Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Dansfilmweek | De invloed van dansfilms op mijn leven

Dansfilms

Begin dit jaar vertelde ik al dat het mij leuk leek iets te gaan doen met dansfilms op Reviews & Roses, en inmiddels heb ik besloten een dansfilmweek te organiseren. Wat houdt dit in? Deze hele week komen er alleen artikelen online die betrekking hebben op dansfilms, waaronder in elk geval een recensie van mijn favoriete dansfilm. Welke dat is, dat zie je vrijdag!

Dansend het huis door

Dansfilms hebben altijd – of in elk geval al behoorlijk lang – een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Als klein meisje danste ik al het huis rond, dus dat ik gek was op dansen was al vroeg duidelijk. Op een gegeven moment leerde ik dansfilms kennen. Ik weet niet welke film ik als eerst heb gezien, maar ik vermoed dat dit Fame of Footloose is geweest. In beide gevallen bedoel ik hier de originele versie, niet de remake (die bestond ook nog niet toen, haha).

Footloose posterVerschillende soorten dansfilms

Dansfilms komen er in vele soorten en maten. Ik associeer ze het snelst met films als Step Up, Save the Last Dance en Footloose, maar je kunt ook denken aan Billy Elliot, Black Swan, Coyote Ugly en zelfs High School Musical. Een deel van deze films valt ook onder musical, andere dansfilms gaan puur en alleen in op dans.

Ook in de soorten dans kan een film enorm variëren, van ballet tot stijldansen tot streetdance.

Hoewel er in sommige films wel gedanst wordt, zoals in Mama Mia en Hairspray, zie ik deze films niet echt als dansfilms omdat de focus op dans een stuk kleiner is en meer op zang ligt en dus voor mijn gevoel meer een musical is dan een dansfilm. Zo vind ik Grease ook meer een musical dan dansfilm en staat die ook niet in de top tien dansfilms (maar wel in mijn top tien musicals). Hier zullen meningen echter ongetwijfeld over verschillen.

Bring it On!

Hoewel ik het nooit als dansfilm zag, maar juist als cheerleaderfilm, dansen ze toch echt en zou hij prima onder de noemer dansfilms geschaard kunnen worden: Bring it On. Het komt eigenlijk in alle gevallen neer op bewegen op muziek en dat kan op vele manieren. Ik weet nog dat ik de film op videoband had – jep prehistorisch! – en dat ik hem keer op keer keek. Toen de DVD echter ontstond begon ik met het sparen van dansfilms en er kwamen met de jaren steeds meer bij. Zo kon ik ze keer op keer op keer op keer kijken. Het was een regelrechte verslaving.

Step Up posterStreetdance

Een jaar nadat Bring it On uitkwam (2001) nam ik een nieuwe stap in mijn liefde voor dans en begon ik met een klasgenootje aan streetdance waardoor ik wekelijks heerlijk kon dansen. Mijn liefde voor dansfilms werd toen alleen maar groter, en de muziek uit dansfilms gebruikte ik thuis regelmatig om los te gaan.

“Ze maken mij gelukkig”

Natuurlijk werkt niet elke dansfilm goed bij mij. Waar ligt dat dan aan? Waar komt die liefde voor dansfilms vandaan? Het is vrij simpel: ze maken mij gelukkig. Wanneer ik een combinatie zie van een goede dansroutine ondersteunt door fantastische muziek en goede dansers, dan krijg ik het warm van binnen. Ik leef helemaal op en krijg er enorm veel energie van. Het is net alsof er dan plotseling enorm veel endorfine geproduceerd wordt.

Wat je kunt verwachten

Voor deze dansfilmweek heb ik in korte tijd weer vele dansfilms bekeken, dus ik was de afgelopen tijd in een opperbest humeur. Deze week kun je in totaal vijf artikelen verwachten, waaronder een recensie van mijn favoriete dansfilm, en natuurlijk dit artikel. De onderwerpen van die andere andere artikelen blijven nog heel eventjes een verrassing. Houdt Reviews & Roses deze week dus in de gaten. 😉

Welke invloed hebben dansfilms op jou?

Deze post is al 1846 keer gelezen


Geef een reactie

13 responses to “Dansfilmweek | De invloed van dansfilms op mijn leven

  1. Ik ben zelf jaren wedstrijddanser geweest in een streetdanceteam en heb ik daarnaast ook nog modern/lyrical gedaan. Daardoor vind ik het heeerlijk om naar choreografieën te kijken <3 Dans kan echt een mooie uitlaatklep zijn!