Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Ruby

Boekrecensie | De Kerstmisvriendenclub – Becca Freeman

De kerstmisvriendenclub - Becca Freeman

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | De Kerstmisvriendenclub – Becca FreemanDe Kerstmisvriendenclub door Becca Freeman
Vertaler: Maren Mostert
Verschenen: 19 oktober 2023 bij Boekerij
Format: Paperback, aantal pagina's: 331
Genre: Feelgood, Kerst, LGBTQ, Roman
Rating: 3 Stars | Spicy: zero-flames
Goodreads

Hannah en Finn hebben sinds hun studietijd elke Kerstmis samen doorgebracht. Ze kunnen toch nergens anders heen – Hannahs ouders zijn overleden en Finn is thuis niet meer welkom sinds hij uit de kast kwam. De groep verdubbelt zich wanneer ook Hannahs huisgenoot Priya en de Britse Theo aansluiten. Elk jaar worden hun kersttradities gekker en uitbundiger.

Tien jaar na het begin van hun traditie, kondigt Finn aan dat hij naar Los Angeles gaat verhuizen. Dit zou dus weleens hun laatste gezamenlijke kerst kunnen worden. Hannah is bang dat ze haar zelfgekozen familie zal verliezen en is daarom vastbesloten om er de beste kerstdagen ooit van te maken. Tegelijkertijd probeert haar vriend haar te overtuigen om de volgende stap in hun relatie te nemen. En Finn? Hij worstelt met alles wat hij achter moet laten – met name zijn onuitgesproken gevoelens voor Theo.

Betekent opgroeien hetzelfde als uit elkaar groeien? Deze Kerstmis wordt de groep gedwongen om te erkennen wat ze voor elkaar betekenen, ook wanneer het leven hen totaal verschillende kanten op stuurt.

De club

De Kerstmisvriendenclub schreeuwt kerstmis en wát een leuke cover! Een enorme kerstboom, eromheen schaatsende mensen en vier vrienden op een bankje. De skyline van New York in het rood op de achtergrond. Het heeft alle dingen die ik leuk vind in een boek; kerstmis, vriendschap en de stad New York.

De kerstmisvriendenclub - Becca Freeman

De vier vrienden

In De Kerstmisvriendenclub draait het om de kennismaking en bijzondere vriendschap van Hannah, Finn, Priya en Theo. Ze hebben alle vier geen familie waar ze naar toe kunnen met kerstmis. Voor Hannah en Finn begon de vriendschap al tijdens hun studietijd, toen ze de enige waren die nog op campus waren tijdens kerst. Een paar jaar daarna sluit de huisgenoot van Hannah, Priya, aan, en een jaar daarna Theo. Maar terwijl ze opgroeien, zich ontwikkelen en daten, kan het ook gebeuren dat hun relaties andere gedachten en opvattingen hebben over kerst. Brengt dit hun vriendschap in gevaar?

Hannah en Finn

‘Voordat ik me omdraai om deze Mystery Man te bekijken, doe ik een schietgebedje tot de beschermheilige van de onenightstands: Wees alsjeblieft niet lelijk.’

Het eerste dat opvalt is dat het boek geschreven is vanuit de twee hoofdpersonage Finn en Hannah.
Waarbij Hannah de neurotisch van de twee is en Finn de grappige en avontuurlijke. Hun kerstavonden worden steeds gekker en meer bijzonder, met uitvallende telefoons en veel alcohol. De schrijfstijl van Becca Freeman is vlot en vol humor. Heel leuk om verschillende situaties vanaf beide kanten te zien.

De kerstmisvriendenclub - Becca Freeman

Flashbacks

Het tweede dat opvalt is dat De Kerstmisvriendenclub niet alleen heen en weer schiet tussen Hannah en Finn, maar ook in tijd. Van kerst in dit jaar, met Hannah, naar kerst nummer twee in 2009, met Finn, en zo gaat het door. Deze flashbacks zijn ongeveer een hoofdstuk lang.
De gezellig kerstsfeer die je vaak hebt in kerstboeken miste ik een beetje, het boek draait echt om vriendschap. Vriendschap sluiten, onderhouden en behouden, terwijl je door verschillende fases in je leven gaat. En als rode draad in het boek:, verandert je vriendschap dan ook?

Conclusie De kerstmisvriendenclub

De Kerstmisvriendenclub zit als verhaal goed in elkaar. Zelf moest ik erg wennen aan de flashbacks, daar zat voor mijn gevoel geen volgorde in en daardoor voelde het willekeurig aan. Van het heden naar kerst nummer één, naar kerst nummer zes. Het duurde dan ook lang voordat ik eindelijk in de flow van het boek zat en door kon lezen. De opbouw van de vriendschappen van de vier personen is mooi opgebouwd en je ziet de groei door de jaren heen. Af en toe had ik Hannah een schop willen geven, om te vertrouwen op wat je hebt opgebouwd en laat het zich verder ontwikkelen tot iets waar jullie je allemaal in kunnen vinden. Het einde komt dan ook plotseling. Eén of twee hoofdstukken over het proces, hoe ze tot dit besluit komen, had de overgang minder abrupt gemaakt. Al met al een lekker leesboek over vriendschappen in kersttijd.

Heb jij weleens de kerstdagen met vrienden gevierd?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Deze post is al 239 keer gelezen


Geef een reactie