Categorieën: Katten / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Fred & George | Onze voorbereiding op twee kittens

Pets Place doos

Nog héél even geduld en dan komen onze lieve schatjes bij ons wonen. Mocht je het gemist hebben: we adopteren twee geweldige rode kittens! Ze komen uit een nest van vijf, zijn driekwart Ragdoll en één kwart Maine Coon. Inmiddels is ook door de dierenarts bevestigd dat het mannetjes zijn en heten ze officieel Fred & George. Voor de oplettenden: ja, ze zijn vernoemd naar de tweeling in Harry Potter, haha.

Het is voor ons de eerste keer dat wij kittens in huis nemen. Daar zit natuurlijk wat voorbereiding aan vast. Wat moet je allemaal in huis nemen? Waar moeten we rekening mee houden? Ik ga jullie vandaag vertellen wat wij in huis hebben gehaald en hoe wij ons voor hebben bereid.

Reismand

Katten reismand

Eén van de dingen die we zeker in huis moesten halen is een reismand. Dit is de handigste manier om onze kittens straks te vervoeren naar ons huis. Maar ook wanneer ze naar de dierarts moeten is het handig om een reismand te hebben.

Wij hebben hierbij heel specifiek gekeken naar de grootte van de mand, en op welke manieren deze open kan. Je kunt namelijk met gemak voor slechts een tientje een reismand kopen, maar dat was niet het type mand dat wij wilden.

Wij zijn gegaan voor een mand die aan de bovenkant open kan. Op die manier kunnen wij Fred & George er aan de bovenkant zelf inzetten. Hiermee willen we voorkomen dat we ze moeten dwingen zelf in de reismand te kruipen. Er zijn ook best oplossingen voor hoor. Bijvoorbeeld door ze achterstevoren in een te reismand zetten. Maar wij vinden het een prettiger idee dat wij ze er gewoon in kunnen zetten.

In eerste instantie hebben wij er maar één gekocht. Fred & George zijn onafscheidelijk, dus we willen ze in eerste instantie samen gaan vervoeren. Er zal echter een moment zijn dat ze te groot worden. Dan zullen we ze toch echt apart moeten gaan vervoeren. In dat geval is het handig dat mijn ouders en mijn broertje ook een kat nemen; dan kunnen we eventueel eens een mand lenen.

Kattenbak

Kattenbak Curver

Ze zeggen dat wanneer je twee katten neemt, je het beste drie kattenbakken kunt nemen. Uiteindelijk hebben mijn vriend en ik besloten het voor nu bij maximaal twee te houden. We hebben een klein huis en dus weinig ruimte om dit soort dingen neer te zetten. Pas als blijkt dat het écht nodig is, kunnen we eventueel een derde aanschaffen. Maar als twee ook werkt, dan laten we het lekker bij twee.

Ik heb lang getwijfeld over het type kattenbak. Het Curver kattentoilet vind ik van alle kattenbakken het mooist en handigst. Maar ik las in de reviews dat kattenpis aan de achterkant eruit kan stromen (wanneer ze hoog plassen). Toen raakte ik echter in gesprek met de eigenaar van Juno (de moeder van onze kittens). Zij bleek ook het Curver kattentoilet te hebben en heeft daar nooit problemen mee gehad. Dit haalde mij over de streep om toch deze kattenbak te kopen. Daarnaast is het ook hartstikke mooi dat onze kittens dit toilet al gewend zijn en bij ons misschien wel zullen herkennen.

Van onze ouders hebben mijn broertje en ik ons eerste pak kattenbakvulling gekregen. Ze had gelezen dat voor kittens het beste is dat het niet gaat klonteren, dus dat hebben we ook gekregen.

Krabpalen en -planken

Palmboom krabpaal

Gezien wij een stoffen bank hebben is het absoluut een must om genoeg krabpalen en planken in huis te hebben. We willen immers niet dat onze bank eraan gaat. Ik heb mij goed ingelezen over krabpalen en heb diverse soorten in huis gehaald. Ik heb een leuke toren in huis gehaald – Adori Krabpaal Katja – waarbij ze er ook in kunnen, of kunnen loungen in een gat, en het tegelijkertijd functioneert als krabpaal. Daarnaast heb ik ook een krabpaal in huis gehaald waar zich ze zich helemaal bij uit kunnen rekken tijdens het krabben. Deze ziet er ook nog eens geweldig uit in de vorm van een palmboom.

Maar ik las ook dat er katten zijn die liever horizontaal krabben. Daarom hebben we voor de zekerheid ook een krabton – Adori Kartonnen Kattenkrabmand – in huis gehaald.

