Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | The Fates Divide – Veronica Roth

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | The Fates Divide – Veronica RothThe Fates Divide door Veronica Roth
Serie: Carve the Mark #2
Verschenen: 10 april 2018 bij Best of YA
Format: Paperback, aantal pagina's: 368
Genre: Fantasy, Sciencefiction, Young Adult
Lees ook: Carve the Mark, Uitverkoren
Rating: 3 Stars | Goodreads

Het lot bracht ze samen.
Nu zal het ze verdelen.

De levens van Cyra Noavek en Akos Kereseth zijn bepaald door hun lotsbestemmingen. Het lot van Akos is dat hij zal sterven in dienst van de familie Noavek, maar toch is hij verliefd geworden op Cyra. Dan eist Cyra's doodgewaande vader Lazmet, een meedogenloze tiran, de Shotet-troon op. Akos vreest dat zijn einde dichterbij is dan ooit. Lazmet staat op het punt een barbaarse oorlog te ontketenen, en Cyra en Akos willen hem koste wat het kost tegenhouden. Ze moeten hun familie, hun rijk en misschien zelfs elkaar verraden en bepalen waar hun loyaliteit ligt.

The Fates Divide

Eerder dit jaar kwam The Fates Divide uit. Het vervolg op Carve the Mark, geschreven door Veronica Roth. Het is nog zacht uitgedrukt dat ik Carve the Mark niet geweldig vond. Het boek was de eerste 150 pagina’s zo vreselijk, dat ik mij er doorheen moest worstelen en mijzelf moest tegenhouden het boek niet het raam uit te gooien. Toch begon ik aan het vervolg. Het feit dat de serie geschreven is door Veronica Roth heeft er ongetwijfeld mee te maken. Ze schreef de fantastische Divergent-serie, dus ze zal haar skills toch niet echt zijn kwijtgeraakt? Ook was het einde van Carve the Mark nog spannend genoeg om nieuwsgierig te zijn naar hoe het verhaal zal eindigen in The Fates Divide.

Een opfriscursus nodig

Ik was heel erg bang voor een herhaling van Carve the Mark, maar gelukkig las dit boek een stuk fijner. Wel had ik nódig een opfriscursus nodig, want ik had géén idee meer wie wie was, in welke relatie ze tot elkaar stonden en wat überhaupt het verhaal ook alweer was, haha. Dus heb ik even een samenvatting opgezocht, en was daarna gelukkig weer helemaal up to speed.

The Fates Divide - Veronica Roth

Teveel fantasy

Hoewel het verhaal in The Fates Divide een stuk prettiger weglas, is het nog steeds een serie die ik niet zal herlezen. Ik voel teveel afstand tussen het verhaal en mij als lezer. Het is denk ik de setting die mij uiteindelijk niet genoeg trekt. De fantasy wereld die Veronica Roth hier heeft geschapen is voor mij denk ik iets teveel fantasy. Met werelden zoals Ogra met lichtgevende en vleesetende planten. De nieuwe talen. En ook  het gebruik van Iezit, in plaats van centimeter. Het is het voor mij gewoon niet. Zelfs de liefde wist mij niet te ontroeren. Hoewel ze alles echt wel goed beschrijft, want ik zie het heel levendig voor mij.

Meerdere – en nieuwe – perspectieven

Dit boek heeft ook enkele extra perspectieven, naast die van Akos en Cyra. Stiekem had ik nog wel wat meer van Eijeh willen lezen, want zijn personage in dit boek sprak mij door zijn ingewikkeldheid enorm aan. Ik denk dat Veronica Roth hier veel meer uit had kunnen halen dan dat ze nu heeft gedaan. Andere personages daarentegen vond ik weinig toevoegen en leken alleen gecreëerd te zijn om een bepaalde wending mogelijk te maken in het verhaal.

The Fates Divide - Veronica Roth

Het slotdeel

De serie wordt in The Fates Divide in principe prima afgerond, al voelde het wel een beetje als een anti-climax. Ik denk dat het spannender had moeten aanvoelen, maar dat deed het niet. Misschien juist omdat alles zo makkelijk leek te gaan? Af en toe zit er toch wel ook een interessante twist in. Het verhaal bevat een epiloog die goed gevonden is dankzij het bestaan van een bepaald personage.

Conclusie

The Fates Divide is zeker beter dan Carve the Mark. Je komt er (mits je het verhaal nog goed in je geheugen hebt, of een samenvatting terugleest) makkelijk in en leest hem ook vrij snel uit ondanks de dikte van het boek. De werelden zijn goed omschreven, maar wisten mij helaas niet te pakken. Ik vermoed dat deze werelden voor mij iets teveel van het goede zijn, zoals planeet Ogra. Het was niet mijn verhaal. Maar er zijn mensen die The Fates Divide, of zelfs de gehele serie, wél leuk vinden. Dus kijk naar mijn dislikes, en kijk of dat misschien pluspunten zijn voor jou. Zo niet, dan kun je deze serie misschien beter laten liggen.

Koop bij bol.com RR

Lees ook mijn recensies in Bol.coms Lees Magazine.

Deze post is al 1237 keer gelezen


Geef een reactie