Categorieën: Activiteiten, Boeken, Persoonlijk / Tags: , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Verslag | YA-avond Binnert Overdiep

Afgelopen vrijdag was het zover: één van de eerste, al dan niet de állereerste YA-avond in Friesland! Ter ere van de Young Adult week (Literatour) besloot boekhandel Binnert Overdiep een YA-avond te organiseren. Hiervoor nodigden ze schrijvers (Iris Boter en Anna van Praag) en bloggers (Myrthe van Boekwonderaar en ik) uit, en organiseerden een workshop (door Karin Luttenberg).

Gezien ikzelf dit keer spreker was, en ik dus niet de mogelijkheid had om aan te schuiven bij de andere sprekers of de workshop, zal ik in dit verslag alles vanuit mijn oogpunt als spreker vertellen. Mocht je aanwezig zijn geweest, laat dan vooral je tips en tops achter in het reactieveld onder dit verslag, want dat Binnert Overdiep vaker dit soort avonden wil organiseren is zeker, en daar kunnen we jullie hulp goed bij gebruiken!

Ik bombardeerde mijn lieftallige vriend tot de man met de camera, zodat dit artikel voorzien kon worden van bijbehorende foto’s. Bedankt schat!

Het begin van de avond

 - YA-avond Binnert Overdiep  - YA-avond Binnert Overdiep

Ik moet zeggen dat ik toch wel een beetje zenuwachtig begon te worden. Des te dichterbij we bij het begin van de avond kwamen namen de zenuwen ook toe. Het was natuurlijk ook even wennen. Normaal gesproken bezoek ik zelf evenementen en ben ik altijd degene die foto’s van anderen maakt. Dit keer was alles andersom. Het was even wennen, maar ook zó ontzettend leuk om anderen te kunnen inspireren.

 - YA-avond Binnert Overdiep

De bedoeling was dat er twee groepen zouden zijn, waarvan de ene groep de workshop handlettering zou doen, en de andere groep kon dan in groepjes bij Anna van Praag, Iris Boter of bij Myrthe en mij gaan zitten (en later andersom). Voordat we in groepjes uiteen zouden gaan, zouden we kort wat over onszelf en wat we doen vertellen. De bezoekers mochten zelf beslissen bij wie ze zouden gaan zitten. Uiteraard mochten ze ook tussendoor van groep wisselen zodat ze van iedereen wat mee konden krijgen.

 - YA-avond Binnert Overdiep  - YA-avond Binnert Overdiep

Sarina van Live the Book Life zou met mij en mijn vriend meerijden naar Heerenveen en stond mooi op tijd bij ons op de stoep. Tijd om te vertrekken! Rond half zeven kwamen we aan bij Boekhandel Binnert Overdiep en werden we binnengelaten door de enthousiaste Nynke. De inloop van het event zou zijn om zeven uur en om half acht zou het feest losgaan.

Workshop handlettering door Karin Luttenberg

IMG_4776 - Karin LuttenbergIMG_4859 - Workshop handlettering

Zoals ik al zei vond er tweemaal een cursus handlettering plaats. Deze werd gegeven door Karin Luttenberg. Mogelijk ken je haar van haar bedrijf Paperfuel, of van haar boek Handlettering doe je zo! Mocht je de Celebrate Books van juli hebben besteld, dan heb je zelfs één van haar ontwerpen in huis, want die prachtige mok die in die box zat, heeft zij exclusief hiervoor ontworpen.

Hoewel ik helaas niet mee kon doen met de workshop (balen!) heb ik gelukkig wel even met Karin kunnen kletsen. Wat een leuke vrouw! Én, natuurlijk heb ik als een heuse fangirl betaamt gevraagd of ze mijn editie van Handlettering doe je zo! wilde signeren. En dat doet ze in stijl!

IMG_4907 - Handlettering doe je zo gesigneerd

Ik heb aan het eind van de avond een paar ontwerpen gezien en was verwonderd over hoe goed ze eruit zagen! Ik heb ook alleen maar positieve berichten gehoord over de workshop (ik had ook niet anders verwacht) dus deze workshop is zeker voor herhaling vatbaar.

