Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | The Da Vinci Code (2006)

The Da Vinci CodeTitel: The Da Vinci Code
Gebaseerd op: De Da Vinci Code – Dan Brown
Releasedatum: 18 mei 2006
Regisseur: Ron Howard
Hoofdrollen: Tom Hanks, Audrey Tautou
Bijrollen: Jean Reno, Ian McKellen, Paul Bettany, Alfred Molina
Tagline: Uncover the Secret
Genre: Mysterie | Thriller
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Angst)

SterrenSterrenSterrenSterrenHalve sterren

Dr. Robert Langdon (Tom Hanks), een expert op het gebied van religieuze symboliek, raakt betrokken bij de mysterieuze moord op een oude beheerder van het Louvre, het beroemde museum in Parijs. Voor de Franse politieagent Bezu Fache (Jean Reno) is Langdon een belangrijke verdachte. In zijn onderzoek naar de werkelijke dader, wordt Langdon geholpen door de cryptologe Sophie Neveu (Audrey Tautou). De vermoorde curator bleek lid te zijn geweest van een genootschap dat een eeuwenoud geheim verbergt. In hun zoektocht komen Langdon en Neveu op het spoor van ingenieus verborgen boodschappen in het werk van de oude Italiaanse kunstenaar Leonardo Da Vinci, die onder meer de Mona LIsa schilderde. Ligt hierin de sleutel van het mysterie?

Robert Langdon

Het stond al eeuwen op mijn nog-te-zien lijstje; de Robert Langdon films kijken. Eén keer was ik al wel samen met mijn vriend begonnen aan The Da Vinci Code, maar ik werd ziek en moest halverwege de film stoppen. Sindsdien was het er niet meer van gekomen om hem uit te kijken. Tot nu. Met Inferno in de bioscopen vond ik het een fantastisch idee om alle films in een week tijd te gaan kijken. Op die manier zitten alle verhaallijnen nog vers in mijn geheugen. Achteraf bleek dat het niet perse nodig was. Het zijn slechts kleine dingetjes die je terugziet in alle films, waaronder het horloge van Robert Langdon met het verhaal daarachter. Maar in principe kun je alle films prima los van elkaar zien. Vandaag is dus The Da Vinci Code aan de beurt.

The Da Vinci Code

Raadsels en Puzzels

The Da Vinci Code vond ik echt ontzettend leuk. Het feit dat de film al ruim tien jaar oud is valt amper op. Ik vind dat de film hartstikke slim in elkaar zit, en ik vind zo’n film waarbij gepuzzeld wordt ontzettend leuk om naar te kijken. Al die raadsels en dergelijke – ook al zou ik ze nooit kunnen oplossen – zorgen voor spanning en dat je benieuwd bent naar het volgende raadsel als het ene raadsel opgelost is. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld films met wiskundige raadsels, kon ik deze raadsels gelukkig, mede dankzij dat het Christendom vrij algemeen bekend is, ook nog redelijk volgen en was het best interessant.

Toch ook luchtig

Ook een pluspunt is dat ik veel heb gelachen. Spanning en actie wordt redelijk vaak afgewisseld met simpele humor, waardoor de film niet te zwaar beladen wordt. Je brein wordt immers al overladen met al die raadsels en puzzels. Je moet alles wel met een korrel zout nemen. Het is gemaakt om te vermaken, en misschien ook wel deels gebaseerd op theorieën. Maar je moet niet vergeten dat het uiteindelijk fictie is.

The Da Vinci Code

En dit vond ik iets minder

Er zijn echter wel een aantal dingen die ik minder vind, maar over het algeheel kon ik er wel om lachen en er doorheen kijken. Zo vond ik de Franse dame (Audrey Tautou) erg slecht acteren. Het kwam gewoonweg niet geloofwaardig over zodra zij haar mond opentrok. Gelukkig brachten Tom Hanks en ook Ian McKellen (blijft een fantastische acteur) en Jean Reno dit weer in balans. Verder waren er een aantal momenten waarop ik dacht “Dat kan niet” of “Oké, dat is niet geloofwaardig” – voor de maatstaven van de film natuurlijk. Ook vond ik de stukken waar iemand zich verminkt voor religieuze doeleinden minder prettig om naar te kijken, maar daar kijk ik gewoon niet graag naar.

Conclusie

The Da Vinci Code is een heerlijke film waarbij je goed moet opletten, maar die luchtig genoeg is om niet te zwaar te vallen. Wel denk ik dat in het boek waarschijnlijk nog veel meer details hebben gezeten waardoor je bepaalde feiten/aspecten/eigenschappen beter zou begrijpen. Maar dit soort dingen gaan meestal verloren van boek naar film. De film is echter leuk om te zien en raad ik je zeker aan als je het leuk vind om te kijken naar mysteries. En vergeet natuurlijk ook niet de mooie beelden van Parijs en Engeland.

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 2448 keer gelezen


Geef een reactie

3 responses to “Filmrecensie | The Da Vinci Code (2006)

  1. Dat de Da Vinci Cose alweer 10 jaar oud is! Ik heb de film toen nog in de bios gezien en vond hem geweldig. Ik ben nu de boeken weer aan het herlezen, maar die zijn inderdaad nog beter dan de film.