Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Aan alle jongens van wie ik hield – Jenny Han

Aan alle jongens van wie ik hield - Jenny Han

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Aan alle jongens van wie ik hield – Jenny HanAan alle jongens van wie ik hield door Jenny Han
Serie: To All the Boys I've Loved Before #1
Verschenen: 4 april 2016 bij Uitgeverij Moon
Format: Paperback, aantal pagina's: 318
Genre: Contemporary, Young Adult
Lees ook: PS Ik hou nog steeds van je, Veel liefs, Lara Jean
Rating: 5 Stars | Goodreads

Wat als alle grote, heimelijke liefdes van je leven erachter komen hoe je ooit over ze dacht… tegelijkertijd!

Elke keer dat Lara Jean verliefd is en het draait weer op niks uit, schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht… en stopt de brief in een doos die ze bewaart onder haar bed. Totdat op een dag de doos is verdwenen. Alle brieven blijken te zijn gepost, inclusief de laatste brief aan Josh, het vriendje van haar oudere zus. Lara Jeans liefdesbrieven verandert in één klap van denkbeeldig naar totaal uit de hand gelopen. Of zou er toch nog iets moois uit de verstuurde brieven kunnen voortkomen..?

Aan alle jongens van wie ik hield

Door alle positieve recensies van To All the Boys I Loved Before kwam dit boek op mijn radar. Meteen wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Toch las ik het boek niet direct. Misschien omdat er op een gegeven moment zoveel lovende recensies waren, dat ik bang was dat hij tegen zou vallen. In april kwam de Nederlandse vertaling uit: Aan alle jongens van wie ik hield. Ik kreeg een recensie-exemplaar aangeboden en inmiddels heb ik het boek gelezen. Ik kan jullie nu dus eindelijk vertellen of het inderdaad goed bevallen is of dat mijn verwachtingen toch te hoog waren.

Aan alle jongens van wie ik hield - Jenny Han

Fijn vanaf de eerste pagina

Aan alle jongens van wie ik hield leest prettig vanaf de eerste zin. Ik had geen enkele moeite met in het boek te komen. Je begint en je vliegt erdoorheen. Voor je het weet heb je hem alweer uit. Zo voelde het voor mij althans. Dit gevoel wordt ook geholpen door de fijne korte hoofdstukken. Ja, hier en daar is het boek voorspelbaar. Ik bedoel, ik zag van mijlenver aankomen hoe en door wie die brieven vermist geraakt waren. Toch weet Jenny Han te verrassen. Ondanks dat het boek ook omgaat met het onderwerp omgaan met verlies, is het een lekker luchtig geschreven boek. Dit maakt Aan alle jongens van wie ik hield uitermate geschikt als fijne Summer Read. Maar bij uitstek is het een verhaal over een 16-jarig meisje dat probeert te ontdekken hoe het zit met liefde.

De brieven vs andere plotlijnen

Uiteindelijk spelen die brieven niet een hele grote rol, al hebben ze wel een hele belangrijke rol. Een grotere – en mijn favoriete – rol heeft de neprelatie die Lara Jean begint om Josh te bewijzen dat ze niet meer verliefd op hem is. Josh is de vriend van Margot (haar zus), waar Lara Jean verliefd op was/is, maar niet naar heeft gehandeld. Ook hij kreeg een brief. Het gehele boek vroeg ik mij af of ze met Josh zou eindigen en wat voor gevolgen dit zou hebben voor de relatie met haar zus. Immers, het lijkt zo logisch dat ze met Josh zou moeten eindigen. Aan de andere kant werd ik verliefd op Peter, één van haar vroegere crushes.

Ondanks dat ik nooit brieven heb geschreven aan mijn vroegere crushes, is het boek enorm herkenbaar. Wat voelde je écht voor jouw jeugdliefdes? Was het echte liefde? Of leek het gewoon heel belangrijk? Je kunt je makkelijk inleven in Lara Jean door bijvoorbeeld de herkenbare onzekerheden die iedere tiener heeft gehad.

Aan alle jongens van wie ik hield - Jenny Han

Hardop gelachen en interessante familie

Ik heb hardop gelachen tijdens het lezen – vaak dankzij zusje Kitty en de knappe Peter K – en durfde niet te gokken op hoe het boek af zou lopen. Ik zag de personages, het huis en alles daaromheen beeldend voor mij, wat betekent dat Jenny Han dit goed omschrijft. Ik ben ook gaan houden van Lara Jeans familie. De familie heeft een tijd geleden hun moeder verloren, waardoor oudste zus Margot ineens snel moest opgroeien. Maar nu moet ze het ‘moederschap’ leren loslaten omdat ze in Schotland gaat studeren. Het is mooi om de dynamiek tussen de drie zusjes en hun vader te zien. Er zit onverwacht veel meer diepte in het boek dan op het eerste gezicht lijkt en het is heel realistisch beschreven.

Conclusie

Aan alle jongens van wie ik hield is een vlot geschreven feelgood YA boek dat je in de tuin onder de zon in een dagje uitleest. Een prima boek als je een niet al te lastig verhaal wilt lezen, maar een lekker luchtig boek met heerlijke korte hoofdstukken. Verwacht geen enorme plottwists, maar een lekkere romantische easy read.  In het Engels is al een tweede deel op de markt verschenen. In Nederland zal P.S. Ik hou nog steeds van je verschijnen op 15 september 2016. And I can’t wait!

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 3980 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Boekrecensie | Aan alle jongens van wie ik hield – Jenny Han

    • Ik ben ook al 26 en vond dit boek echt wel heel erg leuk, dus soms zegt leeftijd niet alles. 😀 En het leest lekker vlot, dus als je al niet zo’n lezer bent is dit helemaal een ideaal boek.

  1. Hoewel ik net iets ouder ben dan de doelgroep die je beschrijft, kijk ik zelf ook nog steeds erg uit naar dit boek. Hopelijk is ie binnenkort beschikbaar bij de bibliotheek. 🙂