Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , ,

Geschreven door Madelon

Filmrecensie | Wish (2023)

Disney Wish
Disney Wish

Titel: Wish
Releasedatum: 8 november 2023
Regisseur: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn
Cast: Ariana DeBose, Chris Pine, Alan Tudyk
Genre: Animatie, Avontuur, Komedie
Kijkwijzer: 6+ (Geweld, Angst)

Waardering: 4.5 uit 5.

De zeventienjarige Asha komt uit Rosas, een magisch koninkrijk waar wensen echt uitkomen. De scherpzinnige idealist wil haar thuis redden van een kwade kracht. Ze doet een wens die zo krachtig is dat hij wordt beantwoord door iets kosmisch: een kleine bal van grenzeloze energie genaamd Star. Samen gaan Asha en Star op pad om te bewijzen dat wanneer de wil van één moedig mens zich verbindt met de magie van de sterren, er wonderlijke dingen kunnen gebeuren.

Nieuwe Disney

Eind vorig jaar kwam Disney met een nieuwe animatiefilm: Wish. Destijds ben ik er niet naartoe geweest in de bioscoop, maar nu hij op Disney+ staat, wilde ik hem wel graag kijken. Ik was iets gereserveerd, want ik hoorde veel wisselende reacties en eerlijk is eerlijk: Disney slaat de laatste tijd wel eens de plank een beetje mis. Maar viel het mee of viel het inderdaad tegen?

Asha en haar dromen

In dit nieuwe verhaal van Disney volgen was Asha. Wish begint op het moment dat Asha op sollicitatiegesprek mag bij de koning om zijn leerling te worden. De koning heeft magische gaven die hij inzet om zijn koninkrijk beter te maken. Daar hoort bij dat iedereen op zijn of haar 18e verjaardag een wens mag doen. Deze wens vangt de koning op, bewaart ze en tijdens speciale ‘wensceremonies’ laat hij enkele in vervulling gaan. Tijdens het gesprek komt Asha achter een gruwelijke waarheid rondom de wensen. Ze confronteert de koning, maar die is daar niet blij mee. Asha is vastberaden om te zorgen voor gerechtigheid voor alle wensen en krijgt daarbij hulp uit onverwachtse hoeken.

Nieuw maar toch vertrouwd

Wat gelijk opvalt aan Wish, is het feit dat de tekenstijl weer wat anders is dan de laatste Disney films. Het gebruikte kleurschema is heel warm en wat donker en de tekenstijl is wat realistischer. Ook de nummers zijn overduidelijk anders. Niet echt van die meezingers, hogere tonen en ingewikkelde lijnen. En toch heeft de film wat vertrouwds. Hij ademt Disney! Hoewel de film niet van die meezingnummers heeft, is het instrumentaal typisch Disney. En ook de verhaallijn, het willen verbeteren van de wereld, voelt vertrouwd.

Disney Wish

Prachtig verhaal

Het verhaal in deze film is prachtig. Er zit een duidelijke boodschap in die ontzettend veel lagen heeft. Het gaat over gerechtigheid en respect naar andere mensen. Over doorzetten en ergens voor staan. Over geloven in jezelf en je wensen niet uit het oog verliezen. Wish vertelt het allemaal op zo’n manier dat het voelt als een warme deken. In alle lagen die je van Disney gewend bent. Een fijne film voor kinderen, maar een film met een boodschap voor de volwassen kijkers.

Nieuw pareltje

Wat mij betreft is Wish echt een nieuw pareltje van Disney. Het enige minpunt aan deze film vind ik dat het jammer is dat de nummers niet echt lekker mee te zingen zijn. Verder klopt alles aan deze film. De stijl is door de hele film duidelijk doorgevoerd. Het prachtige verhaal komt er in terug en het instrumentale deel van de nummers roept die bekende Disney vlinders op in mijn hele lichaam. Ik ga Wish zeker nog regelmatig kijken!

Heb jij Disneys Wish al gezien?

Deze post is al 94 keer gelezen


Geef een reactie