Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.
Daar heb je vrienden voor door Astrid HarrewijnSerie: Drie vrienden #2
Verschenen: 3 augustus 2016 bij Boekerij
Format: Paperback, aantal pagina's: 313
Genre: Roman
Lees ook: Drie vrienden, een huis (en een klusjesman), Vrienden voor het leven
Rating: |
Een humoristische vriendenroman over de grote keuzes in het leven – en hoe verleidelijk het is om die voor je uit te schuiven
Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf?
Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…
Drie vrienden
Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) was een verrassing voor mij. Een boek met kunst als leidraad en toch vond ik het een leuk boek. In Daar heb je vrienden voor kruipen we opnieuw in deze wereld. Maar dit keer speelt Noors studievriend Joost de hoofdrol. Hoewel het leuker is om de beide boeken in de juiste volgorde te lezen, kun je ze ook best los van elkaar lezen. Af en toe wordt informatie herhaalt en/of verduidelijkt mocht je het eerste deel niet hebben gelezen. Maar alles is net een beetje duidelijker als je die informatie al hebt. Net als bij het vorige deel past ook nu het plaatje op de voorkant weer goed bij het verhaal.
De bekende sfeer
Het begin was even wennen, want het verhaal voelde anders aan dan het eerste deel. Het speelde zich af in Italië en de andere personages – die we in het vorige deel hebben leren kennen – waren niet in beeld. Het was Joost en een stel andere personages – waar ik overigens wel van genoten heb. Maar na minder dan een kwart van het boek kom je weer aan in Amsterdam en voel je weer die bekende sfeer van deze boekenserie. Noor is natuurlijk verhuisd naar Parijs, maar Kiki woont nog steeds bij Joost in huis en ook Gijs is regelmatig van de partij. En qua plotlijn volgt het eenzelfde soort formule.
Gijs en Joost
Wat leuk is, is dat Gijs een iets grotere rol heeft in dit boek doordat hij en Joost als mannen onder elkaar goed met elkaar kunnen opschieten. Gijs is ook degene die uiteindelijk de titel van het boek in zijn mond neemt. Ook leuk is dat Gijs een bepaald mysterie over zich heen heeft. Ik ben benieuwd of er nog een boek komt waarin we hem beter leren kennen. Maar genoeg over Gijs, onze hoofdpersoon in Daar heb je vrienden voor is Joost. Een stoffige 40-jarige man, waar ik stiekem best graag over las. Jammer vond ik dat er continu de nadruk gelegd werd op rondborstige vrouwen. Maar buiten dat kon ik Joost waarderen en met hem meeleven. Ondanks dat hij een 40-jarige man is kon ik mij als 26-jarige meid verrassend goed met hem identificeren. Je gunt hem al het geluk van de wereld.
Da Vinci Code
Er zitten ook wat invloeden in van The Da Vinci Code, waardoor ik het boek extra leuk vond. Dan Brown wordt ook nog werkelijk benoemd in het boek, haha. Mocht je het willen vergelijken, dan is Daar heb je vrienden voor een stuk minder religieus en minder gewelddadig. Je hoeft geen verstand te hebben van tekens en kunst om door het verhaal te vliegen. Astrid Harrewijn heeft een fijne schrijfstijl. Ik neem echter ook niet alle informatie in mij op (kunstgeschiedenis heeft sowieso nooit echt mijn interesse gehad). Ik vind dat Astrid Harrewijn trouwens fantastisch goed heeft geschreven vanuit het gezichtspunt van een man. Het geeft het boek ook een originele invalshoek.
Conclusie
Als je Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) hebt gelezen zal je Daar heb je vrienden voor ongetwijfeld ook leuk vinden; gezien ze dezelfde sfeer weet over te brengen, ondanks dat er nu een andere hoofdpersoon is. Er komt nog een verhaal over Kiki, met hopelijk ook een stuk over Gijs, want ook na dit tweede deel zijn hun verhaallijnen nog niet afgesloten genoeg om het verhaal achter je te laten. Ik las graag over Joost, en ondanks dat ik ook graag over Noor las, denk ik dat ik toch een lichte voorkeur heb voor Daar heb je vrienden voor. Je blijft nieuwsgierig en het verhaal zakt nergens in. Een prettig leesbare roman met een mysterieus en spannend (Da Vinci Code spannend, niet Fifty Shades of Grey spannend) tintje, en je ook laat lachen.
Deze post is al 2224 keer gelezen
- Over de auteur
- Recente blogs
Jessica (1990) is de oprichter en eigenaar van Reviews & Roses. Ze is woonachtig in Friesland, samen met haar vriend en twee langharige katten, Fred & George waar ze in 2022 eindelijk een huis hebben gekocht. In het dagelijks leven werkt zij als HR medewerker in een ziekenhuis, maar in haar vrije tijd blogt ze fanatiek en heeft ze een eigen fotografiebedrijf. En alsof dat nog niet genoeg is, host ze ook nog eens één keer in de zes weken een leesclub (The Awesome Book Club).
Geef een reactie