Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Amarins

Boekrecensie | De IJskelder – Karin Quint

De IJskelder - Landgoed Rosaville - Karin Quint

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Deze recensie gaat over een vervolgdeel en kan dus spoilers bevatten m.b.t. het voorgaande deel / de voorgaande delen.
Boekrecensie | De IJskelder – Karin QuintDe IJskelder door Karin Quint
Serie: Landgoed Rosaville #3
Verschenen: 6 september 2023 bij LS Amsterdam
Format: Paperback, aantal pagina's: 412
Genre: Historisch, Roman
Rating: 4 Stars | Spicy: zero-flames
Goodreads

Heerlijk feelgood lezen, met een historisch tintje. De ijskelder van Karin Quint is het derde deel in de feelgoodserie Landgoed Rosaville, een landgoed vol romantiek, geheimen en grandeur.
Het is 1946. Alix Rokebrand is wanhopig op zoek naar een koper voor Rosaville, het landgoed waar ze nooit had willen wonen. Haar moeder is overleden, haar vader zit in een interneringskamp en haar broer is vertrokken naar Canada. Alix staat er alleen voor. Totdat op een dag Christiaan, een voormalige jeugdvriend, voor haar neus staat. Hij vertelt dat er geruchten gaan over een oorlogsschat die verborgen zou zijn in de ijskelder op het landgoed.

Wanneer ze de ijskelder openbreken doen ze een schokkende vondst. De zoektocht naar antwoorden die volgt werpt hen terug in de oorlogsjaren, die ze allebei anders hebben beleefd, maar waaraan ze beiden littekens hebben overgehouden.

Wat ze onderweg meemaken zal niet alleen bepalend zijn voor hun eigen toekomst, maar ook die van hun vriendschap.

Landgoed Rosaville

Wat keek ik uit naar De IJskelder, het derde deel in de serie rond Landgoed Rosaville. Mijn verwachtingen na de eerste twee prachtige delen waren hoog. Van deze twee delen had ik erg van genoten. Of mijn hoge verwachtingen zijn uitgekomen lees je nu in deze recensie.

Waar gaat De IJskelder over?

Het verhaal rond De IJskelder speelt zich af in 1946. Alix Rokebrand heeft Landgoed Rosaville te koop staan. Ze had er nooit willen wonen maar helaas is het tot op heden niet gelukt om een koper te vinden. Haar moeder is overleden, haar vader is opgenomen in een interneringskamp voor NSB’ers en haar broer is vertrokken. Op een dag staat jeugdvriend Christiaan voor de deur. Hoewel ze zijn hulp niet wil en hem wegstuurt raakt ze er toch langzaam van overtuigd dat ze hem nodig heeft. Hij vertelt dat er geruchten gaan dat haar vader iets verborgen zou hebben in de ijskelder op het landgoed. Wanneer ze de ijskelder weten te openen brengt dit schokkende vondsten teweeg en roept het veel vragen op.

De IJskelder - Landgoed Rosaville - Karin Quint

Schrijfstijl en verhaallijn

Net als in Quints vorige boeken is ook nu de schrijfstijl weer luchtig, vlot en een lust om te lezen. Het verhaal heeft vaart en neemt je helemaal mee in de moeilijke jaren na de Tweede Wereldoorlog. Je kan merken dat Quint heel goed research heeft gedaan. Hierdoor weet ze belangrijke zaken uit de geschiedenis op een hele subtiele en fijne manier aan het verhaal toe te voegen. Ze weet je vanaf de eerste bladzijde mee te zuigen in een prachtig, maar ook heftig en emotioneel verhaal. Het verhaal is overgoten door mooie details die nergens vervelend of te veel worden. De omgeving rond het landhuis wordt mooi beschreven en je waant je helemaal in de buurt van Alix en Christiaan. Het leuke in de verhaallijn vond ik dat ook wat oude bekenden uit eerdere delen de revue passeren.

Personages

Alix is een vrouw met een moeilijk verleden. Lang weet je niet precies wat er aan de hand is en moet je er naar gissen. Maar als Alix zich veiliger begint te voelen laat ze uiteindelijk de lezer meedelen in haar trauma’s en weet ze de lezer te raken. De groei van Alix voel je door het hele verhaal heen en als het boek uit is kun je alleen maar van deze vrouw houden.

Christiaan lijkt op het eerste oog een hele irritante kerel, maar al heel gauw krijg je door dat het anders zit. Een meelevende vent, die lief en behulpzaam is en die Alix wil bijstaan om haar problemen op te lossen. Door het hele verhaal heen voel je de opbloeiende liefde tussen deze twee. Ze blijven maar om elkaar heen draaien en de lezer blijft gissen of het wat gaat worden. Zeker op het moment dat er hele heftige gebeurtenissen uit Christiaans verleden aan het licht komen.

De IJskelder - Landgoed Rosaville - Karin Quint

Thema’s

De IJskelder kent een hele mooie diepgang. Quint neemt je mee in een stukje Vaderlandse geschiedenis en laat je tevens voelen hoe de leefomstandigheden van de mensen rond 1946/1947 waren. De diepgang zit hem ook vooral in de prachtige thema’s in dit verhaal. Je moet hierbij denken aan angsten, trauma’s, oorlogsverleden, zelfvertrouwen, geheimen, moeilijke familiebanden, verraad, mishandeling maar zeker ook omkijken naar elkaar en sprankelende liefde.

Eindoordeel

De IJskelder is wat mij betreft het beste deel in de serie tot nu toe. Quint heeft me met dit deel weten te emotioneren. Vooral met Alix’ zoektocht naar zichzelf en de liefde heeft ze me weten te raken. Ook door het prachtige plot en de mooie details in dit winterse verhaal heeft ze me laten genieten van de eerste tot de laatste bladzijde. Winter, de lieve hond van Alix, heeft hierbij een speciaal plekje in mijn hart veroverd! Gelukkig staat er een vierde deel op de planning. Ik kijk er alvast heel erg naar uit!

Ben jij al aan de serie rond Landgoed Rosaville begonnen?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Amarins

Over Amarins: Amarins is één van de recensenten uit het Reviews & Roses Review Team. Ze is 51 jaar en woonachtig in Friesland. Ze leest erg graag en vermaakt zich ook heel graag met leesgerelateerde bezigheden zoals het schrijven van een recensie, boekenuitjes of leesclubs. Het feelgoodgenre is haar favoriet, maar daarnaast leest ze ook heel graag historische romans en young – en new adult verhalen. Naast lezen borduurt en haakt Amarins nog en kijkt ze heel graag een fijne serie of film.

Deze post is al 352 keer gelezen


Geef een reactie