Categorieën: Boeken, Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Madelon

Dodenherdenking | 10x boeken en films over oorlog

Dodenherdenking en bevrijdingsdag

Met de dodenherdenking gedenken we alle oorlogsslachtoffers sinds de tweede wereldoorlog. Een belangrijke dag en om 20.00 uur twee hele belangrijke minuten. Zeker in deze tijd waarin oorlogen steeds dichterbij komen. Opdat we de helden nooit vergeten en alle overledenen blijven herdenken, hebben we 10 tips voor boeken en films die gaan over oorlogen.


war horse

Film | War Horse

Titel: War Horse
Releasedatum: 25 december 2011
Director: Steven Spielberg
Cast: Jeremy Irvine, Emily Watson, David Thewlis
Genre: Oorlog, Actie, Drama
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Angst)

‘War Horse’ volgt een jongeman genaamd Albert (Jeremy Irvine) en zijn paard Joey. Hun band wordt verbroken wanneer Joey verkocht wordt aan het leger en meegenomen wordt voor het gebruik in de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dat Albert nog te jong is om zich in te schrijven voor het leger, besluit hij toch naar Frankrijk te gaan om zijn vriend te redden.

Madelon zegt: Eigenlijk klopt bovenstaande omschrijving niet helemaal. War Horse volgt de knappe Joey. Het stoerste paard dat ik ooit heb gezien. Ondanks alles waar Joey mee te maken krijgt, geeft hij het niet op. Het is een prachtige film over de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog en hoe vriendschap doorstaat. Hoe doorzettingsvermogen wordt beloond. En bovenal ook hoe verdomd bijzonder de band tussen een mens en paard kan zijn. Buiten het feit dat dit echt een goede film is, is het gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Morpurgo, wat interessant is, want dit boek is geschreven vanuit het perspectief van Joey!


Codenaam Coco Carmen Reid

Boek | Codenaam Coco – Carmen Reid

Codenaam Coco door Carmen Reid
Publicatiedatum: 1 augustus 2013 door Blossom Books
Format: Paperback Aantal pagina’s: 336
Genre: Young Adult, Oorlog

Goodreads - Add to button
Hoe ver zou jij gaan voor vrijheid? Zou je liegen tegen je familie? De vriendschap met je beste vriendin verbreken? De jongen van wie je houdt volgen, ook als dat extreem gevaarlijk is? Zou je je leven riskeren?

Brussel, 1940. Nicole is vijftien als de nazi’s het land binnenvallen. Vastbesloten om terug te vechten, sluit ze zich aan bij het Belgische Verzet. Onder haar nieuwe naam Coco begint voor Nicole een nieuw, gevaarlijk leven als spion. Ze leert dat je op je vijftiende niet te jong bent om een pistool bij je te dragen, een bom te plaatsen en het risico te lopen op gevangenschap, marteling en een gebroken hart. De vraag is niet of ze gepakt wordt, maar wanneer.

Madelon zegt: Tijdens een interview met Carmen Reid vertelde ze ons dat ze vroeger bij haar opa alle oorlogsverhalen mee kreeg. Uit zijn verhalen, ontstond Codenaam Coco. Dit boek greep mij zo ontzettend aan. Alle gruwelen uit de oorlog komen aan bod. Verlies, strijd, hoop en overleven.


The Book Thief

Film | The Book Thief

Titel: The Book Thief
Releasedatum: 27 maart 2014
Cast: Sophie Nélisse, Emily Watson, Geoffrrey Rush
Genre: Oorlog, Drama, Actie
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Grof taalgebruik, Discriminatie)

De kleine Liesel wordt na de dood van haar jongere broertje door haar alleenstaande moeder achtergelaten bij kinderloze pleegouders. Ze kan niet lezen of schrijven, totdat haar nieuwe pleegvader haar dit leert. Te midden van de verschrikkingen van de oorlog verslindt Liesel daarop het ene boek na het andere. Ze “leent” de boeken bij de vrouw van de burgemeester. Op een dag bieden haar pleegouders onderdak aan een Joodse onderduiker…

Madelon zegt: Een echte tranentrekker. Het is bewonderingswaardig om te zien hoe veerkrachtig mensen in de oorlog waren. Een ronduit prachtige film die je eigenlijk gezien moét hebben. Ook deze film is overigens gebaseerd een boek: De Boekendief van Marcus Zusak.


