Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Uitverkoren – Veronica Roth

Uitverkoren - Veronica Roth
Boekrecensie | Uitverkoren – Veronica RothUitverkoren door Veronica Roth
Serie: The Chosen Ones #1
Verschenen: 24 juni 2020 bij Boekerij
Format: Paperback, aantal pagina's: 432
Genre: Sciencefiction
Lees ook: Carve the Mark, The Fates Divide
Rating: 3.5 Stars | Goodreads

Ergens vlak bij Chicago drong op een duistere dag het kwaad de wereld binnen en bracht chaos en verwoesting. Vijf schijnbaar doodgewone tieners – Sloane, Matt, Ines, Albie en Esther – werden opgeroepen zich te melden. Eén van hen zou ‘de uitverkorene’ zijn die de wereld kon redden. En waar of niet, het werkte: het kwaad werd verslagen en de aarde was veilig.

Tot nu. Tien jaar later is de wereld de tragedie bijna vergeten. Maar Sloane niet. Zij wordt nog elke dag achtervolgd door haar verleden: letterlijk, door de paparazzi die haar maar niet met rust laten, en figuurlijk, door het kwaad dat haar nog altijd nachtmerries bezorgt. Op het tienjarig jubileum van hun overwinning slaat het noodlot opnieuw toe: een van de vijf overlijdt. En als de overige vier zich verzamelen voor de begrafenis, op de plek waar het tien jaar geleden allemaal begon, doen ze een huiveringwekkende ontdekking die alles op losse schroeven zet.

Wat gaat het worden?

Veronica Roth kennen we natuurlijk het beste van de Divergent-serie. Maar je zou haar ook kunnen kennen van de duologie Carve the Mark. Twee, in mijn ogen, compleet van elkaar verschillende boekenseries. Waar ik namelijk de Divergent-serie verslond en weg droomde bij Four, kon ik Carve the Mark wel uit het raam gooien zo vreselijk vond ik het. Dat ik geen enkel idee had wat haar nieuwste boek, Uitverkoren, als resultaat zou hebben, mag dus duidelijk zijn. Uitverkoren is het eerste deel in een duologie. Uitverkoren is het eerste boek van Roth voor volwassenen, maar op wat duidelijkere beschrijvingen van bijvoorbeeld het doden in een gevecht, een hele korte seksscène en het feit dat de personages wat volwassener zijn verschilt het niet veel van haar YA. Ik had het ook geloofd als de personages bijvoorbeeld 18 waren geweest.

Uitverkoren - Veronica Roth

Uitverkoren

Uitverkoren gaat over de 30-jarige Sloane en vier andere uitverkorenen. Tien jaar geleden hebben ze De Duistere verslagen. Als kind zijn ze opgeroepen om zich klaar te stomen voor een voorspelling van een profeet. Eén van de vijf zou dé uitverkorene zijn, maar ze werden alle vijf opgeleid en hebben het samen afgemaakt. In 2020 wordt gevierd dat ze al tien jaar verlost zijn van De Duistere. Sloane wil het liefst met rust gelaten worden, Matt is bijna een soort politicus. Esther is een influencer, en Ines en Albie zitten er een beetje tussenin. Ik denk dat het goed is dat ze Sloane als hoofdpersoon heeft gekozen gezien zij, op Albie na, het meest complexe personage is. Ook vond ik haar chemie met De Herrijzer (don’t ask) erg prettig voor het verhaal.

Leuke wendingen

Het concept van Uitverkoren vind ik erg leuk; hoe gaan – een soort van – superhelden om met de nasleep van het verslaan van een superschurk? Waar ik had verwacht dat het verhaal puur zou focussen op hoe een soort superheld na jaren omgaat met het verslaan van een superschurk, bleek het boek een andere richting op te gaan. Tijdens het lezen vermoede ik iets specifieks (View Spoiler »), en dat kwam ook uit. Maar niet op de manier dat ik had verwacht. De eerste twist in het verhaal zorgt voor een wending waardoor eigenlijk een soort compleet nieuw verhaal begint. Maar gezien die wending een spoiler zou zijn, kan ik daar in de recensie niet over praten. In het opzicht van interessante wendingen doet Veronica Roth het goed. Deze wendingen vallen behoorlijk op doordat het er helaas vrij weinig zijn en er weinig actie is in het verhaal. Maar de wendingen díé er zijn, die vind ik leuk uitgewerkt.

Uitverkoren - Veronica Roth

Was het nodig?

Uitverkoren is opgedeeld in drie delen die inderdaad duidelijk van elkaar verschillen. Tussendoor wordt het verhaal onderbroken met fictieve nieuwsartikelen, interviews en passages uit boeken. Soms vond ik die wel interessant om te lezen. Soms was het echter ook saaie, droge stof. Ik zou er eerder voor gekozen hebben om het weg te laten. Ondanks dat je wel belangrijke informatie krijgt.

Conclusie

Het concept van Uitverkoren vind ik supertof, maar de uitwerking had nog beter gekund. Voor mijn gevoel zit dit boek qua kwaliteit in elk geval tussen Divergent en Carve the Mark in. Het is niet zo geweldig als Divergent, en niet zo tenenkrommend als Carve the Mark. Het was “gewoon oké”. Ik zat goed in het verhaal, maar werd er niet door meegesleept, en legde het dus vrij makkelijk aan de kant. Reden hiervoor kan onder andere zijn dat het in de derde persoon is geschreven.

De personages zijn prima, maar niet overweldigend interessant. Het eerste grofweg twee derde van het boek kabbelde eigenlijk ook een beetje voort. Er gebeurde niet heel veel spannends en er was ook vrij weinig actie. Tegen het einde, toen we dichterbij diverse onthullingen kwamen, vond ik het moeilijker om het boek weg te leggen. Al vond ik het einde wel erg snel gaan. Al met al zal ik het tweede deel vast gaan lezen, maar ik heb geen haast.

p.s. wat ik wel enorm jammer vind, is dat de titel op de voorkant tijdens het lezen compleet is vervaagd.

Wat vind jij van de boeken van Veronica Roth?

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 1427 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Boekrecensie | Uitverkoren – Veronica Roth