Categorieën: Accessoires / Tags: , , ,

Geschreven door Jessica

Recensie verzwaringsdeken en verstelbaar kussen

Verzwaringsdeken

Als er één ding is waar ik al een behoorlijke tijd nieuwsgierig naar ben, dan is dat wel een verzwaringsdeken. Het duurt bij mij altijd even voordat ik in slaap val. En ondanks dat ik mij altijd lekker in de deken wikkel, mis ik nog een soort druk. Ons dekbed is echter qua warmte perfect, dus ik heb niet perse de behoefte om een nieuw, zwaarder, dekbed te kopen. Misschien is in dit geval een verzwaringsdeken een optie. Hebben jullie wel eens onder zo’n deken gelegen? Ik dus niet, maar daar kwam in januari verandering in toen ik van Traffic Family de Litollo verzwaringsdeken en het Calmzy verstelbare hoofdkussen ter recensie mocht ontvangen. Hoe ze zijn bevallen lees je hieronder uitgebreid.

Verzwaringsdeken

Verzwaringsdeken vastmaken

Ik mocht uit verschillende verzwaringsdekens kiezen, dus toen begon de zoektocht. Welke kies je? En hoe zwaar moet deze zijn? Ik neem jullie mee in mijn keuze.

Wat zijn verzwaringsdekens?

Laat ik beginnen met wat het eigenlijk voor deken is en wat je ermee kan. Een verzwaringsdeken is een deken van een bepaald gewicht door de vulling van bijvoorbeeld glaskralen. Het gewicht van zo’n deken kan helpen bij stress en een gevoel van veiligheid geven. De verzwaring heeft een kalmerend drukkend effect op het lichaam. Net zoals een knuffel.

Welke kies je?

Ik ben uiteindelijk voor een verzwaringsdeken van Litollo gegaan omdat deze inclusief een fleece buitenhoes geleverd wordt. Op die manier hoefde ik niet te zoeken naar een passende hoes en kon ik de deken direct beschermen. Daarnaast is deze verzwaringsdeken getest door Slaapwijsheid en kwam deze als beste algemene keuze uit de test.

Hoe zwaar moet de deken zijn?

Hoe zwaar een verzwaringsdeken dient te zijn wordt door de meeste aanbieders gelinkt aan jouw lichaamsgewicht. Op basis van deze tabellen heb ik geconcludeerd dat ik een deken van 12kg zou moeten hebben. Op de website van Slaapwijsheid vind je een tabel waaruit je het gewicht kan aflezen. Hierbij wordt geadviseerd om bij twijfel te gaan voor de zwaardere keuze.

Litollo ervaring

Verzwaringsdeken

Ik heb dus een verzwaringsdeken van Litollo, van 12kg met een fleece buitenhoes. En ik ben zowel tevreden als ontevreden.

Nadelen

Als je compleet platgedrukt wilt worden zodat je geen mogelijkheid hebt om te woelen en draaien dan is 12kg prima. Echter, als je vooral een deken wilt voor iets meer druk, dan kan je beter voor een lager gewicht gaan. Ik vind het vervelend dat ik telkens als ik van zij wil wisselen met veel moeite die deken omhoog moet houden. Ook werd ik dusdanig in het bed gedrukt dat ik mijn kussendikte erop aan moest passen. Ik kreeg namelijk last van mijn nek en moest het kussen verlagen.

Daarnaast wordt er in artikelen ook wel eens genoemd dat je een verzwaringsdeken lekker om je heen kan slaan wanneer je op de bank zit. Dat is met een deken van twaalf kilo echt niet te doen. Dat ding is namelijk amper te tillen haha. Ook in dat geval zou ik kiezen voor een minder zware deken. Wanneer je dus in de zwaardere klasse valt luidt mijn advies: bij twijfel, kies een lichtere.

Voordelen

Ik ben echter wél heel tevreden over het gevoel dat de deken mij gaf. De deken zorgt ervoor dat je heerlijk ingebakerd wordt. Dit gaf mij een gevoel van rust en kalmte. Daarbij merkte ik ook dat ik mij makkelijker over kon geven aan mijn vermoeidheid, minder piekerde en eerder op mijn rug bleef liggen. De lussen in de hoes zorgen er daarnaast voor dat de deken goed in de hoes blijft zitten. Geen lege punten dus!

Ik wist in eerste instantie niet of je de deken op of onder jouw dekbed moet leggen, of überhaupt in combinatie met een dekbed moet gebruiken. Toen ik las dat je het er gewoon op kunt leggen, was ik bang dat ik het dan wel héél warm zou krijgen. Dit was echter totaal niet het geval. Qua warmte had ik niet het gevoel dat ik een extra deken over mij heen had liggen. Dat vind ik echt een pluspunt. Volgens de omschrijving ligt dit aan de glaskralen, die ervoor zorgen dat de deken zowel in de zomer als winter fijn is omdat ze weinig tot geen warmte vasthouden.

Zelf ook graag een verzwaringsdeken in huis halen? Litollo verzwaringsdeken kopen.

