Categorieën: Persoonlijk / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Mijn kennismaking met Dry Needling

Mijn kennismaking met Dry Needling

Vorig jaar – vandaag precies een jaar geleden – kreeg ik bij de dokter de diagnose muisarm nadat ik al een hele tijd pijn had in mijn arm. Gezien ik voor mijn werk de hele dag achter de computer zat/zit gaf de dokter mij mee om elke ochtend SRL gelei te smeren en elke avond na het werk te koelen met een icepack. Toen ik na mijn operatie – die niks met mijn muisarm te maken had, ze moesten een haarnestcyste laten verwijderen – niet kon zitten zat ik dus ook niet achter de laptop. Gezien ik niet had gemerkt dat het ook maar een beetje hielp ben ik toen definitief gestopt met de SRL gelei en het koelen.

Een tijdje geleden had ik op mijn nieuwe werk een werkplekonderzoek en ik vertelde ook over mijn muisarm. Hij raadde aan sowieso naar de fysiotherapeut te gaan, zeker gezien ik nog jong ben. Ook vertelde hij dat Dry Needling erg goed zou kunnen helpen bij muisarm. Samen keken we naar mogelijke fystiotherapeuten in mijn woonplaats en hebben we één uitgekozen die het meest geschikt leek door diverse behaalde certificaten.

Afgelopen maand nam ik contact met deze fysiotherapeut op en maakten we een eerste afspraak waar ze vooral veel in mijn lichaam drukte om te zien welke spieren pijn veroorzaken. Ook gaf ze mij rekoefeningen en andere tips die helpen bij het herstel zoals genoeg water drinken.

Wat is Dry Needling?

Het gaat in feite om Triggerpoint Dry needling bij Myofasciale Pijn. Gezien ik naaldangst heb wilde ik het allemaal niet zien, maar het gebeurt allemaal met een naald die met een klein tikje in de huid geprikt wordt, waarna de fysiotherapeut de naald doordrukt richting de spier.

De knoop in je spier – die pijn veroorzaakt – is een triggerpoint. Dit triggerpoint kan pijn veroorzaken op die specifieke plek, maar kan ook doorlopen naar een ander gebied. Wanneer ze bij mij bijvoorbeeld een plek raakt in mijn schouder kan ik dat soms tot in mijn nek of vingers voelen. Wanneer ze een triggerpoint raakt laat ze de naald even zitten en zijn werk doen. Het fijne van in elk geval mijn fysiotherapeut is dat ik op al mijn vragen antwoord krijg en ze mij gerust stelt.

Ze vertelde mij vooraf al veel dingen, bijvoorbeeld dat je soms de spier kunt zien twitchen. Gezien mijn naaldangst heb ik dat nog niet gezien, maar zeker wel gevoeld. Langzaamaan doet de naald zijn werk en ontspant de spier. Soms gaat ze dan nog wat dieper, en soms haalt ze de naald eruit en gaat ze verder naar een volgend triggerpoint.

Hoe voelt het?

In principe zou je van het inbrengen van de naald (bijna) niks moeten voelen. Wanneer het wel heel duidelijk prikt of wanneer je een branderig gevoel krijgt kan het wezen dat ze een bloedvaatje heeft geraakt. In dat geval kun en moet je dat gewoon aangeven zodat ze een andere plek kan zoeken.

Wanneer ze een triggerpoint raakt voel ik de spier samentrekken. Gezien ik al een jaar rondloop met deze pijn is dat vaak vrij heftig. Ze noemt het ook wel de “jackpot” als het behoorlijk zeer doet. Zodra ze die jackpot geraakt heeft, een groot triggerpoint, laat ze de naald een tijdje zitten. Ze wacht tot de spier – en ik – ontspant.

Soms doet het ook nog pijn terwijl ze de naald eruit trekt. Bij mijn behandeling van afgelopen vrijdag vroeg ik hoe dat zat. Ze gaf aan dat ze onderweg nog een triggerpoint tegen kan komen.

De eerste uren na de behandeling – dat meestal een half uurtje duurt – voel ik spierpijn in het kwadraat. De spieren zijn direct al losser, maar meestal voel ik het nog niet doordat de spieren vermoeid zijn net alsof ik extreem heb gesport. Ook de dag erna kun je nog een soort spierpijn of stijfheid blijven voelen.

Wat is mijn oordeel?

Het moment dat ik in de behandelkamer lig en er in mij geprikt wordt door de fysiotherapeut vind ik het alles behalve leuk. Het doet soms echt heel erg pijn, maar wanneer het even goed pijn doet weet je wel dat ze één van de zwaardere triggerpoints te pakken heeft en ik daar achteraf heel erg blij mee zal zijn.

Na de eerste keer dacht ik “Waarom doe ik mijzelf dit aan?” want ik had echt spierpijn in het kwadraat en vond het zelfs pijnlijk om mijn shirt na de behandeling weer aan te trekken. Ook de dag erna had ik nog heel erg spierpijn in mijn nek en schouders.

Echter de dagen daarna merkte ik echt het verschil. Zelfs eigenlijk de eerste dag ook al, want ik kneep in mijn nek – wat ik wel eens doe als ik mijzelf soort van masseer daar – en voelde een bepaalde knobbel niet meer zitten. Het voelde flexibel en los. Toen de spierpijn verdwenen was merkte ik dat zelfs alleen maar meer. Ik kon vrijer bewegen en het zat simpelweg niet meer “vast”. Ik had daardoor minder pijn in mijn nek wat ook vaak hoofdpijn veroorzaakt, en dat ik dus ook ineens een stuk minder had.

Afgelopen vrijdag heeft ze naast de rechterkant – onderin de nek, schouder en bovenarm –  ook aan de linkerkant geprikt. Doordat de pijn rechts verminderde merkte ik dat dat een overheersende pijn was en dat er ook links wat spieren vast zitten. Die heeft ze daarom dit keer ook meegenomen. Ik merkte ook meteen dat die kant makkelijker – met minder pijn gepaard – ging wanneer ze een triggerpoint te pakken had. Ik heb immers ook al een jaar rechts muisarm en links niet.

Ook na deze behandeling had ik weer vreselijk spierpijn die in de loop van de dag minder werd en zondag was het weer helemaal verdwenen. Ik ben blij dat ik geïntroduceerd ben aan Dry Needling, want – hoewel ik het moment dat ze de “jackpot” raakt alles behalve vrolijk ben – ik merk direct resultaat!

De komende tijd zal ze niet alleen bovenin blijven werken, maar zal ze ook richting mijn onderarm gaan werken. Ik raad Dry Needling zeker aan. Het is overigens niet alleen een behandeling voor muisarm. Muisarm is slecht één van de vele problemen waar Dry Needling voor gebruikt kan worden. Ik ben in elk geval al blij met het resultaat na slechts twee behandelingen en kijk uit naar het resultaat na nog meer behandelingen!

Kende jij Dry Needling al?

Deze post is al 2697 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Mijn kennismaking met Dry Needling

  1. Ik zit ook veel te veel achter de computer. Eerst 8 uur op m’n werk, en vaak daarna thuis ook wel een paar uurtjes. En dan heb je nog die smartphone…Ik merk dat ik zeurende pijn krijg in mijn rechterpols. Het is waarschijnlijk tijd om daar wat meer aandacht aan te besteden.