Iris Boter

IMG 4739 Iris BoterIMG_4913 - Mislukt gesigneerd

Iris Boter had ik ook nog niet eerder ontmoet, maar ik heb al wel haar nieuwste boek Mislukt in huis. Mislukt is uitgekomen op 15 augustus 2016. Net zoals ik als promoteamlid van Best of YA ben gekoppeld aan “mijn” auteur Helen Vreeswijk, is Iris Boter de auteur waar mijn mede promoteamlid Reza aan gekoppeld is. Iris blijkt ook een fantastische vrouw te zijn en je kunt heel gezellig met haar kletsen. Mocht je de kans hebben haar te ontmoeten, doe dat dan zeker. Ook haar heb ik natuurlijk even aangeschoten om mijn exemplaar van Mislukt te laten signeren. Iris had ook hele leuke kaartjes bij zich die ze uitdeelde aan aanwezigen en zou die avond gaan vertellen over de lange weg naar Mislukt en was ook van plan veel vragen aan de bezoekers te stellen.

Anna van Praag

IMG_4746 - Anna van PraagIMG_4919 - Kom hier Rosa gesigneerd

Ik was eigenlijk nog niet zo heel goed op de hoogte van wat voor boeken Anna van Praag schreef, maar inmiddels heeft zij mij nieuwsgierig genoeg gemaakt dat ik het boek Kom hier Rosa tijdens deze avond heb gekocht en uiteraard ook even heb laten signeren. Naar wat ik heb begrepen – ik kon er immers zelf niet bij zitten gezien ikzelf ook spreker was – heeft Anna hele interessante dingen verteld, onder andere over het wonen in een Landrover. Anna van Praag heeft al vele boeken geschreven waarvan Een heel bijzonder meisje het meest recent is.

Myrthe van Boekwonderaar

IMG_4821 - Jessica Reviews and Roses - Myrthe Boekwonderaar

Ikzelf zat de hele avond samen met Myrthe van Boekwonderaar. Nog een blogger uit Friesland! Kennen jullie haar al? Ik vond het erg leuk om haar te leren kennen en dit samen met haar te mogen doen. Het was erg gezellig en het klikte meteen. Myrthe blogt nu ongeveer een jaar. Ze schrijft veel over boeken, maar wisselt dit af en toe ook af met bijvoorbeeld een artikel over tv-series.

By-Kees

By-Kees Heerenveen

Ook By-Kees was aanwezig, en natuurlijk heb ik ook even een praatje gemaakt met de eigenaresse. By-Kees bestaat nu ongeveer negen maanden en verzorgde de hapjes voor de avond. Het waren allerlei gezonde hapjes, maar er stonden ook drie soorten smoothies op ons te wachten. By-Kees is uiteraard te vinden in Heerenveen en onderscheidt zich omdat ze hapjes maken die bijvoorbeeld niet alleen glutenvrij zijn, maar ook lactosevrij en suikervrij. Zo vertelde ze dat je vaak wel glutenvrije hapjes kunt halen, maar dat er dan bijvoorbeeld wel melk in verwerkt is. Het is dus vaak niet glutenvrij én lactosevrij. Wil je dat wel? Dan kun je bij By-Kees terecht.

Buttons van uitgeverij Lemniscaat

Buttons maken bij Lemniscaat

En als laatste was ook uitgeverij Lemniscaat aanwezig. Een heel bijzonder meisje door Anna van Praag is bij uitgeverij Lemniscaat uitgegeven, en je kon hiervan een button met tekst laten maken. Mijn blognaam bleek iets te lang, dus de laatste ‘s’ valt er net buiten, maar ik vind het echt superleuk, en het blijkt ook supermakkelijk te doen te zijn.

Gezellig kletsen met Jessica en Myrthe

IMG_4714 - Jessica en Myrthe

Wat was het gezellig! Eerst deden we natuurlijk een voorstelrondje waarbij Anna van Praag, Iris Boter, Myrthe en ik vertelden wie wij zijn en wat wij doen, waarna we in groepjes uiteen gingen. Ik zat samen met Myrthe vooraan in de winkel met een kring stoelen om ons heen. Echt een heel bijzondere ervaring kan ik je vertellen. Natuurlijk was het een beetje aftasten – het was voor ons immers ook de eerste keer -, maar voor mijn gevoel hebben we het goed gedaan.

