Wie is de Mol?

Deze pagina is gebaseerd op seizoen 15 van Wie is de Mol?

Het Spel

In Wie is de Mol? reizen tien bekende Nederlanders af naar het buitenland (in 2015 is dit Sri-Lanka) waar ze opdrachten tot een goed einde proberen te brengen om zo zoveel mogelijk geld te verzamelen voor de pot. Er is echter een mol in hun midden, een saboteur, die probeert de opdrachten te laten falen. De mol probeert de pot aan het einde van het spel zo leeg mogelijk te laten zijn.

Elke afleveringen doen de kandidaten en de mol de test op een computer waarbij ze twintig vragen over de mol moeten beantwoorden. Welke rol had de mol bijvoorbeeld bij de opdracht in die aflevering? Of in welk jaar is de mol geboren? Het zijn allemaal vragen die gesteld kunnen worden in de test. Degene die de test het slechtst invult valt af en moet het spel verlaten. Zo verlaat bijna elke afleveringen een kandidaat het spel. De mol verlaat het spel nooit, die beantwoord de vragen natuurlijk altijd het beste.

De kandidaat die in de finale de test het beste beantwoord is de winnaar en gaat met de pot naar huis. Diegene krijgt de eer van molontmaskeraar. Het is een spannend spel, want wie is de mol? Iedereen kan zich voordoen als mol en als kandidaat; je kunt niemand vertrouwen.

Geschiedenis

In 1998 bedachten vier Vlamingen een avontuurlijk spel voor de Vlaamse televisie. Sinds 1999 is het spel ook in Nederland te zien bij de AVRO, maar inmiddels wordt het ook in veertien andere landen gemaakt. Nederland heeft inmiddels vijftien seizoenen van Wie is de Mol? gemaakt waarvan seizoen vijftien op 1 januari 2015 van start ging.

Het programma heeft inmiddels meerdere presentatoren gekend. De eerste vijf seizoenen – waarvan de eerste vier seizoenen met onbekende Nederlanders werden gespeeld – werd gepresenteerd door Angela Groothuizen. Seizoen zes en zeven werden gepresenteerd door Karel Groothuizen – in die periode ben ik door mijn moeder en broertje overgehaald om ook naar Wie is de Mol? te gaan kijken. De vier seizoenen daarna werden gepresenteerd door Pieter Jan Hagens. Vanaf seizoen twaalf presenteert Art Rooijakkers Wie is de Mol? na in seizoen elf zelf mee te hebben gespeeld – en won.

Wie is de mol Art Rooijakkers
Bron: Het Molboekje 2015

 

De App

De app bestaat inmiddels ook al een paar jaar en vind ik een hele leuke toevoeging op het programma. Terwijl we vorig jaar nog konden kiezen voor een mol, verliezer en een winnaar is de app dit jaar anders ingedeeld. Dit jaar begin je met 100 punten die je kunt verdelen over alle kandidaten en de mol. Wat je probeert is om de mol goed te raden en de meeste punten te halen.

Wie is de Mol app aflevering 1

Ook meedoen met het spel in de Wie is de Mol? app? Klik hier voor de Apple app en hier voor de Android app.

Voor elke kandidaat aan wie je punten hebt gegeven die na de aflevering nog steeds in het spel zit krijg je de ingezette punten verdubbeld terug. De punten die je eventueel heb gegeven aan een kandidaat die in die aflevering het spel verlaat ben je kwijt.

Het leuke is dat je nu, net als de kandidaten in het spel, kunt spreiden. Zo kun je bijvoorbeeld in de eerste aflevering 60 punten zetten op de ene kandidaat/mol en 40 punten op de andere kandidaat/mol. Je hoeft niet meer voor één mol te kiezen, want dat is best lastig in het begin.

Je kunt ook dit jaar weer meespelen in poules. Zo speel ik bijvoorbeeld al in drie groepen mee. Je kunt niet bij elke groep andere punten inzetten, de punten die je inzet gelden voor alle poules waarin je meespeelt. Wil je graag meespelen in de poule van Reviews & Roses lezers? Geef dan je gebruikersnaam in de app door via het contactformulier/mail en dan ontvang je van mij een uitnodiging voor de poule.

Het Molboekje

In Wie is de Mol? zie je kandidaten altijd rondlopen met een boekje waarin ze alles dat belangrijk lijkt voor hun kunnen opschrijven, het zogenaamde molboekje. Tegenwoordig is er ook een variant uitgebracht voor de consument. Hoewel veel mensen het teveel geld vinden, ben ik er gek op en koop ik de molboekjes al drie jaar achtereen.

In het boekje vind je informatie over het spel, de geschiedenis, de kandidaten, het land, interviews met (oud)kandidaten en mollen, vorige seizoenen en zelfs over sterrenbeelden.

Wie is de mol factsWie is de mol seizoenen

Daarnaast is er ook ruimte voor notities zodat je tijdens de afleveringen ook je eigen verdenkingen kwijt kunt, maar ook zijn er speciale pagina’s per kandidaat waar je informatie over de kandidaat – of misschien wel mol – kunt vinden en daarnaast je aantekeningen kwijt kunt.

Wie is de Mol - AfleveringenWie is de mol paspoort kandidaat

Maar ook is er een handig schema opgenomen waarin je bij kunt houden wie wie verdenkt en wie geld, jokers en vrijstellingen binnenhalen.

Wie is de mol het grote verdenk schema

Al met al vind ik ook het molboekje van 2015 weer erg leuk en schrijf ik er zeker al mijn verdenkingen in op. Wil jij het boekje ook nog snel bestellen? Klik dan hier om hem bij bol.com te bestellen. Hij kost €14,99.

Bekijk hier al mijn artikelen over Wie is de Mol?

Geef een antwoord