Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Grace & Fury – Tracy Banghart

Boekrecensie | Grace & Fury – Tracy BanghartGrace & Fury door Tracy Banghart
Serie: Grace & Fury #1
Verschenen: 31 juli 2018 bij Hodder & Stoughton
Format: Hardcover (FairyLoot editie), aantal pagina's: 310
Genre: Fantasy, Young Adult
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Bold, brutal and beautiful, this is a must-read with the glitter and romance of The Selection and the thrilling action and intrigue of Red Queen.

In a world where women have no rights, sisters Serina and Nomi face two very different fates: one in the palace, the other on an island prison where women must fight to survive.

Serina has spent her whole life preparing to become a Grace - selected to stand by the heir to the throne as a shining example of the perfect woman.

But her headstrong and rebellious younger sister has a dangerous secret, and one wrong move could cost both sisters everything.

Can Serina fight? And will Nomi win?

Een Engelstalig boek

Vaak lezen jullie hier recensies van boeken uitgegeven bij Nederlandse uitgeverijen. Dit doe ik ook om de Nederlandse uitgeverijen te promoten – of ik een boek goed vind of niet maakt in dit geval niet uit. Zonder lezers van boeken in het Nederlands, kunnen de uitgeverijen niet bestaan. Maar toen ik een jaar of zes geleden het lezen weer oppakte begon ik met het lezen van Engelstalige boeken. En soms is dat nog steeds wel eens fijn. Zeker wanneer je niet weet of het boek überhaupt in het Nederlands zal uitkomen. Maar via Engelstalige boekboxen verwerf ik natuurlijk ook diverse Engelstalige boeken en die wil ik ook graag lezen.

Grace & Fury

Eén van die boeken is Grace & Fury door Tracy Banghart. De editie die ik heb is een FairyLoot exclusive – uit de juni box. Het boek zei mij in eerste instantie niks, al kwam de titel mij wel bekend voor. Later kwam ik erachter dat dit boek al op mijn wishlist stond, maar met een andere cover! Hoewel ik de cover van mijn editie mooi vind door de shininess ervan – lees: ze hebben goudfolie gebruik, zo mooi! – past de andere cover, deze dus, er beter bij. Het verhaal gaat immers over Serina en Nomi; je leest het verhaal ook vanuit beider perspectieven. Grace & Fury is vlot geschreven in relatief goed te begrijpen Engels. Al zal dit misschien per persoon verschillen. Ik vond het Engels in Grace & Fury in elk geval vrij makkelijk, en vloog dan ook met gemak door het verhaal.

Grace & Fury - Tracy Banghart

Serina en Nomi

Het verhaal begint een beetje zoals we het proces van The Selection kennen; maar dan gaat het véél sneller – in één avond – en is het een soort van polygamie. The Superior heeft meerdere vrouwen, en nu The Heir, Malachi, dichter bij zijn twintigste verjaardag komt, mag hij zijn eerste drie vrouwen, ook wel Graces genoemd, uitkiezen. Serina oefent haar hele leven al in het zijn van een Grace en biedt zich vrijwillig aan. Elke wannabe Grace neemt ook een Handmaiden mee. In Serina’s geval is dat Nomi, haar rebelse zusje.

Interessante twists

Wanneer je nu direct denkt dat het verhaal voorspelbaar gaat zijn, dan heb je het mis. Al direct in het begin zit een twist die ik niet had aan zien komen. De twist was echter zeer welkom. Er zitten wel vele voorspelbare voorzetjes in, vooral op het gebied van liefde – wie valt voor wie? -, maar ook tegen het einde komen weer enkele interessante twists voorbij. Tussendoor blijft het verhaal interessant, maar is het boek makkelijker weg te leggen. Tegen het einde wil je echter doorlezen en doorlezen. En als het boek eindigt, zou je willen dat je niet tot juli 2019 hoefde te wachten op het vervolg…

Grace & Fury - Tracy Banghart

Feminisme

De quote aan het begin van Grace & Fury weerspiegelt goed wat het thema van het boek is. “For every woman who has been told to sit down and be quiet … and who has stood up anyway.” In Viridia heeft namelijk de man de macht. Vrouwen zijn er om de man te pleasen. Ze mogen niet zelf hun man uitzoeken, niet leren lezen, niks. De verhalen van de twee zussen zijn aan de ene kant compleet verschillend van elkaar, maar – zo besefte ik halverwege het verhaal – toch ook weer absoluut gelijk. Het is vooral de setting en de sfeer die de twee verhalen onderscheidt. Maar de thema’s bij het verhaal van beide zussen is gelijk. Feminisme, zelf een keuze hebben, opstaan voor jezelf. Het verhaal van Serina verliep anders dan ik had verwacht, en daar moest ik even aan wennen. Maar uiteindelijk genoot ik ook van haar verhaallijn.

Conclusie

Grace & Fury is een vlot en makkelijk leesbaar boek met een interessant verhaal. Een verhaal over twee zussen in twee compleet verschillende situaties, die toch eigenlijk ook hetzelfde zijn. Twee zussen die iets moeten overwinnen en willen laten zien dat ook zij zelf het recht op een keuze mogen hebben. Grace & Fury is hier en daar voorspelbaar, maar bevat ook vele twists die ik zeker verwelkomde. Al direct in het begin verloopt het verhaal anders dan ik had verwacht. Tegen het einde wordt het verhaal spannender en spannender en begin je zelf te twijfelen aan wie je wel en niet kan vertrouwen. Het boek eindigt met een cliffhanger, dus ik kan niet wachten tot deel 2 uitkomt in juli 2019.

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 1403 keer gelezen


Geef een reactie