival Row

Carnival Row is een fantasyserie dat afspeelt in The Burgue – een soort victoriaanse Londen – met onder andere mensen, centaurs, fae en pucks. Denk aan Jack the Ripper meets Narnia. De gewone mens is de leefwereld van diverse mythische wezen binnengevallen en overmeesterd. Nu, wordt de mens gezien als superieur, en deze zogenaamde Critch worden gezien als onwaardig; een minderheid. Ze mogen vrij leven, maar ook weer niet te vrij. En je moet al helemaal geen halfbloed blijken te zijn.

Hoofdpersonen in Carnival Row zijn Rycroft (Orlando Bloom) en Vignette (Cara Delevigne), die zeven jaar geleden een romance hebben gehad. Een rechercheur en een Fae. Rycroft onderzoekt in het heden enkele gruwelijke moorden en ontdekt stukje bij beetje de waarheid over zichzelf. Vignette komt ook weer op Carnival Row terecht, waar ze in een gevaarlijk crimineel circuit terechtkomt én ze loopt met één van Rycrofts grootste geheimen rond. Maar dit zijn niet de enige personages. Zo heb je ook nog een verhaallijn van een edelvrouwe, haar broer en een edelPuck, een fae prostitué, een kanselier, zijn vrouw en verwende zoon, alsook zijn tegenstanders.

Diepgang en aantrekkingskracht

Wat mijn vriend en ik nog een beetje misten in Carnival Row was nog iets meer diepgang, en het verleden uitgebreider beschreven. Dit hadden ze op kunnen lossen door te gaan voor iets minder personages, waardoor je andere personages wat meer tijd kon geven. Zo zijn we één aflevering ingegaan op het gezamenlijke verleden van Rycroft en Vignette. Hun samenzijn was dusdanig kort weergegeven, dat ik hun aantrekkingskracht niet kon voelen. Het maakte dat ik hun heftige gevoelens niet goed genoeg onderbouwt vond. Sowieso moet ik eerlijk bekennen niet echt chemie gezien te hebben tussen Orlando Bloom en zijn tegenspeelster Cara Delevigne.

Carnival Row still

Interessant en makkelijk te begrijpen

Het verhaal is echter wel interessant en ook relatief makkelijk te begrijpen (indien je dus gewoon bij aflevering één begint, haha). Je hebt mensen die de Critch niet kunnen luchten en zien, maar ook halfbloedjes en mensen die juist voor ze opkomen. Eigenlijk net als in onze wereld – discriminatie, oorlog en meer -, maar dan met een fantasysausje. Wat ik absoluut ook goed gedaan vind is hoe alle personages uiteindelijk met elkaar verweven zijn op de meest onverwachte manieren.

Van alle personages in Carnival Row vind ik de verhaallijnen van edelvrouwe Imogen en van de zoon van de kanselier, Jonah, het interessantst, naast het verhaal van Rycroft zelf. Rycroft maakt sowieso een mooie ontwikkeling door met een zoektocht naar de moordenaar én een ontdekking over zijn verleden. Imogens personage verandert ook enorm door de serie heen. En Jonah vind ik gewoonweg interessant, en ik ben benieuwd waar dit in seizoen twee naar gaat leiden. Maar Vignette wist mij niet te pakken. Ik twijfel echter of dit aan haar verhaal ligt of aan de actrice. Ik ben over het algemeen namelijk geen fan van Cara Delevigne.

Conclusie

Carnival Row is een interessante nieuwe fantasyserie, die veel mensen nieuwsgierig heeft gemaakt met diens uitgebreide promotie. Vergis je niet. Met mijn omschrijving Jack the Ripper meets Narnia bedoel ik niet dat het een lieflijke serie is met moorden. Je ziet ook bijvoorbeeld bloed en ingewanden (helaas voor mij) en net als in Game of Thrones zal ook naaktheid niet worden geschuwd – al zou ik de vergelijking met die serie daar ook direct stoppen. De cast had op zich wel iets kleiner mogen zijn zodat enkele verhaallijnen wat verder uitgediept konden worden. Maar de serie heeft absoluut genoeg om het lijf om interessant te zijn, en mij nieuwsgierig te maken naar seizoen 2. Ik moest acht afleveringen kijken in zeven dagen, maar dat is mij in minder gelukt, en geen moment ging de serie mij vervelen.

Alle acht afleveringen zijn vanaf 30 augustus 2019 te zien via Amazon Prime Video (dit is ook in Nederland beschikbaar).

Ga jij Carnival Row kijken?

Ik heb alle acht afleveringen gratis mogen kijken van Amazon in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over de serie of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 1986 keer gelezen


Geef een reactie

One response to “Wat ik vind van de nieuwe Amazon fantasyserie Carnival Row