Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Er is geen vorm waarin ik pas – Erna SassenEr is geen vorm waarin ik pas door Erna Sassen
Verschenen: 11 januari 2017 bij Leopold
Format: Paperback, aantal pagina's: 211
Genre: Young Adult
Rating: 3 Stars | Goodreads

Tot en met de vierde ging alles eigenlijk vanzelf maar sinds ik in de vijfde zit is er een hoop veranderd. Volgens mijn mentor heb ik TE lange tijd TE hard gewerkt en volgens mijn moeder ben ik TE perfectionistisch.
Jajaja.
Dat is een van de grootste nadelen van volwassenen: ze denken altijd beter te weten dan jijzelf wat er met jou aan de hand is. Daarbij vergeten ze voor het gemak maar even dat tachtig procent van ons leven zich afspeelt buiten hen om. En dat ze dus meestal geen flauw idee hebben. Dat laatste ligt ook een beetje aan ons. Want wij vertellen niks.
Maar dan nog. Er zijn dingen die je niet kan vertellen. Aan niemand. Over liefde bijvoorbeeld. En hoe stom je bent geweest.

Er is geen vorm waarin ik pas

Ik wilde Er is geen vorm waarin ik pas lezen nadat ik een persbericht had ontvangen. Ik herkende mijzelf in de flaptekst, in het specifiek wanneer het gaat over TE hard werken en TE perfectionistisch zijn. Daarnaast vond ik het logisch wat op de achterkant stond over hoe volwassenen niet weten wat er in het leven van een tiener afspeelt, maar dat tieners op hun beurt dan ook niks vertellen. Herkenbaar voor elke huidige tiener, en iedereen die ooit een tiener geweest is, leek mij.

Er is geen vorm waarin ik pas - Erna Sassen

Creatief literair

Ik denk dat dit boek echt valt in de categorie literatuur, en over het algemeen heb ik daar niet zoveel mee. De opmaak van het boek is denk ik een soort creatief literair. Echter, als perfectionist, kan ik hier totaal niet tegen. Verschillende lettergroottes, dan opeens weer een stuk in hoofdletters, dan weer iets cursief, en plots op het einde van een hoofdstuk een liedje. Wat dit laatste betreft dacht ik eerst dat dit gedichten waren, maar ik besefte tijdens het lezen dat het gaat om liedjes. Het geheel komt hierdoor heel rommelig over. En dat is gewoon niet mijn ding. Maar ik heb zo’n gevoel dat de mensen die echt houden van literatuur hiervan zullen smullen. Het rommelige geeft je overigens wel het gevoel alsof ze het echt aan jou vertelt.

Anders dan verwacht

Er is geen vorm waarin ik pas is trouwens héél anders dan ik had verwacht op basis van de flaptekst. Ik had namelijk niet zo’n zwaar onderwerp verwacht nog naast de burn-out. De gebeurtenissen zijn namelijk behoorlijk heftig voor zo’n jong en naïef tienermeisje als Tessel, de hoofdpersoon. Ik denk dat het geheel iets is waar zo’n meisje de rest van haar leven mee rond zal lopen. En in het boek merk je hoezeer het haar eigenwaarde heeft aangetast. Maar ook hoe ze in de loop van het verhaal leert relativeren. Alleen al iets simpels als de manier waarop haar “vrienden” met haar omgaan, zal ongetwijfeld je leven lang effect hebben op de kaders waarin je denkt.

Er is geen vorm waarin ik pas - Erna Sassen

Herkenbaar

Er is geen vorm waarin ik pas is trouwens een boek geschikt voor diverse leeftijdsgroepen, zo staat namelijk aangegeven op de website van Leopold: 12-15, 15+ jaar, voor volwassenen. En ik zie wel waarom dit is (al zou ik het zelf aanraden vanaf 15+). Voor jongeren is het herkenbaar omdat ze zelf in deze zelfde levensfase zitten. Zelfs al maken ze misschien niet exact mee wat Tessel meemaakt. En volwassenen zullen dingen – zoals de onzekerheid over je eigen identiteit – herkennen die ze zelf op die leeftijd hebben ervaren. Ik zie het trouwens echt als zo’n boek dat leraren Nederlands geweldig vinden om in hun curriculum op te nemen en helemaal te ontleden met de klas. Daar is het denk ik ook uitermate geschikt voor.

Conclusie

Hoewel ik de inhoud absoluut krachtig vind, is Er is geen vorm waarin ik pas gewoon niet zo mijn ding; mede wegens de rommelige opmaak en het bijzondere karakter. Soms kan het gewoon voorkomen dat een boek je niet ligt, terwijl het niet perse een slecht boek is. Ik denk namelijk dat dit een boek is dat zeker goed in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van literaire boeken. Er is geen vorm waarin ik pas is een krachtig boek over onzekerheid, jezelf ontdekken, vriendschap, misbruik, verlies, en dan vergeet ik vast nog wel een paar punten. Ik zal hem niet aanraden of afraden, jij kunt zelf het beste bepalen of het wat voor je is of niet.

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 3394 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Boekrecensie | Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen

  1. Do

    Fijne en duidelijke recensie. Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt naar dit boek, ik vind het juist wel leuk wanneer een boek ‘anders’ is qua opmaak. Ik hoop dit boek snel te kunnen lezen om mijn eigen oordeel te kunnen vormen 🙂

    • Ja, daarom heb ik ook benadrukt dat ik het geen slecht boek vind, maar gewoon niet 100% míjn ding. Ik denk echt dat er genoeg mensen zijn die hiervan zullen genieten en dus mogelijk jij ook. 😀 Ik wens je alvast veel leesplezier.