Het meisje met de vlechtjes Wilma Geldof

Boek | Het meisje met de vlechtjes – Wilma Geldof

Het meisje met de vlechtjes door Wilma Geldof
Publicatiedatum: 1 november 2018 door L.S. Amsterdam
Format: Hardcover Aantal pagina’s: 336
Genre: Oorlog, Waargebeurd

Goodreads - Add to button
Het meisje met de vlechtjes is de nieuwe oorlogsroman van Wilma Geldof. Eerder schreef ze het indrukwekkende boek Elke dag een druppel gif, dat bekroond is met de Thea Beckmanprijs.

Freddie is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Haar moeder vangt dan al enkele jaren gevluchte joden uit Hitler-Duitsland op. In 1942 wordt Freddie en haar oudere zus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. De meisjes verleiden hooggeplaatste nazi’s en lokken ze het bos in, waar ze worden gedood door verzetskameraden. Dan krijgen de zusjes zelf een pistool, en Freddie slingert heen en weer tussen angst en moed, twijfel en trots. Gevaar voor verraad dreigt. Wie kan ze nog vertrouwen? En waarom sluit haar vriendje Peter zich niet aan bij hen aan?

Het meisje met de vlechtjes is een indringend verhaal over verraad en vertrouwen, loyaliteit en liefde. Het is gebaseerd op het leven van Nederlandse jongste verzetsmeisje, Freddie Oversteegen, die samen met haar zus Truus voor een verzetsgroep werkte waar later ook Hannie Schaft deel van uitmaakte.

Madelon zegt: Een indrukkend oorlogsverhaal van Nederlandse bodem dat bovendien is gebaseerd op een waargebeurd verhaal! Dit boek heeft in verschillende landen prijzen geworden, en dat is heel goed te begrijpen.


Soldaat van Oranje

Film | Soldaat van Oranje

Titel: Soldaat van Oranje
Releasedatum: 22 september 1977
Director: Paul Verhoeven
Cast: Rutger Hauer, Jeroen Krabé, Derek de Lint
Genre: Oorlog, Waargebeurd
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Angst, Grof taalgebruik, Discriminatie)

Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.

Madelon zegt: Deze cultklassieker kan niet ontbreken in dit rijtje. Wat begon met een autobiografische notering van Erik Hazelhoff Roelfzema himself, werd ondertussen een film en zelfs een musical. Dit verhaal van één van de grootste verzetsstrijders van ons land, moet je gezien (of gelezen) hebben.


Zolang de citroenbomen bloeien

Boek | Zolang de citroenbomen bloeien – Zoulfa Katouh

Zolang de citroenbomen bloeien door Zoulfa Katouh
Publicatiedatum: 13 september 2022 door Blossom Books
Format: Paperback Aantal pagina’s: 416
Genre: Young-Adult, Oorlog

Goodreads - Add to button
Salama Kassab was een farmaciestudent toen de revolutie in Syrië begon. Ze had haar ouders nog, haar grote broer, haar huis. Ze had een leven als iedere andere tiener. Nu is ze vrijwilliger in het ziekenhuis van Homs, om de gewonden te helpen die dagelijks binnenstromen. Ze wil weg uit deze oorlog, weg van de ellende en verschrikkingen, de nachtmerries. Maar ze wil ook blijven, om te vechten voor een vrij Syrië.

Madelon zegt: Ik moet bekennen dat ik dit boek zelf nog aan het lezen ben, maar er veel verwachtingen van heb. Eind vorig jaar won dit boek de prijs voor beste jongerenboek in de categorie vertaalde fictie. Dit boek komt nog dichterbij doordat het zich afspeelt in een oorlog die nog altijd woedt. Stay tuned, want binnenkort kun je mijn recensie van dit boek lezen!