Slaap- en loungeplekken

Pets Place doos

Fred & George hebben natuurlijk ook plekken nodig om te kunnen loungen en slapen. Het liefst natuurlijk bij mij of mijn vriend op schoot, maar als ze even ergens anders willen liggen moet dat ook kunnen. Zodoende heb ik een kattenmand gekocht. In het begin kunnen ze er waarschijnlijk nog wel met z’n tweeën in. Maar gezien het wel een Ragdoll Maine Coon mix is, vermoed ik dat het in de komende jaren zal uitgroeien tot een éénpersoons mand. Wat ik trouwens handig vind aan deze mand is dat ik het doek eraf kan halen en in de was kan stoppen.

Verder vond ik het mooi om een vensterbankkussen in huis te halen, alsook een radiatorhangmat.

Maar hetgeen ze ongetwijfeld  het leukst gaan vinden, is hetgeen mij geen geld heeft gekost. Namelijk: een doos. Máár, niet zomaar een doos. Pets Place verstuurt al hun producten in een fantastische doos die je zelf om kunt bouwen tot een soort kattenhuisje. Ik ben nog ietsje inventiever geweest en heb het zelfs omgebouwd tot kasteel! Ik heb niet alleen de gaten eruit gesneden, maar heb het ook geverfd. Wat vind je ervan? Ik ben stiekem wel een beetje trots.

Etensbakjes en voedsel

Etensbakjes

Natuurlijk hebben Fred & George ook eten en drinken nodig. Wij zijn gegaan voor deze leuke etensbakjes van Adori – sowieso een merk waar ik van ben gaan houden. De bakjes zijn van roestvrijstaal en kunnen in de vaatwasser. Hiermee zijn ze voor ons ideaal. We zijn voor twee keer twee bakjes gegaan omdat we natuurlijk twee kittens krijgen, en zodat we de bakjes op verschillende plekken in huis neer kunnen zetten.

In het proefpakket met informatie van Royal Canin las ik dat katten last kunnen krijgen van hun darmen als je in één keer wisselt van voedsel. Daarom geven we Fred & George in het begin hetzelfde voedsel als ze krijgen bij hun moeder Juno. Namelijk brokjes van Purina One. We kijken later wel of we uiteindelijk hierbij blijven, of overgaan op andere brokjes, en aanvullingen.

Wat ik wel alvast in huis heb zijn de handige Trixie blikdeksels. Ideaal om potjes mee af te sluiten wanneer we natvoeding gaan geven.

Proefpakketjes aanvragen

Doordat ik meer en meer bezig was met katten, ving social media dit natuurlijk ook op. Opeens kreeg ik op Facebook allerlei gesponsorde berichten voorbij van kattenproducten. Zoek je via Google op iets van de Hema, krijg je opeens Hema reclames. Ditzelfde geldt voor het zoeken naar kattendingen, haha.

Zo kwam ook het kittenpakket van Royal Canin voorbij. Helaas kon ik maar één pakket aanvragen, ondanks dat we twee katten krijgen. Maar hé, je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, haha. Wat ik ontzettend handig vond is het uitgebreide boekje dat in het kittenpakket zit, met enorm veel informatie over kittens. Waarom zou je nog een duur boek kopen, als je het hier gratis krijgt?! Ik heb het meteen iedereen aangeraden, ook de collega en het broertje van een vriend die toevallig óók binnenkort Ragdoll kittens in huis krijgen.

Terwijl ik dit artikel schreef heb ik ook even gekeken of er nog andere proefpakket zijn. Inmiddels heb ik ook een kittenpakket aangevraagd bij Whiskas en Smølke.

En ook dit hebben we in huis gehaald

Hangmat voor katten

Natuurlijk heb ik veel te veel in huis gehaald. Ook dingen die we niet perse nodig hebben, maar die ik wel leuk vind om te hebben.

Bij een kattencafé dat helaas moest sluiten zag ik een vensterligplaats. Dit leek mij ook ontzettend leuk. Ik vroeg ze waar ze die hadden gekocht en toen gaven ze aan dat ze deze bij Zooplus hadden gekocht. Zodoende ontdekte ik deze webshop.

Gezien we de kittens krijgen wanneer het hoogzomer is, heb ik ook een kitty pool gekocht. Deze kwam ik tegen op Zooplus en die vond ik te leuk om te laten liggen. Ik zie Fred & George hier al enorm van genieten in de zomer.

Katten kunnen enorm verharen, daarom heb ik een vachtverzorgingshandschoen gekocht. Ze zullen nu nog niet verharen, maar gaan dat in de toekomst ongetwijfeld wel doen. Ik had er één besteld bij bol.com, maar later kwam ik ze ruim de helft goedkoper opeens tegen bij de Action. Precies dezelfde!

Uiteraard hebben we ook nog diverse kattenspeeltjes in huis gehaald. Al hadden we ook al wat kattenspeeltjes uit de tijd dat andere kittens in de straat vaak op visite kwamen.