In totaal hebben we, verdeeld over de avond, drie groepen bij ons gehad en het was echt ontzettend leuk! Sommigen waren nog niet van plan te gaan bloggen, maar zitten er nu wel over te denken. Anderen waren al wel van plan te bloggen, of doen dat zelfs al, en hebben ons het hemd van het lijf gevraagd. Het is zo’n fijn gevoel om anderen te kunnen inspireren en te helpen. Zoals ik tijdens de avond ook vaak genoeg heb gezegd: mocht je nog meer vragen hebben, mail mij gerust!

IMG_4816 - Jessica

Ook kregen we vragen over ons favoriete boek (een hele moeilijke vraag!) en of we geld verdienen met bloggen (eerlijk gezegd maken we eerder verlies). Ook tijdens de pauzes werd ik af en toe aangeschoten met een vraag, erg leuk!

Al met al heb ik echt enorm van deze avond genoten en ben ik er zeker voor in om dit vaker te gaan doen. Sowieso ben ik voorstander van meer events in het Noorden. Ik hoorde namelijk vanuit vele hoeken dat dit het eerste event is waar ze heen zijn geweest, en zeker ook de jongere lezers kunnen vaak niet afreizen naar het midden of zuiden van het land. De avond is zeker geslaagd!

Cadeautje

Cadeautje

Aan het eind van de avond werd ik op een gegeven moment door Nynke van boekhandel Binnert Overdiep op mijn schouder getikt. Ze bedankte mij en gaf mij een in rood pakpapier verpakt cadeautje. Zo ontzettend leuk! En ik voelde het direct al: een mok! Ik was helemaal blij, en toen ik het thuis uitpakte werd ik nog blijer; er zat niet alleen een mok in, er zat ook nog een magnetische boekenlegger in, én een boekenbon van €20,- te besteden bij Binnert Overdiep. Die kan ik uiteraard héél goed gebruiken voor mijn boekverslaving! Lieve mensen van boekhandel Binnert Overdiep, dankjewel. Ik heb zoveel genoten van de avond en dan krijg ik ook nog eens cadeautjes toe, fantastisch! De niet-Friezen kregen onder andere Friese lekkernijen.

Goodiebag

Goodiebag

Ook de bezoekers gingen ook niet met lege handen naar huis. Natuurlijk gingen de deelnemers aan de workshop handlettering met veel ervaring naar huis en hun eigen ontworpen kaartje. En volgens mij was het niet van te voren aangekondigd, maar alle young adults gingen naar huis met een rijkelijk gevulde goodiebag. Zeer rijkelijk, want er zat echt heel veel in! Ik ben wel eens op events geweest waar de goodiebags veel minder rijkelijk gevuld waren. Complimenten voor boekhandel Binnert Overdiep!

Wat er dan in zat? Allereerst was het tasje zelf al hartstikke leuk want het is een Wreck This Bookbag tasje. Ontzettend leuk is ook dat er gewoon een young adult boek in zit! Namelijk Inwijding van Veronica Roth. En ook dit zat in de goodiebag: een leuke poster met quote van Blossom Books. Het Yalfest NL My #1 wishlist boekje met daarin het eerste hoofdstuk van acht boeken van Blossom Books en Best of YA. Uiteraard de 3PAK verhalenbundel. Het Blossom Books magazine. Een poster van Kater door Margje Woodrow. Het Young@Lemniscaat magazine. Een Pritt correctieroller. Het Best of YA magazine van het 2e kwartaal van 2016. Leesfragmenten van 54 Minuten en De Da Vinci Code. Een potlood van Faber-Castell. Nog wat promotiemateriaal van uitgevers en boeken. En héél véél boekenleggers!

Meer foto’s zien van de avond? Bekijk het complete album op de Facebook pagina van Reviews & Roses hier.

Was jij bij de YA-avond? Wat vond je goed gaan, en wat minder?
Of: Had je er graag bij willen zijn?

Deze post is al 2846 keer gelezen


Geef een reactie

8 responses to “Verslag | YA-avond Binnert Overdiep

  1. Astrid

    Ik vond het een zeer geslaagde avond! Inderdaad, (een van) de eerste in het noorden, helaas. Dit mag wat mij betreft zeker vaker plaatsvinden 🙂

    Jullie hebben me trouwens wel een beetje enthousiast gemaakt over bloggen! Misschien dat ik er zelf toch wel een keertje aan wil beginnen..