Categorieën: Reizen / Tags:

Geschreven door Jessica

Onze reis door Noorwegen #1

Noorwegen

In het najaar van 2019 maakten wij een prachtige reis door het zuiden en midden van Noorwegen. We hadden twee-en-een-halve week de tijd om met de auto vanuit Nederland door Noorwegen te reizen en weer terug. Gezien we zoveel hebben gezien en gedaan valt het onmogelijk samen te vatten in één artikel. Daarom maak ik er een serie van artikelen van. Ik dompel jullie onder in al het pracht en praal van Noorwegen, niet alleen in woord, maar vooral ook in foto’s. Want ik kon lekker los gaan met mijn spiegelreflexcamera! In dit eerste deel houd ik het ietwat algemeen, en in latere delen ga ik echt in op de plekken die we hebben bezocht. Hopelijk genieten jullie van deze serie, en wanen jullie je in dit prachtige land.

De keuze om naar Noorwegen te gaan

Mijn vriend had het al jaren over Noorwegen. Niet perse Noorwegen trouwens hoor, hij wilde gewoon graag eens op vakantie naar Scandinavië. Ik ben echter iemand die houdt van de zon. Als ik dan zomervakantie heb, dan wil ik zon, zee en strand, afgewisseld met enkele uitjes. Dus niet een écht actieve vakantie. Maar toen was het 2019. Mijn vriend en ik zouden in november 10 jaar samen zijn, dus besloten we om dat jaar twee keer op vakantie te gaan. Eén keer een weekje naar een zonnig oord, en jawel, één keer naar Noorwegen! In eerste instantie zouden we medio juni/juli, maar dit kwam uiteindelijk niet goed uit omdat Fred & George in dezelfde periode bij ons zouden komen wonen. Twee tot drie weken weg zijn in zo’n cruciale periode leek ons niet handig. Dus hebben we het omgewisseld, en zijn we destijds een weekje naar Lanzarote geweest. Eind september ging onze rondreis dan écht van start!

Noorwegen

Waar wilden we langs?

Omdat mijn vriend degene was die graag naar Noorwegen wilde, heb ik hem vrijwel geheel de route laten kiezen. Het enige dat ik echt wilde, is even naar Kristiansand. Mijn broertje had daar – inmiddels jaren geleden – namelijk een zomercursus Noors gedaan en hiervoor een aantal weken op de universiteit daar gezeten. Ik wilde wel eens zien waar hij destijds een fantastische tijd had gehad. Gelukkig kun je bijna niet anders dan Kristiansand opnemen in je route met de auto, dus dat scheelt! De route die we uiteindelijk gekozen hebben is: Kristiansand, Bergen, Gudvangen, Flam, Trollstigen, Fagerness, Oslo.

Met de auto

Doordat we met de auto gingen hadden we complete vrijheid. Wat mij tijdens de autoreis opviel, is dat er vooral in het begin van onze route heel veel goed onderhouden toiletgebouwen te vinden zijn. Zelfs op plekken met weinig bevolking. Om de zoveel kilometer kon je terecht en het was altijd schoon en er was altijd wc papier. Later in de route werd dit helaas wel minder, en heb ik zelfs een wc gehad waarbij ik overwoog om het maar gewoon op te houden.

Het mooie van met de auto gaan vind ik vooral het rijden zelf. Je zit een behoorlijke tijd in de auto als je onze route volgt in deze korte tijdspanne. Je mag maximaal 80, dus heel hard ga je niet. Maar stiekem vond ik het reizen het allermooiste van onze rondreis door Noorwegen. Dit had denk ik deels ook te maken met de tijd van het jaar, want waar het in Nederland nog een beetje nazomeren was, was het in Noorwegen al volop herfst. En dat leverde prachtige taferelen op in de natuur. Met regelmaat hoorde je mij continu “wauw” zeggen tijdens het rijden. We hebben overigens alle seizoenen meegemaakt tijdens het reizen, van korte-broeken-weer, tot herfst, tot winter. Heel bijzonder!

Noorwegen

Van te voren boeken

Wij hebben de keuze gemaakt om vooraf alles vast te boeken. Dus zowel de overtocht vanuit Denemarken naar Kristiansand, en de terugtocht van Oslo naar Duitsland, alsook de slaapplekken. We hadden onze route zo uitgestippeld dat er tijdsgewijs ook simpelweg geen mogelijkheid was om uit te wijken. Er was dus geen risico aan verbonden. Mede juist doordat we geen tijd zouden hebben om van de route af te wijken, wilden we zeker weten dat we een plek zouden hebben wanneer we ergens aan zouden komen. We zouden namelijk dagen hebben waarin we ruim acht uur moesten rijden, en dan wil je er niet achter komen dat er geen plek is en je nog een paar uur door moet.

Een duur land

Noorwegen is een duur land, en dat wisten we van te voren. Daarom hadden we bij voorbaat ook wat houdbare goederen meegenomen. We gebruikten de kofferbak en achterbank als opslag voor onze koffers en een krat met eten. Verder hebben we boodschappen gedaan bij Noorse supermarkten en zijn we ook uit eten geweest. Je kan eigenlijk uitgaan van de Nederlandse prijzen, en dat verdubbelen. Een rib uit ons lijf, dat was het zeker. Maar gezien dit één van de mooiste vakanties van mijn leven is geweest, was het dat allemaal waard. Bedankt lieve Stefan, dat je mij over hebt gehaald naar Noorwegen te gaan.

Binnenkort deel twee met Kristiansand in de hoofdrol!

Deze post is al 1456 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Onze reis door Noorwegen #1