Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | De Genadigen – Margaret Owen

Boekrecensie | De Genadigen – Margaret OwenDe Genadigen door Margaret Owen
Serie: The Merciful Crow #1
Verschenen: 30 juli 2019 bij Blossom Books
Format: Hardcover, aantal pagina's: 400
Genre: Fantasy, Magie, Young Adult, Magie
Rating: 3.5 Stars | Goodreads

Fie leeft volgens één regel: zorg voor je eigen mensen. Ze behoort tot de Kraaien, de laagste kaste van het land. Ze worden opgejaagd, uitgespuugd door de bevolking, en ze hebben vrijwel geen rechten. Toch wordt er verwacht dat ze hun enige plicht vervullen: het ophalen en uit hun lijden verlossen van pestslachtoffers. Dus als Fie met haar Kraaien naar het paleis wordt geroepen voor de kroonprins, hoopt ze uitbetaald te worden voor de rest van haar leven.

Als blijkt dat kroonprins Jasimir en zijn lijfwacht Tavin hun dood in scène gezet hebben, is Fie klaar om haar verlies te nemen – en misschien ook wel om hen te vermoorden. Ze besluit echter een deal met de prins te sluiten: zij beschermt hem tegen de meedogenloze koningin, prins Jasimir zal de Kraaien beschermen als hij eenmaal regeert.

De vraag is of dat lukt, met een onvoorspelbare groep Kraaien, weerbarstige magie en het gevaar dat altijd op de loer ligt.

Een leuk pakketje!

Misschien heb je het wel meegekregen rond 31 juli: een twaalftal bloggers kreeg een verrassingspakket van uitgeverij Blossom Books. En lucky me, ik was één van die bloggers! In dit pakket zat – hoera! – het boek De Genadigen van Margaret Owen. Het boek ging gepaard met enkele bijpassende items, zoals een (kraaien)veer, een kroontje, een ketting met een hanger in de vorm van een tand, twee dubbelzijdige boekenleggers – met vier belangrijke personages uit het boek -, en hetgeen dat de boxen extra speciaal maakte. In elke box werd namelijk één van de twaalf kasten vertegenwoordigd op een mooie kaart. Ook de uitgeverij wist niet welke blogger, welke kaart zou krijgen. Dit maakte het extra leuk om alle unboxings te zien. In welke kaste zijn we ingedeeld?

De Genadigen - Margaret Owen

De Genadigen

De Genadigen is een fantasyverhaal dat zich afspeelt rond – ik denk – de middeleeuwen, en draait om Fie, uit de Kraaien kaste. De Kraaien zijn de allerlaagste kaste en worden – in zoverre – alleen maar getolereerd omdat zij de ziekte De Pest niet kunnen krijgen. Wanneer iemand aan De Pest bezwijkt moeten de Kraaien deze zogenaamde zondaars genade brengen en verbranden. Waar andere kasten allemaal een bepaald geboorterecht (= een soort magische kracht) hebben, hebben Kraaien geen enkel geboorterecht. Echter, Kraai-heksen kunnen deze krachten, door middel van tanden van mensen uit de specifieke kasten, wél gebruiken. Dan ontmoeten ze Jasimir en Tavin en gaan ze een deal aan die de levens van zowel de Kraaien als de twee jongens compleet op zijn kop zet. Er staat ze een lange en gevaarlijke reis te wachten, en een onzekere toekomst.

Leuke twists

Het was al een tijd geleden dat ik de achterflap had gelezen op het internet, dus toen ik aan De Genadigen begon had ik geen idee meer waar het ook alweer precies over zou gaan. Hierdoor was een bepaald element in de eerste paar hoofdstukken voor mij een verrassing (het wordt wel op de achterflap genoemd), wat ik een erg leuke twist vond. Tot dat punt wist het verhaal mij nog niet echt te pakken. Gelukkig duurt dat slechts twee hoofdstukken! De Genadigen leest lekker weg dankzij de vlotte schrijfstijl van Margaret Owen. De wereld wordt stukje bij beetje uiteengezet op een logische en goed te volgen manier.

De Genadigen - Margaret Owen

Makkelijk in te leven

Het verhaal is in drie delen verdeeld, en elk deel bevatte voor mij één onverwachte en interessante plottwist. Die eerste staat dus al op de achterflap vermeld, maar was voor mij dus een verrassing. De personages zijn interessant uitgewerkt. De belangrijkste personages maken allemaal een ontwikkeling door die goed te begrijpen is en maken veelal keuzes die hierbij passen. Ze laten elkaar ook nadenken over het leven en de wereld en openen elkaars ogen. Wat ik als romanticus natuurlijk leuk vond, is dat er nog een kleine verhaallijn met liefde in De Genadigen verworven is. Maar voor de anti-romantici: het speelt absoluut niet de boventoon.

Ontzettend leuk vond ik ook iets dat uitgeefster Myrthe Spiteri in het voorwoord benoemt: alledaagse dingen zoals ongesteldheid zijn gewoon in het boek verwerkt. Dit maakte dat ik mij nog beter kon inleven in Fie. Omdat ik het boek en de personages uiteindelijk interessant vond en leuk om te lezen, maar ik er niet verliefd op ben geworden, twijfelde ik tussen 3,5 en 4 sterren. Dit ligt mogelijk aan dat De Pest en bijbehorend tijdperk niet helemaal mijn ding zijn, en ik toch wel echt een grote fan van romantiek ben. Op Goodreads heb ik het afgerond naar boven.

Conclusie

De Genadigen is een nieuwe topper voor fantasyliefhebbers. Een nieuwe wereld gezet in een soort middeleeuws tijdperk. Onderverdeeld in drie delen is het boek spannend en bevat het leuke en interessante plottwists. Je kan je makkelijk in de personages inleven doordat hun keuzes duidelijk omschreven worden en een logisch gevolg hebben voor hun ontwikkeling. De romanticus in mij vond het extra leuk dat er ook nog een kleine liefdesverhaallijn in is verweven. Al met al raad ik dit boek absoluut aan aan fans van fantasyverhalen met een middeleeuws tintje. En ook als dat subgenre je iets minder ligt, kan je alsnog genieten van het goed opgezette verhaal en de interessante twists en toevoegingen.

Hierbij ook nog een extra bedankje voor Uitgeverij Blossom Books voor het leuke pakket. Ik vond het een ontzettend leuke verrassing en ben héél benieuwd naar deel 2!

Heb jij De Genadigen al in huis?

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen van Blossom Books in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 1562 keer gelezen


Geef een reactie

3 responses to “Boekrecensie | De Genadigen – Margaret Owen