Wat nog op ons lijstje staat

Ligplekje

We zijn in principe helemaal klaar voor de komst van de kittens, maar er staan toch ook nog wel enkele dingen op mijn wensenlijstje. Zo wil ik nog kittentuigjes in huis halen zodat we de katten ook even buiten kunnen laten rondlopen. Ze zeggen dat Ragdolls meer binnenkatten zijn, maar we willen ze het eerst zelf even laten ervaren. Sowieso is het in de zomer denk ik leuker voor Fred & George om ook bij ons buiten te kunnen zitten.

Wat ik ook nog graag wil hebben is een waterfontein. Ik heb gelezen dat katten liever bewegend water drinken en dit uiteindelijk ook  gezonder is én er vaak voor zorgt dat katten meer drinken. Alleen maar goed dus. Nu nog kijken of ik één kan vinden voor een degelijke prijs die niet al teveel herrie maakt. Tips zijn welkom!

Tot slot wil ik ook nog iets kopen om de bank te beschermen. Zo zijn er van die plastic stukken die je op de bank kunt plakken zodat kittens leren dat ze daar niet aan mogen zitten (ze vinden het gevoel niet prettig en zullen het dan dus niet vaker doen). Toch wel een fijn idee met zo’n stoffen bank van net een jaar oud.

Mijn wensenlijst bij Pets Place en Zooplus staat overigens nog vol met veel meer items, waaronder leuke Catit items, dus wie weet wordt onze collectie nog wel veel meer uitgebreid.

Lees meer over Fred & George

Krabpaal - Krabtoren

Vanaf nu zullen jullie regelmatig gaan lezen over Fred & George en dingen rondom katten. Reviews & Roses is een persoonlijke blog over alles dat ik interessant vind en zaken die onderdeel uitmaken van mijn leven. Hier horen Fred & George nu ook bij. Volgende maand zal ik Fred & George uitgebreid aan jullie voorstellen. Op 9 juli is het eindelijk zover en komen ze officieel bij ons wonen. Houd Instagram in de gaten, want daar ga je zeker kattenspam tegenkomen de eerste weken. Of volg Fred & George op hun eigen account @fredengeorge. De katten van mijn ouders en mijn broertje hebben trouwens ook een eigen account en zijn – al zeg ik het zelf – superleuk om te volgen: @kuepena en  @moarkedekat.

Zijn jullie katliefhebbers?

Deze post is al 2135 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Fred & George | Onze voorbereiding op twee kittens

 1. Wij hebben zelfs maar 1 kattenbak, dezelfde als jullie, voor twee kittens en dat gaat prima! Qua voer wil je misschien nog even doorlezen!

  RC, Whiskas, Felix en dat soort voer zit allemaal vol met granen wat voor een kat niet echt goed is! Ze zaten bij hun nestje op Whiskas, daar zit heel erg veel zout in. Toen deed ik ze over naar RC omdat de dierenarts dat aangaf, maar die blijken gewoon contracten met RC te hebben.

  Nu eten de kittens hier Applaws, ook verkrijgbaar bij Zooplus maar dan geen granen en 80% vleesgehalte. Ze eten nu een stuk minder, zijn veel beter verzadigd! Hun toiletbezoek is minder vaak, mooi vast en droog en stinkt een stuk minder als bij de Whiskas en RC. En daarnaast groeien ze als kool en is hun vacht echt ontzettend mooi gaan glanzen!

  Ik heb de LifeGoods drinkfontein bij bolletje gekocht en deze is echt ideaal! Pas zodra het water level lager ligt hoor je het water wat harder stromen. Geen last van zoemende motor geluidjes en ze drinken zich hier suf aan!

  • 1 had inderdaad volgens mij ook prima gekund! Al denk ik dat ik voor de onze uiteindelijk misschien nog wel een grotere moet kopen. :p

   Wij gebruiken Purina One. Volgens mij is die wel goed. Maar Fred heeft wel last van iets zachtere ontlasting. George heeft echter nergens last van. Hun vacht is wel prachtig! 🙂

   De fontein die wij hebben hoor je inderdaad ook alleen maar wanneer het waterpeil te laag is. Stiekem is dat wel een handige indicator haha.

 2. a

  Ook een poezenmoeder hier maar die van mij is alweer 16 inmiddels. Kattenfontein – omdat deze geluid maakt (hij zoemt een beetje) vond die van mij helemaal niets, ook mandjes etc, weggegooid geld ze gaat liggen waar ze wil hahaha en die bank ai…. ik werk natuurlijk overdag en dan neemt ze hem te grazen ze doet het nooit als ik thuis ben omdat ze dondersgoed weet dat het niet mag. Ik heb daarom altijd een ‘goedkope’ bank die na een paar jaar omgeruild kan worden voor een nieuw exemplaar. De meeste hulpmiddelen (spray’s etc) helpen echt niet tegen krabben hoor dus geef daar ook geen geld aan uit wat mij betreft. Maar heerlijk hoor 2 kittens ik wens je veel knuffel plezier met ze.