Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Leven met een leugen – Wendy Brokers

Boekrecensie | Leven met een leugen – Wendy BrokersLeven met een leugen door Wendy Brokers
Serie: Baguette met Jam #2
Verschenen: 10 juli 2019 bij Boekerij
Format: Paperback, aantal pagina's: 384
Genre: Roman
Rating: 4 Stars | Goodreads

Sofie Wolters houdt haar halve leven al van Jelle, een vriend van haar tweelingbroer Nate, maar voor hem was zij nooit meer dan het kleine zusje dat hij gewoon voor lief nam. In hun puberteit maakte een dramatische gebeurtenis een einde aan hun jeugd en onschuld. En toen ze daarna toch een keer met elkaar in bed belandden, liet Jelle vervolgens niets meer van zich horen. Dus sindsdien haat Sofie hem, en gaat ze hem het liefst uit de weg.

Jaren later, als ze met een vriendin op skivakantie is in de Franse Alpen, blijkt Jelle een van de plaatselijke skileraren te zijn. Hij steekt zijn hernieuwde interesse in Sofie niet onder stoelen of banken en is niet van plan zich door haar te laten afpoeieren. Sofie heeft het knap lastig met haar verwarrende gevoelens voor hem, en ook moet ze erkennen dat Jelle niet meer de hartenbreker lijkt te zijn die hij eens was. Als ze samen in een skihut ingesneeuwd raken, is hem ontlopen geen optie meer. Afgesloten van de buitenwereld komen er van beide kanten geheimen en leugens boven tafel die zelfs gevolgen zullen hebben voor hun beide families. Is er ruimte voor een nieuw begin of heeft het verleden te diepe littekens achtergelaten?

Een introductie

Leven met een leugen pakte direct mijn aandacht met de mooie romantische cover en het bijzondere uiterlijk (de randen zijn afgerond, dat zie je niet vaak bij een roman). Vergeet echter ook niet even de binnenkant te bekijken, prachtig! Ik verwachte een heerlijk, luchtig verhaal, maar hoe die leugen daarin verworven zou zijn daar kon ik mij nog weinig bij voorstellen. Overigens raakte ik tijdens het lezen van dit boek in gesprek met de schrijfster, Wendy Brokers. Zij gaf aan dat Leven met een leugen het los te lezen vervolg is op Baguette met jam voor twee. Op de één of andere manier had ik die memo gemist, maar tot op dat moment had ik Leven met een leugen echt als standalone beschouwd. Wat ik uiteindelijk van dit boek vind? Dat je lees je hieronder. Maar ik kan je al wel vertellen dat Wendy Brokers een nieuwe fan heeft.

Leven met een leugen - Wendy Brokers

Leven met een leugen

Leven met een leugen is geschreven vanuit het perspectief van Sofie. In haar tienerjaren heeft Sofie een traumatische gebeurtenis meegemaakt met haar tweelingbroer Nate, en hun vriend Jelle. Hun band is hierna nooit meer hetzelfde geweest en alle drie vluchten ze op hun eigen manier terwijl ze het trauma nooit echt goed verwerken. Daarbovenop is Jelle ook nog eens de jongen waar ze al sinds haar veertiende heimelijk verliefd op is, maar die haar niet ziet staan. Zes jaar voordat het verhaal in het boek begint breekt Jelle ook nog eens haar hart. Maar dan komt ze hem onverwachts tegen tijdens een skivakantie en komen alle geheimen en leugens op tafel…

Emotioneel impact

Leven met een leugen was emotioneel uitputtend. Op rap tempo word je overladen met het ene na het andere emotionele drama. Gezien ik dacht dat ik een luchtig verhaal over romantiek op had gepakt, was dit heel even wennen. In het dankwoord schrijft Wendy Brokers “Dat maakte het verhaal wel ‘zwaarder’, daarvan was ik mij bewust. Het is echter nooit mijn opzet geweest dat lezers om de bladzijde van de bank zouden vallen van het lachen.” Uiteindelijk vond ik het ook helemaal geen probleem dat het verhaal iets zwaarder was dan verwacht. Ik zat direct in het verhaal en wilde het naadje van de kous weten. Daarnaast is het verhaal heerlijk vlot geschreven en vlieg je hierdoor over de pagina’s. En omschrijft ze prachtige familiebanden en vriendschap.

Leven met een leugen - Wendy Brokers

Verbonden

Achteraf gezien zou ik misschien wel een enkel rustpunt extra en een plottwist minder in Leven met een leugen hebben gestopt, Gewoon om de lezer even een adempauze te geven, en ervoor te waken dat het niet too much zou worden. Want, wauw, wat hebben deze personages veel meegemaakt en wat maken ze nog veel mee in dit boek. Dacht ik dat ik de grootste emotionele onthulling al wel had gehad, kwam er toch nog één. Aan de andere kant, als er niks gebeurd, zou het ook een heel saai boek worden, haha. Wendy Brokers weet het allemaal zo neer te pennen dat je je continu verbonden voelt met de personages en met ze meeleeft. Meer dan eens heb ik een traantje moeten wegpinken.

Conclusie

Leven met een leugen is een emotionele rollercoaster. Niet alleen voor de personages, maar ook voor de lezer. Binnen no-time weet Wendy Brokers je te binden aan het verhaal en aan de personages. Op basis van de cover had ik een iets luchtiger verhaal verwacht met wat meer humor, maar ik ben absoluut niet teleurgesteld. Ik heb genoten van het verhaal, van de personages en van de schrijfstijl. Baguette met Jam zit al in mijn winkelmandje en ik ben ook erg nieuwsgierig naar het derde, maar los te lezen, deel in deze serie: Omkijken naar morgen.

Heb ik gemerkt dat Leven met een leugen een los te lezen ‘vervolg’ is? Op zich niet. Je kunt het verhaal inderdaad prima los lezen en mist geen relevante informatie. Slechts op een enkel moment kreeg ik het vermoeden dat er iets aan bod kwam dat al uitgebreider was uitgelegd in Baguette met Jam. En dat kwam waarschijnlijk alleen maar omdat ik er toen op ben gaan letten. Het heeft mij echter wel nieuwsgierig gemaakt naar het verhaal van Nate en Lize. Dus als jullie mij willen excuseren, ik ben even winkelen!

p.s. zodra je het verhaal hebt gelezen, blijkt de cover wel heel erg passend. Ik zou er dus niks aan willen veranderen.

Ken jij Wendy Brokers al?

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Meulenhoff Boekerij in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 1712 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Boekrecensie | Leven met een leugen – Wendy Brokers

  1. Ik ben nu wel heel nieuwsgierig geworden! Ik dacht inderdaad dat het een random chicklit zou zijn, maar dat zit dus toch ietsje anders 😉