Oorlogswinter

Film | Oorlogswinter

Titel: Oorlogswinter
Releasedatum: 27 november 2008
Director: Martin Koolhoven
Cast: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen, Jamie Campbell Bower
Genre: Oorlog, Actie, Drama
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Angst, Grof taalgebruik, Discriminatie)

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

Madelon zegt: Nog zo’n Nederlandse cultklassieker. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw vertelt Oorlogswinter een indrukkend verhaal dat plaats heeft gevonden op eigen bodem. Bizar om te zien hoe het er destijds aan toe ging…


Projekt 1065 - Alan Gratz

Boek | Projekt 1065 – Alan Gratz

Projekt 1065 door Alan Gratz
Publicatiedatum: 11 oktober 2016 door Kluitman
Format: Paperback Aantal pagina’s: 302
Genre: Oorlog, Actie

Goodreads - Add to button
Project 1065 gaat over de 13-jarige Michael O’Shaunessy. Hij is Iers maar woont met zijn ouders in Berlijn. Net als de rest van zijn klas is Michael lid van de Hitlerjugend. Maar niemand weet dat hij en zijn ouders in werkelijkheid spionnen zijn. Met zijn fotografische geheugen is Michael een belangrijk onderdeel van de Ierse missie. Ook al is Michael tegen alles waar de Nazi’s voor staan, toch doet hij mee met de activiteiten van de Hitlerjugend. Hij moet mengen met zijn groepsgenoten en zijn identiteit koste wat kost geheimhouden. Als een van de jongens uit zijn groep hem in vertrouwen neemt over Project 1065, een belangrijke geheime missie die de hele loop van de oorlog kan beïnvloeden, doet hij er alles aan om nog dieper tot de Hitlerjugend door te dringen. Michael moet grote risico’s nemen, ook als het ten koste kan gaan van alles – en iedereen – waarvan hij houdt…

Madelon zegt: Alan Gratz heeft al meerdere hele goede oorlogsboeken geschreven in het Young Adult genre. Dit is echter wel één van mijn favorieten. Ik sloot Michael en zijn moed in mijn hart en kon hem het hele boek lang niet meer loslaten. Een aangrijpend verhaal over loyaliteit, familie en verzet.


Mijn beste vriendin Anne Frank

Film | Mijn beste vriendin Anne Frank

Titel: Mijn beste vriendin Anne Frank
Releasedatum: 9 september 2021
Director: Ben Sombogaart
Cast: Aiko Beemsterboer, Josephine Arendsen
Genre: Oorlog, Drama
Kijkwijzer: 12+ (Angst, Geweld, Grof taalgebruik, Discriminatie)

Het verhaal volgt Hannah Goslar (1928) en Anne Frank (1929). Zij zijn boezemvriendinnen als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wanneer de familie Frank onderduikt verliezen ze elkaar uit het oog. Drie jaar later, in 1945, volgt een bijzondere ontmoeting tussen de twee meisjes in concentratiekamp Bergen-Belsen. De moedige Hannah zet haar leven op het spel in de hoop haar sterk verzwakte vriendin te helpen.

Madelon zegt: Hoewel de reviews over deze film wat wisselend zijn, vind ik dit een van de meest indrukwekkende oorlogsfilms. Aangrijpend, zeker als je weet dat een groot deel hiervan zich in Nederland heeft afgespeeld…


In de voorste linie Michael Grant

Boek | In de voorste linie – Michael Grant

In de voorste linie door Michael Grant
Serie: Front Lines #1
Publicatiedatum: 26 januari 2016 door HarperCollins
Format: Paperback Aantal pagina’s: 416
Genre: Young Adult, Oorlog

Goodreads - Add to button
Vriendschap in tijden van oorlog Verenigde Staten, 1942. Drie doodgewone meisjes besluiten dienst te nemen in het leger. Rio doet het voor haar gesneuvelde zus, voor Frangie is het de enige manier om haar droom – arts worden – uit te laten komen, en de Joodse Rainy heeft er alles voor over om Hitler tegen te houden. Geen van drieën had verwacht om ook echt aan het front terecht te komen, maar dat gebeurt toch, en plotseling bevinden ze zich midden in de waanzin van de oorlog. In de hitte van de Tunesische woestijn ontdekken ze wat dorst en doodsangst is, maar ook wat échte vriendschap waard is…

Madelon zegt: We kennen Michael Grant al als een goede Young Adult fantasy auteur. In dit oorlogsverhaal mengt hij zijn fantasie met de verschrikkingen van de oorlog door een verhaal te schrijven waarbij vrouwen aan het front vechten. Klinkt feministisch, maar het verhaal is behoorlijk heftig.


Heb jij nog tips voor goede oorlogsfilms of -boeken?

Deze post is al 112 keer gelezen


Geef een reactie