Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Amarins

Boekrecensie | Even aan mijn moeder vragen – Danielle van Helden

Even aan mijn moeder vragen - Danielle van Helden

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Even aan mijn moeder vragen – Danielle van HeldenEven aan mijn moeder vragen door Danielle van Helden
Verschenen: 25 oktober 2023 bij LS Amsterdam
Format: E-book, aantal pagina's: 320
Genre: Feelgood
Rating: 5 Stars | Goodreads

In Even aan mijn moeder vragen loopt Iris met liefde de benen uit het lijf op haar werk in theatercafé Westeinde. Maar achter haar stralende glimlach schuilt een groot verlangen: ze is wanhopig op zoek naar haar biologische vader. Haar zoektocht lijkt vast te zitten en de enige die haar meer kan vertellen is haar eigenzinnige en jongdementerende moeder, maar die weigert om ook maar iets los te laten. Dan dwingt een plotselinge en heftige gebeurtenis haar moeder een verpleeghuis in, waar de charmante zorgmanager Oscar het enige lichtpuntje in de situatie lijkt. Wanneer Iris’ moeder meer en meer in het verleden gaat leven, begint zij steeds vaker over een oude jeugdliefde. Zou dat Iris’ biologische vader kunnen zijn? Iris’ besluit staat vast: ze moet en zal haar vader opsporen, voordat haar moeder alles is vergeten…

Inleiding

Ik had net het korte verhaal Met een korreltje zand gelezen van bovengenoemde auteur toen het recensie-exemplaar van Even aan mijn moeder vragen op mijn pad kwam. Het fijne korte verhaal had me nieuwsgierig gemaakt naar meer, dus ik was meteen enthousiast dit boek te gaan lezen. Of Even aan mijn moeder vragen me beviel lees je in onderstaand recensie!

Waar gaat het over?

In Even aan mijn moeder vragen heeft Iris een baan bij een theatercafé waar ze het elke dag erg druk heeft. Iris is een opgewekte vrouw maar achter haar glimlach schuilt een groot verlangen: ze is wanhopig op zoek naar haar biologische vader. Haar zoektocht verloopt niet vlot en ze lijkt vast te zitten. Dit omdat de enige die de waarheid weet, haar moeder, licht dementerend is. Haar moeder weigert om ook maar iets los te laten. Wanneer een plotselinge gebeurtenis Iris dwingt om haar moeder te laten opnemen in een verpleeghuis, komt er een lichtpuntje. Manager Oscar komt op haar pad! Wanneer Iris’ moeder steeds meer in haar verleden gaat leven geeft ze uiteindelijk ook steeds meer prijs over haar jeugdliefde. Op dat moment staat Iris haar besluit vast, ze moet haar vader vinden!

Even aan mijn moeder vragen - Danielle van Helden

Schrijfstijl

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: wat heeft Danielle van Helden met Even aan mijn moeder vragen een geweldig boek geschreven. De schrijfstijl laat zich omschrijven als realistisch, levensecht, vol emoties en o zo herkenbaar. Het verhaal leest heerlijk vlot. De vaart zit er goed in en Van Helden weet je tot de laatste bladzijde te boeien en nieuwsgierig te houden naar het einde van het verhaal. Een vleugje humor is door het hele boek te vinden, dit maakt dat het heerlijk leest ondanks de heftige thema’s. Een knap staaltje schrijfwerk!

Thema’s

Deze geweldige feelgood heeft een enorme diepgang. Als je begint te lezen word je meteen meegezogen in een verhaal vol prachtige thema’s. Het hoofdthema van dit verhaal is dementie en alles wat daarbij komt kijken. Maar ook thema’s als de zoektocht naar je vader, pijn, verdriet, rouw, dood, gemis, onmacht en eigen waarde spelen een hele grote rol. Alles is in balans en als de liefde om de hoek komt kijken is het genieten van een heerlijke feelgoodroman zoals feelgood bedoeld is.

Even aan mijn moeder vragen - Danielle van Helden

Personages

Iris is een vrouw die zich helemaal wegcijfert om het haar moeder naar de zin te maken, en op haar te passen. Ze gaat hier erg ver in. Dit weet ze zelf ook, maar ze weet niet hoe ze deze situatie kan redden. Na een heftige gebeurtenis weet ze zichzelf te herpakken, op te staan en voor haarzelf op te komen. Hoe moeilijk dit ook is en hoeveel emoties hier ook aan te pas komen, ze weet uiteindelijk haar leventje weer op de rit te krijgen en te genieten. Dit komt vooral ook door Oscar. Eerst krijg je van hem eerst niet zo’n hoogte. Hij is een beetje vaag. Maar je hebt ook het vermoeden dat het een hele fijne vent is. Dat blijkt maar al te goed te kloppen. Langzaamaan ontspruit een hele charismatische, vertederende en vooral zorgzame man. Ook de bijpersonages zijn prachtig uitgewerkt. Met name verpleeghuisbewoner Harrie laat je niet onberoerd en sluit je in je hart.

Eindoordeel

Danielle van Helden heeft met Even aan mijn moeder vragen een geweldige feelgood geschreven; een rollercoaster en een boek overladen met emoties. Er zitten momenten in het boek dat je het echt niet droog houdt. Zeker niet als je zelf met dementie te maken hebt (gehad) of op zoek bent naar je biologische familie. Ik ben oprecht geraakt door dit boek en kan het iedereen aanraden! Maar hou de zakdoeken in de aanslag want gegarandeerd dat de waterlanders komen.

Wat zou jij nog aan je moeder willen vragen?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Amarins

Over Amarins: Amarins is één van de recensenten uit het Reviews & Roses Review Team. Ze is 51 jaar en woonachtig in Friesland. Ze leest erg graag en vermaakt zich ook heel graag met leesgerelateerde bezigheden zoals het schrijven van een recensie, boekenuitjes of leesclubs. Het feelgoodgenre is haar favoriet, maar daarnaast leest ze ook heel graag historische romans en young – en new adult verhalen. Naast lezen borduurt en haakt Amarins nog en kijkt ze heel graag een fijne serie of film.

Deze post is al 212 keer gelezen


Geef een reactie