Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Eens Gegeven – Charlotte de Monchy

Eens gegeven - Charlotte de Monchy
Boekrecensie | Eens Gegeven – Charlotte de MonchyEens gegeven door Charlotte de Monchy
Verschenen: 2 januari 2018 bij Boekerij
Format: Paperback, aantal pagina's: 334
Genre: Feelgood, Roman
Lees ook: Tegen beter weten in, Nee heb je
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

In Felines leven is er ruimte voor verbetering: ze woont antikraak in een krakkemikkig voormalig hotel, samen met een bonte verzameling huisgenoten op wie ze zeer gesteld is maar die geen van allen geld hebben om iets aan hun huisvesting te verbeteren. Op papier heeft Feline een droombaan: kunsttaxateur bij de Amsterdamsche Veiling. Helaas geeft haar baas alle interessante klussen aan zijn zoon en laat hij de stomme karweitjes aan Feline over.

Als Feline een keer iets voor haar baas moet ophalen, eindigt dat uitstapje geheel onverwachts in een wilde nacht met de knappe Teun, die werkt als bankier in de Londense City. Het kitscherige schilderijtje dat hij haar ten afscheid voor de grap cadeau geeft, blijkt een tweede, veel waardevoller schilderij te verbergen: een onontdekte Breitner, iets wat Teun duidelijk niet wist. Als ze het verkoopt, kan Feline het geld héél goed gebruiken om het huis op te knappen. En ze ziet Teun toch nooit meer, dat weet ze zeker. Tot een Engelse zakenbank de Amsterdamsche Veiling inhuurt om voor zijn nieuw te openen Nederlandse vestiging een kunstcollectie samen te stellen. En de bankier die het project leidt, wil alleen werken met Feline…

Op vakantie

Als ik denk aan boeken voor de zomer, denk ik aan luchtige en romantische boeken die je in een zucht uitleest. Dus toen ik zin had in precies zo’n boek, besloot ik Eens gegeven van de Nederlandse Charlotte de Monchy in te pakken voor tijdens mijn vakantie op Lanzarote.

Eens gegeven - Charlotte de Monchy

Eens gegeven

Ik zat direct vanaf de eerste pagina in het verhaal van Eens gegeven. De hoofdpersoon, Feline, spreekt in gedachten haar ongenoegen uit over de onbenullige taak die ze van haar baas heeft gekregen, en berispt zichzelf voor enkele onhandige keuzes die ze heeft gemaakt. Daar bovenop is ook nog eens noodweer op komst. Maar deze opdracht leidt tot een interessante nacht met de knappe Teun, die ze verwacht nooit meer te zien. Ik moet wel zeggen dat ik dat hele gebeuren allemaal wel érg makkelijk vond verlopen, maar misschien ligt dat aan mij, haha. Ter afscheid ontvangt ze een superlelijk schilderij, dat stiekem veel waardevoller is dan verwacht…

Feline maakt onder druk een keuze waar ze eigenlijk niet achter staat, wat haar later in een enorm lastig parket brengt wanneer ze Teun tóch opeens weer tegenkomt. En nu ik er eens goed over nadenk, denk ik dat ik misschien zelfs wel op eenzelfde manier zou reageren. Sowieso kon ik mij ontzettend goed inleven in Feline.

Evi is er ook

Wat mij wel verbaasde, is dat op de achterflap van Eens gegeven alleen gesproken wordt over Feline als hoofdpersoon. Er is echter nóg een perspectief waaruit we lezen! Namelijk dat van Evi, een vriendin en huisgenoot van Feline. Evi is vlak voordat ze een fantastische reis zou gaan maken gedumpt door haar vriend. Die op zijn plaats nu die reis maakt met zijn nieuwe liefde, terwijl Evi thuis opgesloten zit, en voor haar column net doet alsof ze wél op die romantische reis is met haar ex.

Eens gegeven - Charlotte de Monchy

Heerlijk luchtig en romantisch

Eens gegeven is precies zoals ik had verwacht een luchtig en romantisch boek dat je in een zucht uitleest. Het verhaal zit vol romantische intriges en heerlijke humor en awkward momenten. Ik vind ook de setting erg origineel. Feline en Evi wonen namelijk in een kraakpand. Een oud hotel, waarvan de vroegere eigenaren –  het oudere echtpaar Agatha en Henri – daar nog wonen, alsook Feline, Evi en Bruno. Maar ook diverse andere personages spelen een interessante rol. Het zijn geen karikaturen, maar ze hebben wel allemaal heel duidelijke eigenschappen waarmee ze zichzelf onderscheiden. Wel moet ik zeggen dat ik één personage (View Spoiler ») af en toe even niet kon peilen. Het ene moment leek hij een zeer romantisch iemand. En het andere moment leek het een zak eerste klas. Heel vaag.

Conclusie

Al met Al is Eens gegeven héérlijke feelgood die ik je echt kan aanraden op een zomerse dag. Al zal het boek ook prima werken in de winter, als je een extra dosis feelgood nodig hebt. Tijdens het lezen van dit boek heb ik regelmatig gelachen om de onhandige acties van de personages. Ik heb met ze meegeleefd en wilde ze af en toe graag voorzien van advies – dat ze helaas niet van mij aannamen, haha. Daarnaast is het verhaal ook heerlijk luchtig geschreven. Ik moet nodig ook eens haar andere boeken oppakken. Gelukkig zijn dat er momenteel ten minste drie, dus ik kan nog even vooruit.

Welk boek lees jij op vakantie?

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 961 keer gelezen


Geef een reactie