Verstelbaar kussen

Calmzy hoofdkussen

Zoals jullie op Reviews & Roses al hebben gelezen ben ik al jaren op zoek naar een goed hoofdkussen voor in de slaapkamer. Ik heb een tijd gehad waarin een traagschuimkussen goed beviel. Helaas na járen bleef er een kuiltje in het kussen zitten waardoor deze niet meer goed sliep, en de vervanger lag op de één of andere manier niet net zo lekker. Dus is de zoektocht weer gestart en test ik nu het Calmzy verstelbare hoofdkussen.

Welke kies je?

Tsjah, en in een wereld met miljoenen soorten kussens, welke kies je dan? Wederom heb ik Slaapwijsheid geraadpleegd en gekeken naar de kussens die zij aanraden. Daar ontdekte ik het kussen van Calmzy, dat aangeraden wordt als beste kussen in de categorie prijs-kwaliteit. Dat in tegenstelling tot veel kussens geen losse vulling heeft waarmee je het kussen in hoogte kan verstellen, maar meerdere losse kussens. Dat vind ik een interessant gegeven en wilde ik wel eens testen.

Calmzy kussen ervaring

Calmzy Verstelbaar hoofdkussen

Ik heb dus een hoofdkussen van het merk Calmzy, waarbij het kussen gevuld is met drie verwijderbare dunne kussens.

Nadelen

Zodra ik één van de drie verwijderbare kussens eruit haalt merk ik dat de kussenvulling meer rónd mijn hoofd gaat zitten in plaats van eronder. Hierdoor lig je in feite in een soort kuiltje en moet je de kussenvulling telkens weer wat terugduwen onder jouw hoofd. Heb je een echt stevig kussen nodig, dan is dit Calmzy kussen niet geschikt.

Voordelen

Wanneer ik alle drie de kussens in de hoes laat zitten vind ik het kussen heerlijk. Het is precies de juiste hoogte (mits ik de verzwaringsdeken niet gebruik), zeker niet te hard, maar ook absoluut niet te zacht. Daarnaast raden ze bij zijslapers drie kussens aan. Gezien ik vaak op mijn zij lig, klopt dit gegeven dus.

Wat ik ook absoluut een voordeel vind is dat je niet hoeft te hannesen met allerlei traagschuimvlokken. Die je vervolgens ook weer ergens moet bewaren en weer evenredig in het kussen moet zien te verdelen. Je rits het kussen gewoon open, haalt er een kussen uit, en ritst hem weer dicht. Makkelijker kan niet.

Algehele conclusie

Verzwaringsdeken

Oké, lang verhaal, maar wat is nu de essentie hiervan? Mijn ervaring met een verzwaringsdeken is positief. Echter, zou ik in de toekomst liever gaan voor een lichtere verzwaringsdeken. 12kg is gewoon echt te zwaar voor mij. De deken geeft mij een fijn en kalm gevoel, maar ik vind het irritant dat het zoveel moeite kost om mij om te draaien.

Het kussen vind ik vooral fijn wanneer ik zonder de verzwaringsdeken slaap. Met drie kussens in de mooie stevige hoes kan ik heerlijk op mijn zij liggen en krijgt mijn nek goede ondersteuning. Wanneer ik met de verzwaringsdeken slaap word ik meer in het bed gedrukt en heb ik een lager kussen nodig. Echter merk ik bij het gebruik van twee kussens dat de kussenvulling wat meer rond mijn hoofd komt te zitten, waarmee het kussen voor mij te zacht wordt. Het verstelbare is dus niet op mij van toepassing, maar volledig in gebruik vind ik het een heerlijk zacht kussen.

Heb jij ook een verzwaringsdeken en speciaal kussen?

Voor deze recensie heb ik een gratis producten ontvangen. Dit is niet van invloed op mijn mening of de inhoud van dit artikel. Lees hier mijn disclaimer.

Deze post is al 1129 keer gelezen


Geef een reactie

One response to “Recensie verzwaringsdeken en verstelbaar kussen

 1. Hallo Jessica,

  Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het gebruik van een verzwaringsdeken en verstelbaar kussen. Als ergotherapeut behandel ik vaak cliënten met slaapproblemen en stressgerelateerde aandoeningen, problemen die je ook in je blog hebt aangestipt. Ik ben het eens met je punten over de potentiële voordelen van deze hulpmiddelen voor een betere slaapkwaliteit en wil graag toevoegen dat het aanpassen van de slaapomgeving, inclusief het gebruik van verzwaringsdekens, een significante impact kan hebben op het welzijn van een individu.

  In mijn praktijk heb ik ontdekt dat naast het gebruik van verzwaringsdekens en ergonomische kussens, het bieden van een holistische benadering die ook aandacht besteedt aan slaaphygiëne en dagelijkse routines, effectief kan zijn bij het aanpakken van dergelijke problemen. Dit lijkt aan te sluiten bij wat je besprak over de persoonlijke ervaring met het deken en kussen.

  Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

  Vriendelijke groeten,
  Anouk