Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Amarins

Boekrecensie | De verloren dromen van Valeria – Aline van Wijnen

De verloren dromen van Valeria - Aline van Wijnen

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | De verloren dromen van Valeria – Aline van WijnenDe verloren dromen van Valeria door Aline van Wijnen
Verschenen: 3 februari 2023 bij Boekerij
Format: Paperback, aantal pagina's: 397
Genre: Roman
Rating: 5 Stars | Goodreads

Een ontroerend liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Russische revolutie en de nasleep daarvan.
Door het lot komt Valeria voor een onmogelijke keuze te staan, maar welk pad is juist?
Petrograd, 1914. De jonge gravin Valeria Vygotski maakt zich op voor een societybal. Ze is al jaren verliefd op vorst Vladimir Zabolotski en die liefde is wederzijds. Doordat er een wereldoorlog is begonnen, moet hij zijn dienstplicht vervullen voordat ze zich kunnen verloven. Na enkele zware oorlogsjaren en de daaropvolgende communistische revolutie worden Valeria’s brieven echter niet meer beantwoord en na verloop van tijd is er ook van Valeria en haar familie geen spoor meer te bekennen. Wat is er met haar gebeurd en zullen de twee geliefden elkaar ooit weerzien?
Amsterdam, 2019. Journaliste Tara is teleurgesteld in haar werk en ook haar relatie met de getrouwde Xavier vindt ze niet iets om trots op te zijn. Wanneer ze de expositie ‘Juwelen!’ bezoekt, valt haar oog op de baljurk van gravin Vygotski. Wie was deze vrouw en wat is er van haar geworden? Die vraag laat Tara niet meer los en ze besluit naar Sint-Petersburg te reizen om onderzoek te doen. Dat dit uitgerekend de stad is waar haar moeder woont, speelt ook een rol bij haar fascinatie. Terwijl Tara zich laat meeslepen door het intrigerende verhaal van twee mensen in de maalstroom van de geschiedenis, gaat ze ook heel anders naar haar eigen levensverhaal kijken.

Inleiding

Toen de vraag van Jessica kwam of ik De verloren dromen van Valeria wilde lezen was ik meteen enthousiast. Al langere tijd wilde ik deze lezen maar ik kwam er maar niet aan toe. Nu was het een mooie stok achter de deur om het boek meteen op te pakken. Eerder las ik Het geheime kistje van Elle en nog wat eerdere titels van Aline van Wijnen. Vooral Het geheime kistje van Elle had indruk op me gemaakt dus de verwachtingen voor De verloren dromen van Valeria waren hoog.

Waar gaat het verhaal over?

Het verhaal begint in Amsterdam, 2019. Journaliste Tara is teleurgesteld in haar werk en ook haar relatie is net gestrand. Wanneer ze de expositie ‘Juwelen’ bezoekt, valt haar oog op de paarse baljurk van gravin Vygotski. De jurk is meteen speciaal voor Tara en heeft haar interesse. Ze wordt erdoor geraakt en wil weten wie en wat er schuilgaat achter de jurk. Ze besluit naar Sint Petersburg af te reizen om onderzoek te doen.

Het is ook een verhaal over Petrograd in 1914. In deze tijd leeft de jonge gravin Valeria Vygotski. Ze maakt zich op voor een societybal. Ze is al jaren verliefd op vorst Vladimir Zabolotski en die liefde is wederzijds. Doordat er een wereldoorlog is begonnen, moet hij zijn dienstplicht vervullen voordat ze zich kunnen verloven. Na een aantal zware oorlogsjaren en de daaropvolgende communistische revolutie worden Valeria’s brieven niet meer beantwoord en na verloop van tijd is er ook van Valeria en haar familie geen spoor meer te bekennen. Maar wat is er gebeurd?

De verloren dromen van Valeria - Aline van Wijnen

Verhaallijn en schrijfstijl

Wanneer je De verloren dromen van Valeria begint te lezen is meteen de zo herkenbare schrijfstijl van Aline aanwezig. Als je eerder eens een boek van haar hebt gelezen begrijp je vast wat ik bedoel. Een intens verhaal waardoor je meteen geboeid raakt. Het weet je aandacht vanaf de eerste tot de laatste bladzijde vast te houden en meerdere malen weet ze je te raken.

De verhaallijn die Van Wijnen heeft neergezet is buitengewoon mooi. Het verhaal kent twee vertelperspectieven. Door het gebruik van deze twee verhaallijnen leer je de personages goed kennen maar wordt het verhaal ook erg mooi opgebouwd en kun je het verhaal goed volgen. Richting het einde van het verhaal wordt er een derde verhaallijn toegevoegd, die van Vladimir. Dit heeft de schrijfster erg mooi gedaan, hierdoor krijg je antwoorden op een aantal vragen die toch steeds nog open bleven en wordt het verhaal compleet.

Een stukje geschiedenis

Wat de boeken van Van Wijnen zo bijzonder maken is het stukje geschiedenis dat je meekrijgt. In De verloren dromen van Valeria gaat het over de geschiedenis van de rijke Russische adel. Naast het wel en wee van de familie krijg je ook de geschiedenis mee van de Russische revolutie en het begin van de eerste wereldoorlog. Vele details waren mij niet bekend en door het lezen van dit prachtige verhaal vergaar je dus ook een stukje kennis uit de geschiedenis.

De verloren dromen van Valeria - Aline van Wijnen

Thema’s

De verloren dromen van Valeria is een verhaal met een prachtige diepgang. Zoals eerder vermeld komt dat door een stukje geschiedenis dat je leert kennen. Maar ook de prachtige thema’s die in het verhaal zitten maken het boek bijzonder mooi. Denk hierbij aan afscheid, verlies, vertrouwen, verdriet, oorlog, angst, rijkdom, spijt, het maken van keuzes, doorzettingsvermogen en vooral de liefde. De thema’s zijn stuk voor stuk door Van Wijnen prachtig uitgewerkt en maken dit boek bijzonder!

Eindoordeel

De verloren dromen van Valeria sla je met een hele diepe zucht dicht. Jammer dat het uit is, maar het einde is ook dusdanig dat het goed is! Een prachtig einde van een geweldige geschiedenis. Het verhaal wordt nergens voorspelbaar en weet je tot de laatste bladzijde te boeien. Aan dit mooie liefdesverhaal kwam voor mij veel te gauw een eind en ik hoop dan ook van harte dat Aline nog veel meer van dit soort mooie boeken gaat schrijven. Wat heb ik genoten, echt een dikke aanrader!

Heb jij dit prachtige en hartverwarmende verhaal al gelezen? Ik ben benieuwd naar jouw mening over dit bijzondere boek!


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Amarins

Over Amarins: Amarins is één van de recensenten uit het Reviews & Roses Review Team. Ze is 51 jaar en woonachtig in Friesland. Ze leest erg graag en vermaakt zich ook heel graag met leesgerelateerde bezigheden zoals het schrijven van een recensie, boekenuitjes of leesclubs. Het feelgoodgenre is haar favoriet, maar daarnaast leest ze ook heel graag historische romans en young – en new adult verhalen. Naast lezen borduurt en haakt Amarins nog en kijkt ze heel graag een fijne serie of film.

Amarins’ favoriete boek op dit moment is Kernpunt van Ryanne Veldkamp.

Deze post is al 375 keer gelezen


Geef een reactie